16 sept. 5 strategii pentru a scapa de grasimea de pe abdomen
Atunci când încercăm să slăbim, adică să pierdem din grăsimea acumulată în corp, cea de la nivelul abdomenului este de departe cel mai dificil de îndepărtat.
Cele mai multe persoane vor să scape de ea din pricina aspectului fizic. Însă grăsimea abdominală nu numai că dă un aspect fizic neplăcut, dar mai multe studii arată că are efecte nocive și asupra sănătății. Mai precis, o talie mai mare de 88 de cm la femei și mai mare de 102 la bărbați se consideră un risc crescut pentru apariția unor boli.
Iată câteva strategii care sunt eficiente pentru a scăpa de grăsimea încăpățânată din jurul abdomenului.
1.Elimină zahărul rafinat din alimentație
Cea mai mare parte din zahărul rafinat pe care îl consumi va fi transformat de către ficat în celule grase care se depun la nivelul abdomenului și nu numai. Scoate zahărul din alimentație și vei simți diferența.
Nu trebuie să renunți de tot la gustul dulce. Doar înlocuiește-l cu alternative sănătoase. Cele mai bune variante sunt stevia, xilitul sau eritritul. Poți alege oricare dintre aceste 3 variante pentru a face prăjituri sănătoase, a îndulci cafeaua sau ceaiul sau poți consuma ciocolată îndulcită cu una dintre acestea.
Va trebui însă să renunți la băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr, precum și la sucurile de fructe preparate în casă. Poți în schimb să mănânci un fruct întreg, pentru a beneficia de toate fibrele și vitaminele din el, cu un aport mult mai mic de zahăr.
Dacă dorești neapărat să consumi o băutură carbogazoasă din când în când, alege una fără zahăr (diet). Dar nu abuza de ele, fiindcă s-a constatat că acest tip de băuturi poate crește apetitul (1), deci consumă-le doar ocazional.
Pentru a reuși să renunți complet la zahărul rafinat, va trebuie să citești eticheta produselor înainte de a le cumpăra. Chiar și alimente aparent sănătoase pot conține zahăr adăugat. Acest lucru le transformă în alimente nesănătoase pe care trebuie să le eliminăm.
Recomandare de rețetă fără zahăr: mousse de ciocolată.
Ține minte: folosește stevia, xilit sau eritrit.
2.Mănâncă mai multe proteine
Atunci când vrei să slăbești, proteinele sunt cel mai bun prieten al tău.
Mai mult chiar, s-a constatat că persoanele care consumă o cantitate adecvată de proteine pierd mai ușor grăsimea din jurul taliei. Aceasta se întâmplă deoarece proteinele dau cea mai mare sațietate (7).
Consumând surse variate de proteine, vei ajunge să mănânci mai puțin, adică exact atât cât ai nevoie zilnic. Iar nivelul tău de energie va crește pe parcursul zilei și astfel vei fi mai activ și vei arde mai multe calorii.
Încearcă să consumi mai multe alimente bogate în proteine, atât din sursă animală, cât și vegetală. Asigură-te că mănânci zilnic alimente precum pește, avocado, ouă, năut, brânzeturi, quinoa, linte, carne, nuci, chia etc.
Ține minte: consumă zilnic surse variate de proteine.
3.Consumă mai multe fibre
La fel ca și proteinele, fibrele pot fi de mare ajutor atunci când vrei să pierzi din masa grasă.
Fibrele sunt o categorie aparte de carbohidrați, pe care corpul nu le poate digera. Prin urmare nu contribuie la aportul total de calorii. Dar pe lângă aceasta, fibrele îndeplinesc un rol important în organism. Hrănesc flora intestinală benefică, contribuind astfel la menținerea sănătății sistemului digestiv.
În plus, odată ajunse în stomac acestea se umflă și întârzie golierea stomacului. Acest lucru te va ajuta la prelungirea senzației de sațietate și la reducerea apetitului imediat după masă (3).
Tine minte: Consumă zilnic o sursă de fibre, cum ar fi semințele de chia și de in, nuci și legume verzi.
4.Consumă mai puțini carbohidrați
O dietă săracă în carbohidrați și care conține suficiente surse de grăsimi sănătoase te poate ajuta să slăbești într-un mod sănătos (4).
În plus, studiile arată că restricționarea carbohidraților este o metodă foarte eficientă pentru a scăpa mai ales de grăsimea periculoasă de la nivelul abdomenului (5).
Consumă alimente care conțin grăsimi sănătoase și proteine, și mai puțini carbohidrați: ouă, unt, brânzeturi, carne, broccoli, conopidă, sparanghel, dovlecel, varză, roșii, salată verde, fructe de pădure etc.
Ține minte: restricționarea carbohidraților este eficientă pentru a scăpa de grăsimea abdominală.
5. Fă efort fizic
Efortul fizic este important în primul rând pentru starea ta generală de sănătate, pentru relaxare psihică, eliminarea stresului și prevenirea apariției unor boli cronice.
Să faci o mulțime de exerciții pentru abdomen nu te vor ajuta să scapi de grăsimea din acea zonă. Mai multe studii au arătat că nu poți să arzi grăsimea dintr-o zonă țintită a corpului (6).
Însă exercițiile aerobice precum alergatul, înotul sau mersul pe jos s-au dovedit a fi eficiente pentru accelerarea arderilor grăsimii, inclusiv din zona abdominală.
Ține minte: practică exerciții cardio, pentru o stare generală bună și pentru accelerarea arderii grăsimilor.
No Comments