De ce zahărul îngrașă

De ce zahărul îngrașă

https://www.youtube.com/watch?v=Yo3TRbkIrow

De ce nu funcționează doar să mâncăm mai puțin și să ne mișcăm mai mult pentru a slăbi în greutate?

Pentru că atât cantitatea (să fii în deficit caloric), cât și calitatea alimentelor contează (să te hrănești, nu doar să mănânci).

Zahărul este nociv pentru sănătatea ta. În mai multe feluri.

Dar de ce este nociv? Ce face zahărul concret în corpul nostru?

Ei bine, pe lângă faptul că aduce doar calorii goale, glucide rafinate ce nu furnizează vitamine sau minerale, consumul frecvent de zahăr dereglează hormonii responsabili cu senzația de foame și sațietate, determinându-te să mănânci mai mult. Cum? Explicăm aici folosindu-ne de filmulețul de mai sus.

Aici, dr Robert Lustig ne explică influența hormonilor asupra greutății noastre și legătura cu consumul de zahăr.

De ce ajungem să mâncăm peste măsură și nu reușim să ne păstrăm greutatea dorită?

Leptina, hormonul sațietății

Leptina este un hormon produs de celulele grase.

Ajunge la creier și îi transmite faptul că am mâncat destul. Prin urmare, limitează cantitatea de mâncare consumată și crește dorința de mișcare.

Cu cât avem mai multă grăsime în corp, cu atât se produce mai multă leptină. În felul acesta, încearcă să te protejeze și să nu te lase să mânănci mai mult decât ai nevoie.

În obezitate avem de a face cu un exces de țesut gras, drept urmare cu niveluri ridicate de leptină.

Cantitatea crescută de leptină ar trebui să scadă apetitul și să ne determine să ne mișcăm mai mult, astfel încât să ardem din rezervele de grăsime și să păstrăm greutatea în limite normale.

Așa se întâmplă? Nu tot timpul.

În această situație constatăm că leptina nu mai este eficientă pentru scăderea apetitului. Este ceea ce numim rezistență la leptină.

Și putem explica acest lucru aruncând o privire la un alt hormon, numit insulină.

Insulina, hormonul care reglează glicemia

Insulina este un hormon ce are rolul de a menține un nivel constant de zahăr în sânge (glicemia).

Cu cât mai mult zahăr conține mâncarea pe care tocmai ai mâncat-o, cu atât mai mult zahăr se va elibera în sânge după digestie. Corpul răspunde la creșterea glicemiei prin eliberarea de insulină.

Practic, jobul insulinei este de a facilita intrarea zahărului în celulele musculare, pentru a fi consumate (arse) pentru producerea de energie.

Dacă rezervele din mușchi sunt pline (în cazul persoanelor sedentare), excesul de zahăr va fi depozitat sub formă de grăsime.

Prin urmare mai mult zahăr consumat, mai multă insulină produsă. Iar mai multă insulină înseamnă mai multă grăsime depozitată.

Cât de eficient utilizezi energia din alimente

În mod normal, corpul tău folosește ceea ce mânănci pentru a produce energie.

Dacă alimentația ta conține o cantitate mare de zahăr și de carbohidrați rafinați, corpul va fi nevoit să producă mai multă insulina.

Acea insulină însă va colecta zahărul înainte ca tu să poți să îl consumi pentru energie. Și va fi transformat în grăsime, cum spuneam mai sus.

Prin urmare, tu te vei simți obosit, lipsit de energie și vei simți nevoia să mânănci din nou. Iar leptina nu va mai putea împiedica acest lucru. Pentru că ai nevoie din nou de combustibil (ce ai mâncat înainte s-a transformat în grăsime, datorită excesului de insulină).

Pe măsură ce acest cerc vicios se repetă, vei consuma mai multe calorii decât ai nevoie și vor crește depozitele de țesut gras.

Concluzie

Mănâncă alimente adevărate, pline de nutrienți și limitează consumul de zahăr. Vestea bună este că poți să utilizezi ocazional îndulcitori naturali în locul zahărului. În felul acesta vei evita variațiile mari ale glicemiei și excesul de insulină care determină stocarea de grăsime.

Și vei folosi energia din alimente pentru a fi tu însuți plin de energie.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart