Mahmureala este acea stare neplacuta cauzata de excesul de alcool. Se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greata, oboseala (1).
Exista unii factori care pot agrava aceasta stare. Printre acestia se numara lipsa de somn si fumatul. Si starea de sanatate si diferenta interindiviuala influenteaza cat de tare resimtim aceste simptome (2).
O masa luata inainte sa consumam alcool ii diminua efectele si ne ajuta sa il eliminam mai rapid din organism. Astfel alcoolul nu va putea face atatea ravagii in corpul nostru (3).
Odata aparute, simptomele mahmurelii pot fi reduse cu ajutorul unei bune hidratari si a unei alimentatii corespunzatoare.
Acest lucru se va realiza prin accelerarea metabolismului alcoolului si prin scaderea producerii de prostaglandine (4).
1. Hidrateaza-te corespunzator
Alcoolul are actiune diuretica si prin urmare un aport de lichide este necesar pentru (re)hidratare.
Apa minerala grabeste metabolismul alcoolul si previne efectele toxice ale acestuia asupra ficatului (5).
Poti opta si pentru apa alcalina, cu pH-ul >8.
Este si mai eficienta decat apa clasica, pe de o parte pentru efectul de hidratare care diminua durerile de cap si pe de alta parte pentru ca pH-ul ei alcalin ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (6).
Vitamina D face parte din categoria vitaminelor liposolubile si este totodata si hormon, deoarece in conditii adecvate are loc sinteza in organism in timpul expunerii la soare, iar necesarul din alimente apare doar atunci cand nu exista suficienta expunere la lumina. Actioneaza ca si hormon steroidian.
Provine din dehidrocolesterol si ergosterol. Dehidrocolesterolul este un sterol de origine animala care sub influenta radiatiilor UV se transforma in colecalciferol, denumit si vitamina D3. Ergosterolul provine din plante si formeaza, tot sub influenta radiatiilor UV, ergocalciferolul sau vitamina D2. Cele doua, D3 si D2 au aceeasi activitate vitaminica.
Necesar
La nastere organismul uman este alcatuit din apa in proportie de 75-80%. Acest procent scade odata cu varsta si cu nivelul de tesut adipos. Adultul cu o greutate normala detine intre 60 si 70% apa, iar obezii au aproximativ 45-55% apa din greutatea corporala.
Dintre diferitele tesuturi ale corpului, cele active metabolic, reprezentate de muschi si viscere au cel mai mare continut de apa. Prin urmare sportivii au o cantitate mai mare de apa, aceasta scazand odata cu varsta datorita reducerii masei musculare.
Distributia apei in organism
Magneziul este un mineral esential din care corpul detine aproximativ 1000 mmol. Se gaseste predominant intracelular. 65% din cantitatea de magneziu din corp se afla in os, restul fiind egal distribuit in muschi si alte tesuturi. O parte din cantitatea de la nivelul osului constituie rezerva organismului de magneziu ce poate fi mobilizata la nevoie.
Necesarul de magneziu
Necesarul zilnic de magneziu difera in functie de varsta si sex.
Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust cu larga raspandire datorita proprietatilor sale. Este cultivata in special in regiunile muntoase din China si Rusia.
In Romania catina creste in zona subcarpatica in mod spontan, insa poate fi cultivata si la altitudini mai mici.
Fructul de catina contine numeroase substante organice, fiind foarte bogat in vitamine, proteine, uleiuri, carbohidrati, precum si in minerale, in special potasiul si calciul.