vitamina A Tag

Vitamina A este un compus solubil în grăsimi. Se găsește sub 2 forme, retinol și caroten. Prima este vitamina A ca atare, prezentă doar în alimentele de origine animală. A doua este provitamina A care se găsește în special în alimentele de origine vegetală. Marele avantaj al vitaminei A de origine animală este biodisponibilitatea crescută. Aceasta poate fi utilizată direct de către corp, spre deosebire de caroten care mai întâi trebuie transformat în vitamina A în organism. Acestea alimente sunt nu doar bogate în vitamina A, dar și foarte sănătoase, numai bune de adăugat în orice alimentație echilibrată.
Consumând alimente integrale şi sănătoase, în loc de cele rafinate şi sărăcite de nutrienţi poate să ne ajute să ne menţinem greutatea optimă, să avem mai multă energie şi o vedere optimă pentru mai mult timp. Cele mai bune alimente în acest sens sunt cele care conțin nutrienții luteina, zeaxantina, vitamina E, zinc etc. Iată cu ce ar trebui să îți umpli farfuria.
Iată cele mai importante lucruri despre vitamina A și ce trebuie de fapt să reții despre această vitamină.

Rolul ei

Îmbunătățește vederea, ajută la reînnoirea celulelor din epidermă (piele), asigură o reproducere normală, stimulează imunitatea organismului, activitate antitumorală, de detoxifiere și antioxidantă.
Ai încercat cartoful dulce? Este o legumă de culoare portocalie, cu gust dulce. Îi putem găti exact ca și pe cartofii obișnuiți (ca și garnitură) și sunt incredibil de gustoși și de hrănitori. Doar că spre deosebire de cartofii albi, aceștia sunt puțin mai sănătoși. Să vedem ce proprietăți nutriționale ne oferă și de ce merită introduși în alimentația noastră.
Cu toții știm că vitamina A se găsește din plin în alimentele de origine animală cum sunt ouăle, brânzeturile, ficatul. Dar cum rămâne cu cele vegetale? Ei, bine, vegetalele nu conțin vitamina A în adevăratul sens al cuvântului. Însă pot conține provitamina A. Sunt așa numiții carotenoizi, adică substanțe ce în organism trec printr-o serie de reacții din care rezultă vitamina A propriu-zisă. Cel mai important carotenoid este beta-carotenul. Aportul de carotenoizi și de vitamina A este important deoarece îți menține pielea tânără și frumoasă, îmbunătățește vederea și apără organismul împotriva stresului oxidativ.