20 apr. Crude sau gătite? Cum consumăm legumele
V-ați întrebat vreodată, cum e mai bine să consumăm legumele? Beneficiem de mai mulți nutrienți dacă le gătim sau dacă le consumăm în stare proaspătă? Ei bine, se pare că răspunsul nu este chiar atât de simplu. Asta deoarece prepararea termică poate distruge nutrienții sau în unele cazuri le poate crește biodisponibilitatea.
Așadar, depinde de tipul de legume.
Despre metodele de gătire
Bineînteles, și metodele de prepare culinară au avantaje și dezavantaje. Știm cu toții că fierberea nu este cea mai prietenoasă cu nutrienții din alimente. O mare parte din vitaminele hidrosolubile (C și complexul B) trec în apa în care fierb legumele. Ce poți face pentru a evita pierderea vitaminelor este să nu arunci apa. Se pare că coacerea în cuptor, în cuptorul cu microunde sau la grill păstrează cel mai bine antioxidanții din alimente (10).
Legume pe care le consumăm gătite
1.Cartofii dulci
Motivul: Carotenoizii sunt disponibili într-o cantitate mai mare odată ce cartofii dulci au fost preparați termic (1).
2.Morcovul
Motivul: Beta-carotenul se absoarbe într-o proporție mai mare (2).
3.Spanacul
Motivul: Acidul oxalic, care este un antinutrient, este inactivat, prin urmare crește disponibilitatea calciului și a fierului (3) .
4.Roșia
Motivul: Licopenul din roșiile preparate termic se absoarbe într-o cantitate mai mare (4).
5.Sparanghelul
Motivul: Nivelul de nitrați scade considerabil, permitând o absorbție mai bună a celorlalți nutrienți (5).
Legume pe care le consumăm crude
1.Ardeiul
Motivul: Ardeiul conține o cantitate mare de vitamina C, alături de alți nutrienți importanți, care vor fi distruși prin prepararea culinară (6).
2. Broccoli
Motivul: Sulforafanul din broccoli este distrus de căldură. Dacă nu vrei să îl consumi crud intr-un shake, încearcă să îl gătești la aburi pentru o perioadă cât mai scurtă de timp (7).
3.Ceapa
Motivul: Ceapa în stare crudă conține o cantitate mare de antioxidanți (8).
4. Varza
Motivul: Pierde o mare parte din nutrienți si antioxidanți prin procesul de gătire (9).
Vrem să profităm cât mai mult de nutrienții din fiecare aliment, nu-i așa?
No Comments