Fiertură de oase – sursă incredibilă de colagen și minerale

Fiertură de oase – sursă incredibilă de colagen și minerale

Ieri am făcut din nou fiertură de oase după rețeta dr. Fung.

Fiertura de oase se prepară prin fierberea îndelungată a oaselor de la diferite animale împreună cu oțet din cidru de mere, mirodenii, condimente și uneori o cantitate mică de legume.

Este o băutură hrănitoare, sursă de minerale și colagen, permisă și chiar recomandată în timpul postului și pentru aportul de colagen și electroliți.

Ceea ce este deosebit la fiertura de oase este faptul că se lasă să fiarbă încet muult timp, pentru a scoate tot ce e mai bun din oasele folosite. Pe aceasta din poză am pus-o la fierbere lentă pentru 44 de ore. Ce bine că aparatul slow-cooker nu trebuie supravegheat constant! 🙂

Este important să vă asigurați-vă că oasele sunt de la animale crescute cu iarbă, ideal este de la un producător local.

Timpul de fierbere, dupa dr Fung, în funcție de oasele folosite este:

  • 4-8h, oase de pește
  • 18-24h, oase de pasăre
  • 24-48h, oase de vită sau porc

Cum să consumi fiertura de oase?

  • Ca și băutură în timpul postului
  • Oricând ca și supliment nutritiv de colagen și minerale (calciu și magneziu, în special)
  • La prepararea unor mâncăruri

Oțetul din cidru de mere nu se va simți la gust. În schimb este esențial pentru extragerea mineralelor din oase, la fel ca și timpul prelungit de fierbere.

Imprima reteta
Fiertură de oase
Vote: 1
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Specific Keto, Low-carb
Timp de preparare 10 minute
Timp de gatire 4-48 ore
Portii
Ingrediente
  • 3 L apă rece
  • 0.5-0.7 kg oase de animale (pui, vită, porc, pește etc)
  • 1 lingură oțet din cidru de mere ingredient esențial
  • sare de mare
  • piper negru
  • mirodenii
Ingrediente opționale
  • 1 morcov
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei gras
  • 1 tijă de țelină apio
Specific Keto, Low-carb
Timp de preparare 10 minute
Timp de gatire 4-48 ore
Portii
Ingrediente
  • 3 L apă rece
  • 0.5-0.7 kg oase de animale (pui, vită, porc, pește etc)
  • 1 lingură oțet din cidru de mere ingredient esențial
  • sare de mare
  • piper negru
  • mirodenii
Ingrediente opționale
  • 1 morcov
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei gras
  • 1 tijă de țelină apio
Vote: 1
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Etape
  1. Pentru un gust mai bun, oasele se pot rumeni 30 de minute la cuptor înainte de a fi puse la fiert. Opțional, dar recomandat.
  2. Am pus 3 L de apă rece în aparatul slowcooker, o lingură de oțet din cidru de mere, sare și piper.
  3. După ce am scos oasele din cuptor le-am pus în apa rece cu oțet și am lăsat să stea pentru 30 de minute înainte de a da drumul la aparat.
  4. Între timp am pregătit o ceapă mică, tăiată feliuțe și un ardei gras tăiat în 4.
  5. Am adăugat legumele și am dat drumul la slowcooker pe treapta Low. Le-am lăsat să fiarbă încet și muult, aproximativ 44h.
  6. La final am oprit aparatul, am strecurat supa după ce s-a răcit puțin și am pus-o în borcane de sticlă. O păstrez la frigider și îmi ajunge pentru câteva zile.
  7. Atunci când facem o cantitate mai mare (poate ne e mai la îndemână) se poate păstra la congelator.
Partajeaza reteta
2 Comments
  • O femeie
    Posted at 06:19h, 09 mai Răspunde

    eu fac fara cidru ci cu lamaie.
    Si pun tot felul de oase ce le recuperez de la fripturi (gata rumenite :D) si adun intr-o punga la frigider. De tzara sa fie.
    Altfel studiile arata ca in 2-3 ore iese maximum de minerale, asadar de nu ai timp sa le fierbi 8 ore, nu e bai, si 3 la foc mic e good enough.

    • Denisa
      Posted at 08:46h, 09 mai Răspunde

      Chiar buna ideea cu oasele de la friptura, am sa pun in aplicare! Pe aragaz face mama reteta clasica de ciorba de burta, in care fierbe oasele de vita cu maduva prima oara pentru cateva ore bune. Iese ceva nutritiv si delicios.

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.