Surse vegetale de vitamina A

Surse vegetale de vitamina A

Cu toții știm că vitamina A se găsește din plin în alimentele de origine animală cum sunt ouăle, brânzeturile, ficatul. Dar cum rămâne cu cele vegetale?

Ei, bine, vegetalele nu conțin vitamina A în adevăratul sens al cuvântului. Însă pot conține provitamina A. Sunt așa numiții carotenoizi, adică substanțe ce în organism trec printr-o serie de reacții din care rezultă vitamina A propriu-zisă.

Cel mai important carotenoid este beta-carotenul.

Aportul de carotenoizi și de vitamina A este important deoarece îți menține pielea tânără și frumoasă, îmbunătățește vederea și apără organismul împotriva stresului oxidativ.

Așadar, sa vedem care sunt legumele cele mai bogate în (pro) vitamina A.

Morcovul

Un morcov mediu (61 g) conține 10 190 IU de vitamina A, sau 204% din necesarul zilnic recomandat (1). 

Cartofii dulci

Un cartof dulce de mărime medie (130 g) are 18 441 IU de vitamina A, adică 369% din cantitatea care se recomandă zilnic (2).

Ardeiul roșu

Un ardei roșu, care este cel mai bogat în nutrienți dintre toate speciile de ardei, de mărime medie (119 g) furnizează 3726 UI de vitamina A, nu mai puțin de 75% din cât avem nevoie zilnic (3).

Spanacul

O ceașcă de spanac (doar 30 g!), conține 2 813 UI, adică 56% din necesarul zilnic (4). Nu-i așa că nu îl mai urăști acum, așa cum probabil o făceam cu toții în copilărie?

Roșiile

O ceașcă de roșii tăiate aprovizionează organismul cu 2 364 UI de vitamina A, deci 47% din doza zilnică de vitamina A recomandată (5).

Varza roșie

O ceașcă de varză roșie (89 g) furnizează 993 UI de vitamina A, sau altfel spus 20% din necesarul recomandat pentru întreaga zi (6).

Broccoli

O porție normală de broccoli (148 g) conține 922 UI de vitamina A, acoperind 18% din necesarul zilnic (7).

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.