26 feb. Dulceata din seminte de chia fara zahar si fara fierbere
Sunt mai mult motive pentru care îmi place să consum semințe de chia.
În primul rând îmi place faptul că sunt foarte hrănitoare. Sunt bogate în acizi grași esențiali, pe care corpul nostru îi poate lua doar din alimentație. Iar la conținutul de minerale, vitamine și antioxidanți sunt puține alimente care să le întreacă.
Un alt motiv pentru care îmi plac semințele de chia este faptul că poți realiza o budincă fără prea mult efort, trebuie doar să lași semințele cu lapte de seara la frigider, iar dimineața este gata de consum (sau de luat la pachet). Câteva dintre rețetele mele preferate cu chia sunt și aici pe blog, de exemplu cea cu pudra proteica sau cu unt de arahide.
Zilele trecute am văzut pe acest site o rețetă nouă cu semințe de chia care m-a cucerit din primul moment când am văzut-o. E atât de simplu și rapid de făcut, încât m-a cucerit din prima și presimt că o voi repeta des. Gustul de afine (sau de alte fructe precum zmeura, căpșunele etc) este foarte bun, iar semințele de chia adăugate fac din această dulceață un desert mai hrănitor și bogat în nutrienți.
Să vedem cum poți să ai o dulceață hrănitoare în scurt timp, fără zahăr și care păstrează foarte bine valoarea nutritivă a fructelor, pentru că nu este nevoie să o fierbi.
Recomand să se servească împreună cu o porție de clătite low-carb, combinația este foarte reușită.
Portii |
porții
|
- 80 g afine sau zmeură, căpșune etc
- 30 g chia
- 100 ml apă
- o lingură îndulcitor natural Green Sugar sau după gust
Ingrediente
|
|
- Pentru că afinele mele au fost păstrate la congelator, le-am pasat puțin cu blenderul vertical.
- Se adăugă eritritul și semințele de chia și se amestecă bine. Pe urmă se adaugă și apa și se amestecă din nou până ce semințele sunt bine încorporate în compoziție.
- Se pune la frigider pentru o oră. După ce a trecut o oră, iata rezultatul.
- În timp ce a stat la frigider, am preparat niste clătite low-carb și la sfârțit le-am servit împreună cu dulceața. Un deliciu.
- Dulceața de chia se poate păstra la frigider pentru câteva zile. Pentru că e așa de rapid și ușor de făcut, recomand să se facă cantități mici care să ajungă pentru o zi sau două. Se poate servi cu orice alt desert, sau chiar consuma ca și atare pentru că semințele de chia sunt foarte hrănitoare. Poftă bună!
Informații nutriționale/porție
- energie: 71 kcal
- glucide: 9.8g (din care fibre: 4.4g)
- grăsimi: 3.2g
- proteine: 1.9g
Nati
Posted at 12:47h, 27 februarieAm văzut și eu dulceața asta la Lena, cu adevărat o rețetă genială!
Mă nedumerește puțin calculul nutrițional. Nu că mi-aș bate tare capul cu el la general, dar aici m-a blocat un pic. Înțeleg că o porție conține 9,8 g glucide, iar ție îți ies 3 porții din cantitățile prezentate, adică 9,8×3=29,4 g. Mă întreb, cum ar putea conține 80 g de afine + 30 g semințe de chia aproape 30 g glucide? (apa si eritritul nu le iau în calcul, evident) Afinele știu ca au cam 10-12 %. Sunt așa de bogate în zaharuri semințele de chia?? Pe pachetul meu scrie ca au 42,12 g carbohidrați, din care zaharuri 0, iar fibre 34,4 g.
Poți să-mi zici cum exact ai calculat? Mulțumesc mult și scuze că sunt pisăloagă.
Denisa
Posted at 18:54h, 03 martieDa, e atat de simpla si delicioasa! Inteleg de ce esti nedumerita. Dupa valorile acestea nutritive m-am luat si eu, doar ca nu am spus si despre fibre. Acele 9,8g glucide pe care le-am trecut le cuprinde pe toate (total carbs), din care 4,4 sunt fibre, si doar restul zaharuri. Deci carbohidrati net avem 5,4g. Multumesc ca mi-ai spus, o sa trec si fibrele sa fie totul mai clar. Ai incercat si tu reteta?
Nati
Posted at 10:23h, 04 martieÎncă nu am încercat rețeta de dulceață. Dar am făcut ieri prima mea budinca de chia, care mi-a ieșit cam solidă. Tre să mai umblu la proporții.
Denisa
Posted at 13:16h, 04 martieAi folosit lapte vegetal, nu-i asa? Pe acela il absoarbe cel mai repede din cate am observat eu. Cate linguri de chia ai pus la o cana de lapte?
Nati
Posted at 13:56h, 04 martieAm pus 3 linguri (30 g) de chia la juma de cutie de lapte de cocos (200 ml). Data viitoare o sa pun mai mult lichid sau scad cantitatea semințelor.
Denisa
Posted at 14:04h, 04 martieAtunci sigur era un lapte de calitate, as zice sa pui mai putina chia. Eu am incercat cu lapte de cocos de la mai multi producatori si am observat ca se face diferit. Laptele din conserva mi-l absoarbe mult mai bine, in schimb cu bautura din cocos (care nici nu e asa de densa) se absorbe mai greu. E interesant ca ma asteptam sa fie chiar invers.