02 apr. Dieta keto de post (vegană)
Deși uneori poate fi o provocare să alcătuiești un meniu low-carb doar din alimente vegetale, aceste regimuri (low-carb și cel vegetarian sau vegan) nu sunt chiar incompatibile, mai ales atunci când ne referim la perioade de timp limitate, așa cum sunt zilele de miercuri și vineri din posturile religioase de peste an.
În articolul de mai jos am alcătuit o listă de alimente care conțin grăsimi sănătoase, proteine vegetale și sunt sărace în carbohidrați.
Atunci când dorești să urmezi pe o anumită perioadă un regim alimentar low-carb excluzând orice produs animal este necesar ca acestea să fie combinate cu atenție pentru a întâlni necesarul energetic zilnic și cel de macronutrienți, de care avem nevoie atunci când urmăm o alimentație low-carb sau keto.
Ce alimente poți include într-un meniu low-carb vegan (de post)
1. Legume și verdețuri:
-avocado, ardei, broccoli, castraveți, ceapă, ciuperci, conopidă, dovlecel, fasole verde, măsline, roșii, ridichi, salată verde, spanac, sparanghel, varză, varză de Bruxelles.
2. Surse de grăsimi vegetale naturale
-uleiul de măsline extra virgin, ulei de cocos, ulei de avocado, unt de cacao, ulei din semințe de in, ulei de cânepă, ulei MCT
3. Semințe
-floarea soarelui, chia, dovleac, semințe de cânepa, in, susan
4. Nuci
– nuci, migdale, nuci pecan, nuci macadamia, nucă de cocos, fulgi de migdale, fulgi de cocos, unt de migdale, unt de cocos tartinabil, smântână de cocos
5. Făină low-carb
-de migdale, de cocos, de in auriu, amestec de fibre fără carbohidrați
6. Lapte vegetal
-lapte de migdale, lapte de cocos
Rețete și inspirații
Legume la tigaie
Ciupercile trase la tigaie în puțin ulei de cocos și condimente sunt delicioase. La fel se poate proceda și cu alte legume, precum vinete, dovlecel, sparanghel etc.
Salate
Pentru a prepara salate low-carb de post, poți folosi orice legume low-carb proaspete (salată verde, roșii, castraveți, ardei etc) și ai grijă să adaugi suficiente surse de grăsimi vegetale, precum avocado, măsline, nuci, semințe și uleiuri vegetale presate la rece (de măsline, de avocado etc).
“Orez” din conopidă cu turmeric
Un mod gustos de a găti conopida, la tigaie în ulei de cocos, condimentată cu sare, piper și opțional, puțin turmeric.
Orez din konjac cu legume
Legumele trase la tigaie în ulei de cocos merg excelent alături de orezul konjac.
Guacamole
Doar 3 ingrediente pentru o gustare de post, săracă în calorii și carbohidrați: avocado, roșii și ceapă roșie.
Budincă de chia cu unt de arahide și nuci
Budinca de chia preparată cu lapte vegetal (de migdale sau de cocos), împreună cu unt de arahide și câteva nuci este o masă echilibrată și gustoasă.
Smoothie cu avocado – varianta vegetală
Înițial făceam acest smoothie cu 2 lingurițe de cremă de brânză, pentru a-l face mai cremos. Atunci când dorim însă un preparat de post, putem sări peste crema de brânză și folosi doar lapte de migdale, 1/2 avocado, suc de lămâie, esență de migdale și puțin eritrit, pentru a-l îndulci. Rezultatul este un mic dejun sau gustare delicioasă.
Dulceață fără fierbere
Chia și afine pasate, puțină apă și îndulcitor natural, la frigider pentru câteva ore. Asta e tot!
Bomboane Rafaello
Patru ingrediente pentru un desert vegan fără coacere, făcut în casă: migdale, fulgi și ulei de cocos, împreună cu îndulcitorul natural eritrit, pentru răsfăț fără griji.
No Comments