08 mai Cea mai bună făină pentru low-carb și keto
O alimentație low-carb nu înseamnă nicidecum alimente fade, fără gust și savoare. Înseamnă în primul rând alimente nutritive și gustoase, bogate în vitamine, minerale și fibre.
În ceea ce privește deserturile și prăjiturile, categoric nu este nevoie să renunți de tot la ele. Acestea se pot adapta la dietele low-carb pentru a prepara deserturi fine, gustoase și nutritive. Da, se poate amândouă deodată!
Iar pentru a înlocui făina clasică de grâu, avem la dispoziție câteva variante sărace în carbohidrați și pline de nutrienți benefici. Alege-ți preferata în funcție de gust, preț, accesibilitate și verifică secțiunea noastră de deserturi low-carb pentru inspirație la utilizare.
1. Făina de migdale
Făina de migdale este probabil cea mai populară făină utilizată în alimentația low-carb.
Bogată în nutrienți și lipide sănătoase, este o făină potrivită pentru preparate sănătoase și aromate.
Câți carbohidrați conține făina de migdale
Un sfert de ceașcă (28g) de făină de migdale conține în medie 160 kcal, 3g carbohidrați net, 3g fibre, 14g lipide, 6g proteine.
Conține vitamine și minerale precum magneziu, fier, potasiu, calciu. (1)
Cum se păstrează făina de migdale
În cămară înainte de deschiderea pachetului, pe urmă la loc răcoros sau și mai bine, la frigider.
Cum o putem utiliza la gătit
Făina de migdale este potrivită pentru pâine, prăjituri, înlocuitor de pesmet.
Are o ușoară și plăcută aromă de nuci.
Prăjiturile făcute exclusiv cu făină de migdale tind uneori să aibă o textură ușor umedă, de aceea o idee bună este să adăugăm și o cantitate mai mică de făină de cocos sau altă făină low-carb pentru a echilibra compoziția.
Echivalent față de făina de grâu: 1:1
Atunci când vrem să transformăm o rețetă clasică într-una low-carb, 1 cană de făină de grâu se înlocuiește cu 1 cană de făină de migdale.
Făina de migdale nu conține gluten, așa că aluatul nu va fi elastic. Ai nevoie de alte produse precum ouă, psyllium sau gumă de xantan pentru ca aluatul să iasă asemănător cu cel care conține gluten.
Echivalent ca și gramaj: o ceașcă plină (240ml) cu făină de migdale = 110g
Rețete recomandate cu făină de migdale
Testate și preferate de mine
- Făină de migdale FitFood
- Făina de migdale Adio Grăsime
- Făină de migdale Dried Fruits
- Făină de migdale Herbal Sana
2. Făina de cocos
A doua cea mai populară făină utilizată în bucătăria low-carb este făina de cocos.
Este ideală pentru a fi folosită în alimentația low-carb deoarece este bogată în fibre, grăsimi sănătoase și proteine, cu un conținut scăzut de calorii și carbohidrați.
Câți carbohidrați conține făina de cocos
Un sfert de ceașcă de făină de cocos (28g) conține în medie: 124 kcal, 6g carbohidrați net, 10.5g fibre, 4.2g lipide, 4.9g proteine.
Făina de cocos conține și nutrienți precum mangan, calciu, seleniu, fier. (2)
Păstrare
În cămară înainte de deschiderea pachetului, pe urmă la loc răcoros sau și mai bine, la frigider.
Cum o utilizăm la gătit
Are un gust dulceag, o ușoară și uneori insesizabilă aromă de cocos.
Făina de cocos se pretează cel mai bine pentru dulciuri și prăjituri. De asemenea se poate prepara pâine low-carb (încearcă varianta rapidă, gata în maxim 3 minute!), uneori ca și pesmet low-carb.
Datorită faptului că este atât de bogată în fibre, absoarbe cu ușurință lichidele. De aceea este important să adaugi o cantitate suficientă de lichid, pentru ca preparatul să nu iasă prea uscat.
Echivalent față de făina de grâu: 1/3-1/4 : 1
1/3 sau 1/4 ceașcă de făină de cocos ar putea înlocui 1 ceașcă de făină de grâu.
Rețete recomandate cu făină de cocos
Testate și preferate de mine
- Făină de cocos Fit Food
- Făină de cocos bio Diet Food
- Făină de cocos bio Dried Fruit
3. Mix-urile de fibre fără carbohidrați
Făina de fibre este, așa cum îi spune numele un amestec de fibre vegetale. De regulă se obține dintr-un amestec de bambus, psyllium și konjac.
Câți carbohidrați conține
Așa cum sugerează numele, este alcătuită în întregime din fibre și cu o cantitate neglijabilă de carbohidrați net. Carbohidrații net (digerabili) se obțin prin scăderea fibrelor din numărul total de carbohidrați.
Cum se folosește la gătit
Este de obicei o făină universală fără carbohidrați care se pretează excelent la chifle și pâine keto.
Dintre toate mix-urile de fibre, -CH Szafi Reform este făina mea preferată. Gustul celor făcute cu făina Szafi se apropie cel mai mult de cele adevărate.
Păstrare
La loc uscat și răcoros.
Testate și preferate de mine
Amestec de fibre Szafi – nosugarshop
Amestec de fibre Szafi – adiogrăsime
Rețete recomandate
Pâine cu rozmarin fără carbohidrați.
Chifle keto cu semințe (cea mai reușită pâine a mea).
4. Făină pentru șnițel
a) Făina de in auriu
Făina de in este de fapt ceea ce rezultă după măcinarea semințelor de in. O poți obține foarte ușor acasă, cu ajutorul unei râșnițe.
Este foarte bogată în fibre. Deoarece are un conținut scăzut de carbohidrați, se poate utiliza la preparatele low-carb, de obicei în combinație cu alte făinuri.
Câți carbohidrați conține făina de in
4 linguri de făină de in (28g) conțin 150 kcal, 0.4g carbohidrați net, 7.6g fibre, 12g lipide, 5.2g proteine.
Este bogată în magneziu, zinc, fier, calciu. (3)
Păstrare
Făina din semințe de in se râncezește foarte repede și ușor. Din acest motiv este indicat a fi păstrată la frigider și înainte și după deschiderea pachetului.
Testate și preferate de mine
Semințele de in auriu te ajută să păstrezi o culoare deschisă.
b) Făina de susan
În curând. 🙂
Care sunt făinurile low-carb ce nu lipsesc din cămara ta?
Iulia Toader
Posted at 08:04h, 09 maifaina de migdale este foarte buna
Denisa
Posted at 08:47h, 09 maiSi mie imi place sa gatesc cu ea.