06 mart. Eritrit – dulcele natural fara calorii
Eritritul este unul dintre acei îndulcitori care devine tot mai cunoscut și care treptat își face loc în bucătăriile noastre.
Eu am realizat că la mine acesta se găsește cel mai adesea în apropierea formelor de bioșe, a tavei de copt și a făinii de migdale :). Așa că astăzi am să vă povestesc câteva ceva despre acest îndulcitor cu foarte puține calorii (aproape 0) și care se pretează foarte bine la alimentația fără zahăr și low-carb.
Ce este eritritul?
Eritrit, erytrit, erytritol, sau eritritol sunt câteva denumiri pentru același îndulcitor. Acesta arată la fel ca și zahărul obișnuit și este o substanță dulce ce se găsește în mod natural în fructe cum sunt strugurii și pepenele roșu, la fel și în alimentele fermentate precum brânza, vinul, berea.
Varianta pe care o găsim în comerț provine din porumb. Se obține prin extragerea glucozei din porumb și fermentarea ei cu o ciupercă numită Moniliella pollinis.
Eritritul nu conține glucide și este considerat ca fiind un îndulcitor cu 0 calorii. De fapt, el furnizează 0.2 kcal/g , ceea ce înseamnă că 100g de eritrit ne-ar aduce 20 de kcal (cu 95% mai puține calorii ca și zahărul). Dar pentru că 20 kcal este o cantitate neînsemnată și pe lângă aceasta nu vom consuma 100g o dată, oficial este aprobat pentru a fi etichetat drept un îndulcitor cu 0 kcal. De asemenea, eritritul nu declanșează secreția de insulină atunci când este consumat.
În ceea ce privește puterea de îndulcire, acest îndulcitor deține între 60% și 80% din cea a zahărului. Un mare avantaj este că nu schimbă gustul preparatelor (fără after-taste). Are un gust dulce, răcoros și plăcut.
Eritritul face parte din grupa poliolilor, sau altfel spus alcooli naturali ai zahărului. Din grupa poliolilor mai fac parte xilitol, maltitol, lactitol, sorbitol etc. Aceștia au indici glicemici diferiți, aceasta înseamnă că fiecare afectează într-un fel glicemia. Spre exemplu, eritritul are IG 0, xilitul între 8 și 12, iar maltitolul 35. În comparație cu aceștia zahărul obișnuit are IG (indicele glicemic) 65, iar glucoza pură 100, care este de fapt valoarea de referință. Indicele glicemic ne arată viteza cu care un aliment este digerat și ajunge în sânge, determinând creșterea glicemiei. Din acest punct de vedere, cu cât valoarea IG este mai mică, cu atât este mai bine (4).
În ciuda numelui generic de alcooli ai zahărului, eritritul nu conține etanol și prin urmare nu are nimic de a face cu alcoolul.
Eritritul furnizează așa de puține calorii datorită faptului că organismul nu are enzimele necesare pentru a-l metaboliza (prelucra). Eritritul trece prin tractul gastro-intestinal până în intestinul subțire, unde este absorbit. Apoi este excretat din corp aproape neschimbat, prin urină.
Dintre toți îndulcitorii din grupa poliolilor, eritritul (îndulcitor natural) și sucraloza (îndulcitor artificial), sunt singurii care nu furnizează corpului energie (nu conțin calorii). Prin comparație, xilitul furnizează 2 kcal/g, iar zahărul obișnuit 4 kcal/g (2).
Unde se găsește eritritul și cum îl poți folosi?
Eritritul se găsește de regulă în magazinele bio și naturiste ca și îndulcitor, sub formă de pudră sau granule. În alte țări, datorită interesului crescut pentru alimente cu mai puține calorii, se găsește frecvent adăugat în ciocolată, batoane și gustări. După direcția în care par să se miște lucrurile la noi, cel mai probabil astfel de produse se vor găsi tot mai frecvent și (sperăm) la un preț mai mic. Deocamdată, în magazinele bio putem găsi produse ce au fost îndulcite cu eritrit. Prețul este puțin mai ridicat (bineînțeles, față de zahărul obișnuit) atât pentru eritrit, cât și pentru dulciurile ce îl conțin. Însă ce ne rămâne de făcut este să îl consumăm cu măsură, așa cum ar trebui de fapt să fie consumate orice dulciuri. Iar atunci când vine vorba despe sănătatea noastră, eu consider că merită o mică investiție.
Îl putem utiliza pentru a îndulci băuturi (pentru cine obișnuiește să facă asta) sau shake-uri, precum și la prepararea dulciurilor low-carb, cu sau fără coacere. Deoarece are doar 60-80% din puterea de îndulcire a zahărului o idee bună este combinarea sa cu un alt îndulcitor precum stevia. În felul acesta, puterea de îndulcire a eritritului va fi potențată și vom evita gustul ușor amărui al steviei, care poate apărea atunci când o folosim pe aceasta singură. Eu obișnuiesc să amestec la o cantitate de 50g de eritrit, aproximativ o linguriță de stevie.
Eritritul poate fi o alternativă bună pentru persoanele care vor să renunțe la zahăr și să consume mai puține calorii, pentru cele care suferă de diabet, precum și pentru cei care urmează o alimentație low-carb.
Protejează împotriva cariilor
Pe lângă faptul că are un indice glicemic foarte scăzut (prin urmare nu declașează secreția de insulină) și nu conține calorii, eritritul are un avantaj foarte util față de zahăr, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Acesta nu contribuie la apariția cariilor, datorită faptului că bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot folosi pentru a se hrăni și multiplica.
Este binecunoscut faptul că unul dintre efectele nocive ale zahărului este apariția cariilor la cei care îl consumă des. Consumul de eritrit reduce formarea plăcii dentare, scade aciditatea acesteia și previne apariția cariilor mai eficient decât o face xilitul sau sorbitolul. Prin urmare, vom avea mai puține vizite la dentist (1).
Posibile efecte adverse
Eritritul este un îndulcitor cu 0 kcal și nu antrenează o secreție de insulină. Dar acest lucru nu înseamnă faptul că este bine să îl folosim în orice cantități.
S-a constatat că îndulcitorii care nu conțin calorii, pot avea un efect de stimulare al apetitului, în special atunci când sunt consumați în exces. Așadar, ai grijă cum consumi acest îndulcitor, mai ales dacă ești la începutul unui regim low-carb. Consumă-l ocazional pentru a-ți satisface pofta de dulce și a-ți oferi un răsfăț sănătos.
O altă problemă ce poate rezulta din consumul prea mare de eritrit este apariția problemelor digestive (balonare, diaree).
Deși unele studii arată că eritritul se numără printre poliolii care nu provoacă probleme digestive (2), altele arată faptul că un consum prea mare (peste 50g de eritrit o singură dată) poate duce la asemenea tulburări, în special atunci când este consumat împreună cu fructoza (3). Atâta timp cât îl consumăm în cantități normale (50g de eritrit o singură dată este mult prea mult), cel mai probabil nu ne va cauza neplăceri.
Concluzie
Eritritul este un îndulcitor natural, ce nu schimbă gustul alimentelor (nu are acel after-taste pe care îl are stevia). Are puterea de îndulcire aproape de cea a zahărului obișnuit (60-80%), dar fără caloriile și efectele negative ale zahăului (ce includ și cariile dentare).
Are 0 calorii și 0 indicele glicemic, așadar este una dintre cele mai bune alegeri în alimentația low-carb.
În încheiere, vă las o rețetă de prăjiturele gustoase cu unt de arahide și ciocolată, în care gustul dulce este dat de eritrit. Dulce fără vinovății!
No Comments