18 feb. Sărățele keto cu chimen
Iată prima mea rețetă de sărățele keto, fără făină de grâu. Sunt delicioase, cu aromă de chimen.
În ultimele zile am făcut o serie de experimente cu făina mix de fibre fără carbohidrați de la Szafi. Îmi doream de ceva timp o gustare keto sărată, așa că am căutat să găsesc un aluat potrivit.
Inspirată de aluatul cu mozzarella (așa numitul aluat keto fat head), am reușit să compun un aluat potrivit pentru sărățele delicioase, fără gluten și cu puțini carbohidrați.
Din datele tehnice, dacă sunteți curioși, vă spun următorul lucru, o bucată (cam 10g) are 0,5g de carbohidrați net.
Timp de preparare | 10 minute |
Timp de gatire | 25 minute |
Timp de asteptare | 1 oră |
Portii |
porții
|
Ingrediente
- 60 g făină fără carbohidrați Szafi
- 15 g făină din cocos
- 40 g semințe de in auriu fin măcinate
- 2 ouă întregi
- 50 g smântână lichidă LaDorna 32%
- 1 lg praf de copt
- 1/2 lg gumă de xantan
- 50 g mozzarella răzuită
- 1/2 lg chimen măcinat
- 1/2 lg sare de mare
- 50 ml apă călduță
- 1 ou mic, pentru uns
- chimen întreg, pentru decor
Ingrediente
|
|
Etape
- Pe toate cele 3 tipuri de făini (fibre, cocos și in auriu) le vom amesteca împreună, după care adăugăm restul ingredientelor, mai puțin mozzarella și apa. Pentru a o încorpora mai ușor, topim mozzarella la bain marie și abia apoi o adăugăm peste celelalte componente, împreună cu apa călduță. Se amestecă bine toate ingredientele.
- Acesta este un aluat low-carb mai distractiv, deoarece este nevoie să îl frământăm, dupa ce aluatul a absorbit apa. Mie una îmi lipsea asta la aluaturile low-carb, așa că m-am distrat și jucat, pregătindu-l. După aceea îl lăsăm să se odihnească minim o oră la rece.
- Pe urmă procedăm exact ca și la sărățelele clasice. Aluatul pus între 2 foi de copt, l-am întins cu făcălețul într-un strat de aproximativ 1 cm. Sărățelele nu trebuie să fie prea subțiri, ca să fie cât mai pufoase.
- Am tăiat cu o rolă pentru tăiat aluat. Bunica m-a învățat că se numește pinten, așa îi spuneam în Ardeal 🙂 Tot ea m-a învățat și să îl folosesc. Am uns cu ou și am presărat chimen deasupra. Apoi la cuptor pentru 25 de minute, 180 de grade.
- Cele mai gustoase sunt după ce se răcesc, aproximativ la o oră după ce le-am scos din cuptor. Câteva bucăți de sărățele keto au "supraviețuit" până a doua zi și le-am ronțăit în pauza dintre prânz și cină, adică exact acum când scriu rețeta aceasta. Bune, bune! Musai de încercat. Poftă bună și ronțăieli sănătoase vă doresc!
Notitele retetei
Informatii nutritionale
Sărățele keto cu chimen
Cantitatile sunt per portie/bucata, in functie de reteta. (100g)
Calorii: 281
Calorii din grasimi: 180
% Cantitatea zilnica*
Grasimi total: 20g
31%
Total carbohidrati: 6.5g
2%
Fibre alimentare: 1.2g
5%
Proteina: 10g
20%
* Procentele din cantitatea zilnica sunt calculate pentru o dieta de 2000 de calorii.
Partajeaza reteta
No Comments