Cu toții știm că vitamina A se găsește din plin în alimentele de origine animală cum sunt ouăle, brânzeturile, ficatul. Dar cum rămâne cu cele vegetale?
Ei, bine, vegetalele nu conțin vitamina A în adevăratul sens al cuvântului. Însă pot conține provitamina A. Sunt așa numiții carotenoizi, adică substanțe ce în organism trec printr-o serie de reacții din care rezultă vitamina A propriu-zisă.
Cel mai important carotenoid este beta-carotenul.
Aportul de carotenoizi și de vitamina A este important deoarece îți menține pielea tânără și frumoasă, îmbunătățește vederea și apără organismul împotriva stresului oxidativ.
Chia este un aliment ce provine din Mexic și Guatemala. Cu mii de ani în urmă obișnuia să servească drept hrană populației aztece și mayașe. În zilele noastre este redescoperită și tot mai multe persoane aleg să o introducă în alimentație datorită proprietăților nutriționale extraordinare. În compoziția acestor semințe se regăsesc o cantitate impresionantă de substanțe nutritive de care organismul nostru are nevoie zilnic.
Pentru că am avut un eveniment special azi, m-am gândit la ce aș putea să prepar gustos și sănătos. Într-un final m-am decis pentru muffins, pentru că nu mai gustasem de ceva vreme. Puțin dulci și foarte hrănitoare, sunt o combinație bună între un desert și o gustare.
Am ales să folosesc melasa ca și îndulcitor natural. Iar ca să îmbogățesc compoziția nutrițională a făinii albe de grâu am adăugat făină integrală de grâu și de orez.
Astăzi m-am gândit să discutăm puțin despre minunea multicoloră numită linte (foto (1) ). Este o leguminoasă foarte gustoasă, care merită cu siguranță introdusă în dieta ta datorită beneficiilor sale. Și am să îți spun și de ce. Dar în primul rând să discutăm despre varietățile de linte.
V-ați întrebat vreodată, cum e mai bine să consumăm legumele? Beneficiem de mai mulți nutrienți dacă le gătim sau dacă le consumăm în stare proaspătă? Ei bine, se pare că răspunsul nu este chiar atât de simplu. Asta deoarece prepararea termică poate distruge nutrienții sau în unele cazuri le poate crește biodisponibilitatea.
Așadar, depinde de tipul de legume.
Despre metodele de gătire
Bineînteles, și metodele de prepare culinară au avantaje și dezavantaje. Știm cu toții că fierberea nu este cea mai prietenoasă cu nutrienții din alimente. O mare parte din vitaminele hidrosolubile (C și complexul B) trec în apa în care fierb legumele. Ce poți face pentru a evita pierderea vitaminelor este să nu arunci apa. Se pare că coacerea în cuptor, în cuptorul cu microunde sau la grill păstrează cel mai bine antioxidanții din alimente (10).
Dintre toate rețetele pe care le-am testat săptămâna asta pentru Paști, trebuie să recunosc că asta mi-a placut cel mai mult. Pentru sosuri m-am inspirat din recomandările lui Jamie Oliver(1). Cel de mentă mi-a placut la nebunie. O să vezi despre ce este vorba. Până atunci să discutăm despre ingrediente și de ce le-am ales.
Cartofii dulci:
-sursă excelentă de vitamina A
-conțin magneziu și fier
Carnea de miel:
-sursă bună de proteine
-bogată în fier și vitamina B12
-sațietate crescută
Dorești să mănânci sănătos, însă nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie? Este și povestea mea.
O alimentație sănătoasă presupune să fii atent la ce mănânci și cât se poate de des, să gătești chiar tu mâncarea. Însă se poate și într-un program încărcat...
Ceaiul a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani. Atât de multă încât depășește chiar și cafeaua, spunându-se că este cea mai consumată băutură după apă (1). Acest lucru se datorează în parte datorită gustului său dar și a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate.
Există mai multe tipuri de ceai, printre care foarte populare sunt ceaiul verde și ceaiul negru. Unii îl preferă pe cel verde, în timp ce alții se declară fideli ceaiului negru. Întrebarea care apare este: care este diferența din cele două și mai ales care este mai sănătos? Haideți să analizăm asemănările și deosebirile dintre cele două tipuri de ceai.