16 ian. Beneficiile antioxidantilor
In ultima vreme antioxidantii reprezinta un subiect din ce in ce mai dezbatut in literatura de specialitate, dar si in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos.
Acestia sunt compusi ce se gasesc in special in fructe si legume. Sunt necesari pentru a preveni si limita efectele nocive ale stresului oxidativ in organism.
In timp ce o anumita cantitate de radicali liberi se produc constant in corp, acestia sunt neutralizati de catre antioxidanti. Fara antioxidanti care sa faca acest lucru, radicalii liberi in exces ar deteriora celulele si tesuturile corpului si ar duce la aparitia diverselor boli.
Este oarecum ironic cum oxigenul, care este indispensabil pentru viata, in unele situatii poate avea efecte daunatoare pentru organism.
Radicalii liberi
Un radical liber poate fi definit ca orice specie de molecula cu numar impar de electroni, sau altfel spus care are un electron liber. Acesti compusi sunt foarte instabili si pot sa doneze sau sa accepte un electron, devenind oxidanti sau reductanti. In nucleu sau in membrana celulei, acestia pot sa produca daune asupra ADN-ului, proteinelor si lipidelor.
Radicalii liberi se pot produce in timpul proceselor normale ale organismului cum ar fi digestia alimentelor, sau pot proveni din surse externe, intr-un procent mai mare.
Sursele externe de radicali liberi sunt alimentatia nesanatoasa, stresul si enervarile, oboseala, lipsa somnului, poluarea atmosferica din orase, fumatul, bolile acute, excesul de alcool, efortul fizic exagerat. (1)
Stresul oxidativ
Atunci cand exista un dezechilibru intre productia de radicali liberi si apararea generata de antioxidanti, cea dintai fiind mai mare, apare stresul oxidativ.
Stresul oxidativ pe termen scurt scade capacitatea de aparare impotriva infectiilor si reduce producerea de energie. Pe termen lung, stresul oxidativ este corelat cu imbatranirea prematura, pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor, risc crescute de ateroscleroza, cancer si diabet zaharat (2).
Antioxidantii
Antioxidantii inlatura efectele daunatoare ale radicalilor liberi inainte de producerea daunelor in organism (3). Cum fac asta? Ei bine, ei sunt niste molecule suficient de stabile incat sa poata dona un electron unui radical liber. In felul acesta, il neutralizeaza.
Tipuri de antioxidanti
Dupa origine, antioxidantii se clasifica in endogeni si exogeni. Adica acestia sunt fabricati de organism sau sunt adusi prin alimentatie.
Antioxidantii endogeni produsi in interiorul celulei sunt cei mai eficienti. Acestia nu pot fi adusi prin alimentatie. Celula ii produce si ii repartizeaza in compartimentul celular adecvat. Se pare ca exercitiile fizice moderate sunt o metoda excelenta de a stimula producerea de antioxidanti endogeni (4).
Turmericul contine o substanta activa numita curcumin, care de asemenea determina productia endogena de antioxidanti (5). Printre alimentele care cresc productia de antioxidanti se numara si legumele.
Stresul, oboseala, alcoolul scade productia antioxidantilor endogeni.
Antioxidantii exogeni sunt adusi prin alimentatie. Majoritatea din acestia actioneaza la nivel digestiv. Ingerati in timpul mesei, limiteaza productia de radicali liberi in timpul digestiei. O parte din antioxidantii exogeni ajung sa patrunda in celule, fiind extrem de eficienti in combaterea stresului oxidativ in interiorul celulei. Sunt mai rari si mai valorosi. Se gasesc in afine, rodie, mure, sfecla rosie, ardei rosu, vinete, varza de Bruxelles, broccoli, morcov.
Antioxidantii din alimente
Vitamina E este o vitamina liposolubila existenta sub mai multe forme in corpul uman. Exista dovezi ca poate conlucra cu vitamina C in exercitarea efectelor antioxidante. Principalul ei rol este de a preveni oxidarea lipidelor. Se considera ca protejaza impotriva bolilor cardiovasculare. Prin prevenirea oxidarii colesterolului de tip LDL inhiba formarea placilor de aterom si dezvoltarea aterosclerozei (5).
Vitamina C este o vitamina hidrosolubila si un puternic antioxidant. Conlucreaza cu vitamina E si carotenoizii, precum si cu diferiti antioxidanti enzimatici (endogeni) pentru a neutraliza radicalii liberi din interiorul organismului. Are rol si in regenerarea vitaminei E dupa ce aceasta si-a exercitat actiunea de antioxidant (6).
Acidul alfa-lipoic este un tiol solubil atat in apa cat si in grasimi. Prin urmare se gaseste atat in vegetale cat si in produsele animale. Se absoarbe rapid si are puternice proprietati antioxidante. Neutralizeaza radicalii liberi, ajuta la eliminarea metalelor grele si la repararea proteinelor afectate de stresul oxidativ (7).
Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, cu rol in reglarea somnului. Actioneaza si ca antioxidant prin neutralizarea directa a radicalilor liberi si imbunatatirea fosforilarii oxidative in mitrocondrie, astfel inca se produc mai putin radicali liberi. Pe langa aceasta stimuleaza eficacitatea celorlalti antioxidanti (8). Asadar, somnul este foarte important pentru mentinerea nivelului optim de antioxidanti (9).
Carotenoizii sunt pigmentii care dau culoare fructelor si legumelor. Puterea antioxidanta deriva din capacitatea de a localiza electronii nepereche si este dependenta de concentratie. Un consum crescut de carotenoizi este corelat cu un risc scazut pentru bolile cronice si cele specifice varstei inaintate (10).
Flavonoidele sunt compusi ce se gasesc in vegetale. Au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi si de a elimina metalele grele. Studiile au aratat ca exercita efecte benefice in patologiile neurodegenerative cum ar fi boala Parkinson (11).
Concluzie
Apararea organismului in fata stresului oxidativ se face prin sport si alimentatie corespunzatoare. Sportul determina patrunderea nutrientilor in celule, scazand prevalenta obezitatii si crescand nivelul de energie. Prin alimentatie se realizeaza aportul de antioxidanti, creste apararea organismului si scade agresiunea radicalilor liberi.
Prin urmare, antioxidantii sunt o componenta foarte importanta a alimentatiei. Aportul adecvat se realizeaza prin varietatea alimentelor la aceeasi masa si diversitate in alimentatia de zi cu zi.
No Comments