Cartofii dulci

Cartofii dulci

Ai încercat cartoful dulce? Este o legumă de culoare portocalie, cu gust dulce. Îi putem găti exact ca și pe cartofii obișnuiți (ca și garnitură) și sunt incredibil de gustoși și de hrănitori. Doar că spre deosebire de cartofii albi, aceștia sunt puțin mai sănătoși. Să vedem ce proprietăți nutriționale ne oferă și de ce merită introduși în alimentația noastră.

Sursă de fibre

Un cartof dulce mediu conține 4 g de fibre. Aceasta înseamnă aproape un sfert din necesarul tău zilnic de fibre. Fibrele sunt importante în alimentație deoarece îți asigură un tranzit intestinal normal și te ține departe de probleme digestive precum constipația. În plus, aceste fibre pe care le conține cartoful dulce prelungesc puțin timpul de digestie, astfel încât zaharurile din compoziția lui nu ajung rapid în sânge. În felul acesta, glicemia nu crește brusc și în plus nu ți se va face repede foame dupa ce l-ai mâncat.

O “bombă” de vitamina A

Te întrebai de la ce vine culoarea portocalie a cartofului dulce? Îți spun eu, de la betacarotenii care în organism se vor transforma în vitamina A. Deci cartoful dulce este o sursă excelentă de vitamina A. Un singur cartof dulce acoperă necesarul pentru întreaga zi. Consumul de cartofi dulci îți asigură o piele frumoasă și o vedere ageră.

Conțin carbohidrați complecși

Cred ca ai observat în alte articole faptul că recomand să nu mănânci carbohidrați în exces deoarece sunt transformați în grăsime în organism. Asta nu înseamnă să renunți de tot la orice fel de carbohidrați. Știm că există carbohidrați simpli (zahărul, fructele) și carbohidrați complecși (cartofi, cereale). Diferența dintre cele 2 categorii, printre altele este și timpul de digestie. Carbohidrații simpli se digeră foarte repede și ți se va face foame în scurt timp. Astfel consumi mai multe calorii în decursul unei zile. Însă carbohidrații complecși au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerați. Ceea ce înseamnă că îți va ține mai mult de foame și vei mânca mai puțin. Deci, atâta timp cât nu faci exces, cartofii dulci sunt prietenoși cu silueta ta. Este indicat să îi consumi o dată sau de 2 ori pe săptămână.

Funny facts -lucruri interesante despre cartofii dulci

1.Beta-carotenul din cartofii dulci se păstrează și se absoarbe în organism mai bine prin fierbere decât prin prepararea la cuptor. Gătește-i prin fierbere și eventual pune-i încă 10 minute la cuptor ca să fie crocanți.

2.Prin păstrarea cojii în timpul preparării culinare, le crește de 10 ori puterea antioxidantă. Așadar, nu arunca coaja!

3.Cartofii dulci fierți au indicele glicemic cu 50% mai mic, comparativ cu cei copti la cuptor. Din nou, este mai bine să îl fierbi decât să îl gătești la cuptor.

4.Cartoful dulce este aproape la fel de bogat în vitamina A ca și morcovul. Alternează cele legume și consumă-le periodic pentru a avea o vedere bună.

5.Prin prăjirea exagerată se formează acrilamidă cancerigenă, înceacă să nu îi prăjești mai mult decât trebuie.

6.Puterea antioxidantă se păstrează cel mai bine în timpul fierberii, comparativ cu alte metode de preparare culinara. Ai nevoie de antioxidanți pentru a fi sănătos. Alt motiv pentru care e cel mai bine să fierbi cartofii dulci, spre deosebire de cartoful obișnuit, care este mai nutritiv dacă se gătește la cuptor.

Save

Save

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart