20 de alimente la care nu te asteptai să contina zahar

20 de alimente la care nu te asteptai să contina zahar

Să mănânci câteva pătrățele de ciocolată sau un desert din când în când nu înseamnă automat că te vei îngrășa sau că ești suspect de diabet.

Însă problema cu zahărul din zilele noastre este că este adăugat în tot mai multe alimente, chiar și în acelea care nu au gust dulce. De aceea este indicat să citim eticheta produselor, pentru a ști exact ce mâncăm și să nu ajungem să consumăm prea mult zahăr deoarece în exces nu este deloc sănătos.

Consumul maxim recomandat de zahăr, este estimat la 6 lingurițe pe zi (25 g) pentru adulți și 3  (12 g)pentru copii. Iar în condițiile acestea nu este deloc greu să depășim limita maximă recomandată pe zi.

Am “inspectat” niște cămări și frigidere și iată ce am găsit.

1.Pâine integrală

Făina integrală de grâu, de spelta și de secară sunt ingrediente foarte bune în compoziția unei pâini. Păcat însă că aceasta conține și dextroză. Dextroza este o altă denumire pentru glucoză, un zahăr simplu cu indicele glicemic maare (100).

 

2. Muștar

E muștarul dulce? Nu, și nici nu ar trebui să fie. Și totuși are zahăr adăugat pentru ca gustul să fie mai atrăgător și produsul să țină mai mult timp. Ne putem lipsi de zahăr la ingrediente? Eu aș zice că da.

3.Maioneză

Pentru mine maioneza înseamnă grăsime din ou și ulei, plus muștar. Putem adăuga și ierburi, dar nu și zahăr, vă rooog.

4. Ketchup picant

De la cel dulce mă așteptam, dar mă gândeam (sau speram) că cel picant va fi scutit. Din păcate este și al doilea ingredient ca și cantitate după roșii.

 

5. Biscuiți sărați

Of, iubesc biscuiții ăștia. Acum trebuie să îi iau în considerare ca și o mică sursă de zahăr.

 

6. File de hering în sos de roșii

Obișnuiesc să recomand tuturor pește pentru sursa incredibilă de acizi grași omega-3, hrana creierului. Atenție însă dacă are și sos de roșii, s-ar putea să fii nevoit să pui și zahărul la socoteală.

 

7.Fasole roșie la conservă

Cine nu iubește fasolea, mai ales când nu mai trebuie să o fierbi cu orele și o poți adăuga direct într-o salată. Însă dacă are zahăr pe post de conservant (probabil?), trebuie să îți recalculezi meniul pentru acea zi. Nu mai merge încă un desert pe lângă ea.

8. Costiță afumată

Din păcate la majoritatea, dacă nu la toate mezelurile pe care le găsim la noi le sunt adăugate zaharuri pentru a ajuta procesul de maturare.

9. Cipsuri

Din nou, nu au deloc gust dulce. Și totuși, zahărul e în primele 3 ingrediente. Cu atât mai mult trebuie pus la socoteală la aportul total de zahăr.

 

10. Biscuiți digestivi

Cu toții știm generic biscuiții digestivi. Sunt acel tip de biscuiți care au și fibre, din făină integrală sau tărâțe, care se spune că îmbunătățește digestia și ajută tranzitul. Nu știu însă ca și zahărul să aibă aceste calități…

11. Vegeta -adaos universal pentru mâncăruri

Se folosește ca și condiment în supă sau la diverse preparate. Trebuie însă ținut cont de faptul că are mai multe ingrediente față de sarea obișnuită, prin care și zahăr.

 

12. Tortilla din făină integrală

Din grâu spelta și ovăz. Și zahăr.

 

13. Sticksuri cu sare

O gustare numai bună pentru ronțăit, cu sare dar și zahăr.

 

14. Unt de arahide

Untul de arahide este foarte gustos și bogat în grăsimi sănătoase. Unele însă, cum este și cel de față, pot conține și zahăr adăugat, de care trebuie să ținem și noi cont atunci când îl consumăm.

 

15. Baton proteic

Poate reușești să slăbești cu condiția ca acesta să fie singurul zahăr pe care îl consumi.

16. Musli

Cereale integrale sunt o variantă destul de sănătoasă pentru micul dejun. Atenție însă la cantitatea zilnică de zahăr atunci când le consumați sub formă de musli ce are și fructe confiate adăugate.

17. Sos de usturoi

Se pare că până și un banal sos de usturoi din comerț poate contribui la aportul zilnic de zahăr.

18. Drajeuri cu mentă

Sunt drajeuri mici mici și consumi puține o dată, însă nu ai cum să nu observi că primele 3 ingrediente sunt 3 denumiri diferite pentru zahăr.

19. Pate

Câte un pic de ficăței, puțină slăninuță, câte un pic de zahăr. Adunați, da?

 

20. Salată cu ton mexicană

Când vă faceți salată acasă puneți și zahăr? Eu nu.

 

Concluzie

Nu uita că dacă un aliment nu are gust dulce asta nu înseamnă automat că nu are zahăr adăugat. Este un lucru util să citești etichetele alimentare, iar când vine vorba despre zahăr este foarte important să te menții în limitele recomandate.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 Comments
  • o femeie
    Posted at 10:17h, 28 august Răspunde

    nu stiam de toate astea!
    Ok, nici nu le consumam ca altfel citesc prospectul inainte de achizitie. Noua pediatrul ne-a recomandat sa evitam supermarketul pt ca majoritatea produselor au zahar, si mi-a zis sa gatesc eventual congelez dar sa gatesc de la zero.
    Si sincer, mustar si ketchup sunt usor de facut. Doar ca nu au la fel de multi conservanti si ghici ce…se strica repede.

    Cu cerealele si zahar, am avut supriza sa gasesc si in cele bio, asa ca…ce sa mai zic.

    • Denisa
      Posted at 20:37h, 28 august Răspunde

      Da…din pacate zaharul nu este interzis pe filiera bio, asa ca multi producatori inca il folosesc. Daca reusesti sa gatesti acasa, e cel mai bine. Si mama aplica treaba cu congelatul si mie se pare o idee buna. O sa incep si eu sa fac asta curand, deoarece cateodata simt ca petrec prea mult timp in bucatarie incercand sa mananc sanatos, iar mancarea din oras nu e optiune.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart