Peste 50 de denumiri diferite pentru zahăr

Peste 50 de denumiri diferite pentru zahăr

Sună puțin ciudat, nu-i așa?

Adevărul este că zahărul se găsește sub o mulțime de forme și denumiri și tinde să fie adăugat în tot mai multe produse.

Un studiu sugerează faptul că mai mult de jumătate din produsele prezente în supermarketuri conțin o formă de zahăr adăugat, sub diferite denumiri, altele în afară de zahăr (1). Multe dintre ele ar putea să treacă neobservate, deoarece denumirea lor nu ne duce cu gândul la zahăr.

La sfârșitul articolului poți vedea o listă cu multiplele denumiri ale zahărului.

De ce este important să știm cât zahăr consumăm

Consumul crescut de zahăr adăugat este corelat cu obezitatea și apariția diabetului zaharat de tip 2, dar și cu numeroase alte patologii. De aceea este important să fim conștienți de cantitatea de zahăr consumată zilnic și să facem alegerile alimentare potrivite.

Adulții care consumă mai puțin zahăr au o greutate mai scăzută, în timp ce creșterea consumului de zahăr este corelată cu creșterea în greutate. (6)

Copiii care consumă mai multe băuturi răcoritoare îndulcite au un risc crescut de a fi supraponderali sau chiar obezi, comparativ cu copiii care consumă mai rar băuturi îndulcite. (6)

Ce este sucroza – zahărul obișnuit

Zahărul pe care îl folosim în mod curent este un dizaharid numit sucroză. Adică este alcătuit din două molecule. Una se numește glucoză si cealaltă fructoză.

Zahăr = glucoză + fructoză.

Diferența dintre glucoză și fructoză

Glucoza – este folosită de către orice celulă din organismul nostru, adica este arsă pentru energie. Este vitală pentru organism. Atunci când nu primește din exterior, organismul este capabil să sintetizeze glucoză prin procesul de gluconeogeneză.

Fructoza – în schimb poate fi metabolizată doar prin intermediul ficatului. Din aceasta cauză, atunci când consumi o cantitate mai mare de fructoză ficatul nu va fi în stare să o folosească pe toată pentru energie. Drept urmare, folosește cât îi trebuie, iar cantitatea rămasă, o transformă în grăsime. (2)

Același lucru se poate întampla și cu glucoza consumată în exces, însă probabilitatea este mai mică. Fructoza este componenta cel mai des incriminată pentru efectele nocive ale zahărului. (7)

Diferitele tipuri de zahăr

Din punct de vedere chimic, toate zaharurile sunt alcătuite fie din fructoză, din glucoză sau glucoză+fructoză.

Există zahăr sub formă de fructoză pură, glucoză pură (dextroză) sau amestecuri între cele două.

Zahărul obișnuit este extras din sfecla de zahăr sau trestia de zahăr. Se poate extrage zahăr și din porumb, orez, curmale, cocos sau orice fruct etc. În funcție de asta diferă și denumirea lui.

Spuneam mai sus că sucroza (zahărul obișnuit) conține o moleculă de fructoză (50%) și una de glucoză (50%).

Alte exemple de zahăr sunt:

-siropul de porumb (conține 55% fructoză și 45% glucoză)

-siropul de agave (între 75 și 90% fructoză și restul glucoză) etc.

Chiar dacă acești îndulcitori au denumiri și surse diferite, la bază au aceleași molecule: glucoza și fructoza. Variază doar procentul, în funcție de aceasta putând fi mai sănătoși sau nu. Însă în esență toți pot fi numiți zahăr.

Iar excesul de zahăr, în special de fructoză promovează un consum caloric crescut și depunerea de grăsime la nivelul abdomenului (3).

Care tip de zahăr este mai sănătos?

Spuneam mai sus despre fructoză că poate fi prelucrată doar în ficat și că sunt șanse mari ca aceasta să ajungă depozitată sub formă de grăsime în organism. Așadar, un tip de zahăr care conține mai putină fructoză poate fi considerat mai indicat (4). Fructoza este zahărul natural din fructe, unde se găsește alături de fibre, apă și anumite cantități de vitamine și minerale. Însă fructele furnizează o cantitate mult mai mică de fructoză decât o sursă concentrată precum este zahărul adăugat.

Alt criteriu după care putem să alegem un îndulcitor mai sănătos este indicele glicemic. Un indice glicemic mai mic sugerează o creștere modestă a nivelului de zahăr în sânge.

Cantitatea maximă recomandată de zahăr

În ceea ce privește consumul de zahăr, nu există o cantitate recomandată pe zi, organismul nostru descurcându-se foarte bine în lipsa lui.

Cantitățile maxime de zaharuri simple recomandate a nu se depăși în decursul unei zile, de către autoritățile pentru sănătate precum American Heart Association sunt (5):

  • 25g de zaharuri pentru femei (100 de calorii)
  • 36g de zaharuri pentru bărbați (150 de calorii)

Zaharurile libere se referă atât la monozaharide (glucoză, fructoză), cât și la sucroză sau zahăr obișnuit și la zaharurile naturale prezente în miere, sucuri de fructe și sucuri concentrate de fructe. (6)

Cele mai întâlnite surse de zaharuri sunt băuturile răcoritoare îndulcite, ciocolata, înghețata, produsele de patiserie, dar și alimente precum ketchup, biscuiți sărați, sosuri etc.

  • 1 lingură de ketchup poate conține 4g de zahăr, echivalentul unei lingurițe.
  • Un pahar de 250ml de Coca Cola conține 27g de zahăr, sau aproape 7 lingurițe.

Concluzii

În momentul actual, există mai bine de 50 de denumiri diferite pentru zahăr.

Unele variante pot fi mai sănătoase decât altele. Dar absolut toate trebuiesc luate în considerare la aportul total de zahăr, care să nu depăsească 5-10% (comform WHO) din totalul caloriilor.

Din păcate devine din ce în ce mai greu să evităm orice formă de zahăr adăugat.

Important este să fim conștienți de faptul că zahărul se poate ascunde pe eticheta sub o multitudine de denumiri și este bine să învățăm să îl recunoaștem și să facem alegeri potrivite.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart