21 apr. Tartă low-carb cu lămâie
Tartă low-carb cu lămâie este o reinterpretare a celebrei prăjituri cu gust dulce-acrișor.
În varianta low-carb nu folosim făina albă de grâu sau zahăr, doar făină fără gluten și îndulcitor natural și sănătos.
Așadar, pentru blat am făcut un mix între făina de cocos și cea de migdale și m-am folosit de un mic ajutor care să lege mai bine aluatul, o cantitate mică de gumă de xantan. Acest ingredient este opțional, însă ne ajută să creem o bază de tartă fără gluten cu consistență mai potrivită.
Pentru îndulcit, am folosit ca de obicei Green Sugar, îndulcitorul pe bază de stevia și eritritol. Cu 0 calorii și gust identic cu al zahărului obișnuit, însă fără efecte nedorite pentru sănătate.
Cu albușurile care rămân, sugestia mea este de a prepara rapid câteva bezele.
Pentru că această tartă cu lămâie este asemănătoare cu pasca, am decis că se potrivește foarte bine să o prepar pentru sărbătoarea de Florii. La mulți ani sărbătoriților!
Și acum prepararea tartei pas cu pas.
Timp de preparare | 30 minute |
Timp de gatire | 40 minute |
Portii |
porții
|
- 4 gălbenușuri
- 100 g unt 82%, la temperatura camerei
- 60 g îndulcitor natural Green Sugar
- 100 ml smântână lichidă eu am folosit LaDorna 32%
- 70 g făină de cocos
- 20 g făină de migdale
- 1/2 linguriță gumă de xantan opțional, dar recomandat
- 4 ouă
- 3 lămâi stoarse
- 100 ml smântână lichidă
- 25 g îndulcitor natural Green Sugar sau mai mult, după gust
- coajă de lămâie BIO opțional
Ingrediente
BLATUL
CREMA DE LĂMÂIE
DECOR
USTENSILE
|
|
- Se freacă untul cu îndulcitorul și cu gălbenușurile. Untul trebuie să fie la temperatura camerei, altfel riscăm să se taie.
- Adăugăm smântâna, făină de cocos și de migdale și guma de xantan. Le amestecăm bine.
- Lăsăm aluatul la rece pentru 15 minute. Între timp pregătim o tavă pentru tarte (diametrul de 26 cm), unsă cu un cubuleț mic de unt.
- Se așează aluatul în tavă și se întinde ușor cu degetele, pe baza și pereții tăvii.
- Se lasă la cuptor la temperatură mică pentru aprox 10 minute. Făina de migdale și cea de cocos tinde să se ardă mai ușor, de aceea trebui să avem grijă la timpul de coacere și la temperatură.
- Între timp pregătim crema. Am mixat împreună ouăle întregi de data asta, cu sucul de lămâie, îndulcitorul și smântâna. Dacă am folosit lămâi bio, putem să răzuim coaja lor și să o adăugăm în cremă, pentru mai multă aromă.
- Am scos aluatul de tartă de la cuptor, am turnat crema și l-am pus din nou la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute.
- Se lasă să se răcească bine înainte de a se tăia. Poftă bună!
Cristina Hadarca
Posted at 13:12h, 13 maiCe inseamna temperatura mica ?