Indicele glicemic măsoară capacitatea carbohidraților de a crește glicemia. Cu alte cuvinte, cât de mare este impactul asupra nivelului de zahăr din sânge, a unui anumit aliment pe care tocmai l-ai consumat.
Carbohidrații sunt una dintre cele 3 grupe de macronutrienți, alături de proteine și grăsimi. Ei sunt alcătuiți din molecule simple de zahăr, legate împreună.
Unde îi găsim?
Carbohidrații sunt alcătuiți din aceleași molecule, chiar dacă nu au mereu gust dulce.
Alimente precum pâinea, orezul sau dulciurile sunt alcătuite aproape în întregime din carbohidrați.
Tipuri de carbohidrați
Dar nu toți carbohidrații sunt la fel. First of all, avem carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Diferența constă în numărul de molecule din care sunt alcătuiți.
Ai încercat cartoful dulce? Este o legumă de culoare portocalie, cu gust dulce. Îi putem găti exact ca și pe cartofii obișnuiți (ca și garnitură) și sunt incredibil de gustoși și de hrănitori. Doar că spre deosebire de cartofii albi, aceștia sunt puțin mai sănătoși. Să vedem ce proprietăți nutriționale ne oferă și de ce merită introduși în alimentația noastră.
Așa arată perlele de tapioca, pe care le folosim noi la prepararea delicioasei budinci. Sub alte forme, mai găsim făină sau amidon de tapioca (1).
Despre tapioca
Tapioca este extrasă din rădăcina arbustului numit Cassava. Este o plantă specifică Americii de Sud, însă astăzi se cultivă în întreaga lume.
Rădăcinile acestui arbust sunt alcătuite predominant din amidon și apă. Conține puține fibre și proteine, iar grăsimile sunt aproape inexistente. Prin înmuiere în apă și uscare se formează o pastă. Aceasta poate fi uscată și transformată în făină de tapioca și mai departe, cu ajutorul căldurii în perle.
Rădăcina de Cassava, imediat după culegere arată în felul următor:
Budinca de tapioca este un desert sănătos și gustos. Însă trebuie să ții cont de faptul că are o densitate energetică mare și este bogată în carbohidrați. Poți să o servești ca și desert sau ca și un mic dejun care să îți umple ziua...