Aparatul cu gatire lenta slow cooker sau crock-pot – Cum il alegem pe cel potrivit?

Aparatul cu gatire lenta slow cooker sau crock-pot – Cum il alegem pe cel potrivit?

Ce este aparatul de gătire lentă Slow Cooker

Slow cooker este un aparat care îți permite să gătești mâncare la temperaturi mai scăzute decât în cazul metodelor clasice de fierbere, prăjire, înăbușire etc. Procesul de gătire se realizează astfel într-un timp mai lung și asigură păstrarea nutrienților din alimente, intensificând în același timp aromele preparatelor gătite.

Temperatura aparatului slow cooker crește lent până aproape de 100 ˚C. Acest lucru asigură o pătrundere corespunzătoare și preparate fragede și gustoase. Alimentele în slow cooker nu necesită supraveghere și datorită temperaturii mici utilizate nu se pot arde. Poți pune toate alimentele deodată în slow cooker și să găsești cina gata preparată pe când te întorci de la serviciu sau poți programa aparatul să gătească peste noapte.

Aparatul cu gătire lentă a apărut cu mulți ani în urmă. A fost inventat în anul 1950 în America,  iar prin anii 70` erau disponibile pe piață. Popularitatea lor însă a crescut treptat de atunci, iar astăzi în Americă un astfel de aparat se găsește aproape în orice bucătărie.

La noi de asemenea începe să fie tot mai des utilizat în ultimii ani. Avantajul de a economisi timp și de a găti mai sănătos sunt probabil cele mai importante motive pentru creșterea popularității aparatelor cu gătire lentă (slow cooker).

Primul aparat slow cooker a fost comercializat sub denumirea de Crock-pot. De aceea crock-pot a devenit sinonim cu slow cooker. Astăzi există mai multe fime care produc aparate pe același principiul de gătire lentă (slow cooking).

 

Cum funcționează și de ce este o metodă mai sănătoasă de gătire

Dacă te numeri printre acele persoane care își doresc să gătească sănătos și totodată să reducă timpul petrecut în bucătărie, merită să arunci o privire asupra acestui aparat.

Slow cooker a fost conceput ca un aparat electric de gătire lentă. Alimentele se pun în vasul de gătit al aparatului, după care se pornește aparatul și vor fi gata în câteva ore, în funcție de treapta aleasă și de mâncarea pe care vrei să o gătești. Nu trebuie să amesteci în mâncare și nu necesită supraveghere.

Metoda de gătire lentă este considerată a fi mai sănătoasă decât gătitul convențional. Gătirea lentă asigură o mai bună păstrare a nutrienților din alimente. Datorită temperaturilor scăzute, previne distrugerea vitaminelor sensibile la căldură. Iar dacă o mică parte dintre nutrienții din alimente se pierd din alimente (cei solubili în apă), aceștia se vor regăsi cu siguranță în sosul care se formează pe fundul vasului de gătit. Iar “recapturarea” lor este destul de simplă, prin consumul sosului împreună cu restul mâncării.

Slow cooker gătește la temperaturi puțin sub 100 ˚C. Aparatul are disponibile 2 trepte de gătire, Low si High. Alegerea între cele 2 trepte se face în functie de cât esti de grabit, ora la care te întorci de la serviciu sau la care doresti să servești masa.

Pe treapta Low, aparatul ajunge la temperatura cea mai mare într-un timp mai lung, iar gătitul durează în jur de 7-8 ore. Pe treapta superioară (High) gătitul dureaza aproximativ 3-4 ore.

Curățarea aparatului se face destul de ușor, însă trebuie să ai grijă la spălarea vasului de gătit, care este recomandat să fie din ceramică. Deoarece toate ingredientele se pun în același vas, la sfârșit nu vei avea mai multe de spălat. Nu există riscul ca mâncarea să se ardă și în mod normal nu se prinde de suprafața vasului antiaderent.

Avantaje

  • metodă gătitului lent asigură păstrarea nutrienților din alimente
  • datorită timpului lung de gătire, preparate capătă o aromă intensă
  • aparatul gătește singur, cât timp tu ești plecat sau ai alte treburi de făcut
  • alimentele se pun într-un singur vas de gătit, iar la final nu vei fi nevoit să speli mai multe vase

 

Dezavantaje

  • aparatul slow cooker folosește metoda gătitului lent la temperaturi mici, așadar procesul de gătire durează câteva ore

 

Câtă energie consumă

Slow cooker este un aparat de gătire electric. Așadar, un criteriu ce trebuie analizat este cantitatea de energie electrică consumată.

Cantitatea de energie electrică consumată depinde în primul rând de puterea aparatului ( de regulă între 180W și 250W), dar și de treaptă de gătire aleasă (Low sau High). Pe modul de gătire Low, consumă între 75W și 150W. Iar pe modul de gătire High, aparatul slow cooker consumă între 150W și 220W. Cu alte cuvinte, aparatul slow cooker consumă în medie tot atâta energie electrică cât consumă și un bec obișnuit.

Fiind un aparat de gătire lentă, se pare că slow cooker consumă mai puțină energie electrică decât un cuptor. Așadar, nu vor fi diferențe considerabile la factura de electricitate o dată ce începem să gătim la slow cooker.

 

Ce mâncăruri pot prepara cu un Slow cooker

Poți folosi aparatul slow cooker pentru a găti carne (slabă sau mai grasă), tocănițe, supe și ciorbe, leguminoase, legume. De asemenea poți prepara și prăjituri sau pâine cu ajutorul aparatului cu gătire lentă (slow cooker).

Carne

Poți găti orice fel de carne la slow cooker, acest aparat fiind extrem de util mai ales în prepararea cărnurilor tari, cum ar fi carnea de vită. Prin gătirea la temperaturi mai mici timp îndelungat, colagenul din carne (proteina care îi dă rezistență) se rupe, iar carnea devine moale și gustoasă.

Supă de oase

Este o sursă grozavă de colagen, fiind extrem de sănătoasă pentru piele și articulații. Este însă uneori dificil de făcut, datorită timpului crescut de fierbere pentru ca oasele să elibereze colagenul (o zi întreagă pe plita obișnuită). Marele avantaj al slow cooker-ului este faptul că poți să dai drumul la aparat și apoi să îți vezi de treburile zilnice.

Supe și ciorbe

Se gătesc destul de ușor la aparatul slow cooker, iar în special pe timpul verii nu va mai trebui să suporți vapori de aer sau mirosul de mâncare persistent în casă.

Leguminoase

Cum sunt mazărea, fasolea sau lintea. Timpul de gătire depinde de gradul lor de uscare.

Legumele

Sunt ideale pentru slow cooker, fiind foarte sensibile la pierderea nutrienților. Este potrivit și pentru legume înghețate sau cele tari precum cartoful, morcovul sau gulia.

Sarmale, tocănițe

Mâncărurile noastre tradiționale se pot găti cu succes și la slow cooker, așa cum găteau odionioară bunicile noastre la cuptor pentru mai multe ore. Iar gustul și aroma lor erau inconfundabile.

Pâine

De asemenea putem să coacem pâine prin metodă gătitului lent.

Deserturi, prăjituri sau fructe coapte

Am tot vorbit despre mâncarea sănătoasă și trebuie să specificăm că aceasta include și câte un desert sănătos.

 

În cât timp se prepară mâncarea

Între gătitul la Slow cooker și gătitul clasic există diferențe semnificative, la fel și între treptele de gătire ale aparatului Slow cooker, Low și High.

Pe treaptă Low, durata gătitului este mai mare față de treapta High. În cazul ambelor trepte de gătire, temperatura va fi tot 100 de grade, ceea ce diferă însă este timpul necesar pentru ca aparatul să ajungă la această temperatură.

Slow cooker nu este potrivit de folosit atunci când îți e foame și dorești o mâncare rapidă. Însă poate fi foarte util în cazul în care ai pus dinainte alimentele în slow cooker și l-ai pornit, în timp ce tu ți-ai văzut de treburile tale, iar acum cina te asteaptă gata preparată.

 

Caracteristicile de care trebuie să ții cont atunci când alegi un astfel de aparat

 

Tipul de slow cooker

Digital – Aparatul slow cooker cu control digital îți permite să organizezi durata timpului de gătire în funcție de programul tău din ziua respectivă. Acesta se oprește automat la ora stabilită, Iar unele modele pot trece (automat sau manual) pe funcția de menținere la cald, cu ajutorul cărora poată să păstreze mâncarea caldă pentru mai multe ore.

Manual – Tot ce trebuie să faci este să setezi aparatul manual pe una din treptele de gătire (Low sau High) și aparatul va găti pentru tine. Va trebui însă să fie oprit manual la sfârșitul timpului de gătire. La fel ca și cele digitale, unele modele au și funcția de menținere la cald, pe care o poți seta la sfârșitul programului de gătit pentru a păstra toată mâncarea caldă sau măcar o parte din ea.

 

Vasul de gătit

Vasul de gătit al unui slow cooker poate fi din ceramică sau aluminiu. Cel mai recomandat este să alegi un vas din ceramică. Acesta poate fi puțin mai delicat de manevrat, însă asigură o distribuire uniformă a căldurii și o gătire corespunzatoare. Unele vase detasabile pot fi curățate și în mașina de spălat vase sau folosite în cuptor.

Crock-pot are și un aparat în care vasul de gătit este din aluminiu și are un strat de acoperire DuraCeramic, care îi conferă antiaderență și rezistență la zgârieturi. Pe lângă mașina de spălat vase, acesta vas poate fi utilizat și în cuptor sau pe plită.

Capacitatea vasului de gătit

Capacitatea vasului de gătit începe de la 1.5L și poate merge până la 6-7L. Pentru că este ideal ca maxim 3/4 din volumul vasului să fie ocupat, recomandarea mea este să alegi unul de minim 3.5L. Într-un aparat de 3.5L poți găti porții pentru 2 sau 3 persoane.

Pentru o familie de 4 persoane, cel mai bine este să alegi un vas de la 4L în sus. Iar cele mai mari, de 6Lmerită investiția doar în cazul în care gătești des cantități mari de mâncare.

 

Forma vasului -rotund vs oval

Forma vasului ar trebui ales în funcție de ce vei găti mai mult. Un vas rotund se potrivește pentru prepararea supelor și a tocănițelor și în plus în cel rotund încape cu ușurință o tavă de copt rotundă pentru prăjituri. Avantajul vasului oval este că vor încăpea mai bine bucățile mai mari de carne.

 

Funcția de menținere la cald

Unele aparate oferă și funcția de menținere la cald a alimentelor după gătire. Aceasta poate fi automată sau trebuie setată manual.

Dacă programul de gătit se termină înainte ca tu să ajungi de la serviciu, încă mai poți avea o masă caldă indiferent cât de târziu ajungi acasă. Acest lucru se poate întâmpla datorită funcției de menținere la cald automate. La sfârșitul programului de gătire aparatul trece pe aceasta treaptă și păstrează mâncarea caldă până la 4 ore.

Altă opțiune, pentru aparatele mai ieftine este setarea manuală a funcției de menținere la cald. Astfel, dacă la sfârșitul programului de gătire nu ai posibilitatea să servești masa, poți să treci aparatul pe funcția de menținere la cald și în următoarele ore vei putea servi mâncarea caldă atunci când dorești.

 

Rețete

Atunci când gătești pentru primele dăți cu aparatul Slow cooker și dorești să afli exact ce ingrediente să folosești, timpul de preparare și treapta cea mai potrivită, pe internet găsești orice fel de rețete și chiar și cărți cu toate indicațiile de care ai nevoie. Aceste lucruri te pot ghida la început însă bineînțeles că experiența este cel mai bun învățător.

De exemplu, Adi Hadean ne invata cum sa facem o pastramă de porc prin metoda gătitului lent la aparatul Slow cooker. Poza din dreapta este preluată de pe site-ul adihadean.ro, unde puteți să vedeți și rețeta.

Iar aici este o rețetă de cheesecake făcut la Slow cooker de la Jamila, pe care de asemenea am încercat-o și o recomand oricărui fan cheesecake.

 

Întreținerea și curățarea aparatului

Aparatul Slow Cooker se curăță destul de ușor și rapid. Un avantaj este faptul că alimentele se gătesc într-un singur vas. După ce ai servit masa și aparatul s-a răcit, ce trebuie să faci este să cureți cu grijă vasul de ceramică și capacul, manual sau la mașina de spălat vase. Baza aparatului se șterge doar ușor cu o lavetă, recomandate sunt lavetele delicate din microfibră.

Datorită suprafeței antiaderente, resturile de mâncare nu se lipesc de pereții vasului de gătit. Cele mai multe resturi alimentare se îndepărtează foarte ușor cu apă caldă și puțin detergent. Pentru întreținerea corespunzătoare, poți aplica însă din când în când trucul cu bicarbonat de sodiu și oțet.

 

Recomandări

Primul meu aparat slow cooker a fost unul de 3.5L, cu control manual. Deși nu e un model care să aibă multe opțiuni, am fost încântată de gustul preparatelor gătite lent și de ușurarea cu care îmi organizez programul și mesele de când am început să gătesc la el. Asta fiindcă îmi place să mănânc mâncare făcută de mine, ca să știu exact ce ingrediente am folosit. Și am continuat să îl folosesc din ce în ce mai mult, în special pentru carnea care se face mai dificil și pentru supa de oase.

Atunci când îți dorești să achiziționez un aparat slow cooker, îți recomand unul din seria Crock-pot, producătorul aparatului original. Iată câteva modele, care mie îmi fac cu ochiul cel mai mult, datorită caracteristicilor lor.

1.Slow cooker Crock-pot, 3.5L, control manual, vas din ceramică, dispune de funcția de păstrare la cald.

Vezi produsul aici.

Dacă îți dorești un aparat care să aibă funcțiile importante și să fie la un preț mai accesibil, acest model este o opțiune foarte bună. Fiind de dimensiuni nu foarte mari, este potrivit atunci când dorești să gătești pentru 2, cel mult 3 persoane.

Pentru a prepara alimentele, poți alege una dintre cele 2 trepte de gătire (Low sau High), iar la sfârșitul programului de gătire, dacă nu dorești să servești masa imediat poți folosi funcția de păstrare la cald, cu ajutorul căruia mâncarea se păstrează caldă până la 4 ore.

2. Slow cooker Crock-Pot  5.7 L, control manual, cu capac retractabil și detașabil, funcția de păstrare la cald

Vezi produsul aici.

Pentru o familie mai mare, este necesar ca aparatul să aibă un vas de gătire mai spațios. Față de modelul precedent, în acest slow cooker se pot găti până la 6 porții în același timp. Același vas de ceramică, 2 trepte de gătire (Low și High) și funcția de păstrare la cald. Iar capacul poate fi doar dat la o parte (este retractabil), fără să fie nevoie să îl pui pe masă în timp ce aburii se scurg de pe el. Vasul și capacul se pot spăla în mașina de spălat vase.

3. Slow cooker Crock-Pot 4.7L, vas de ceramică, cronometrului digital electronic

Vezi produsul aici

Pentru mine, modelul acesta este pe lista de cumpărături pentru atunci când o să îmi doresc un aparat cu vasul mai mare. Are toate caracteristicile de care dispun și aparatele de la punctul 1) și 2) (vas de ceramică, 2 trepte de gătire, funcția de păstrare la cald). Pe lângă asta, poți să stabili exact durata timpului de gătire (între 30 de minute și 20 de ore) și este ideal pentru o familie de 4-5 persoane. Funcția de păstrare la cald se setează manual la sfârșitul programului de gătire.

4. Slow cooker Crock-Pot, 5.7L, display electronic, timer, vas de ceramică, funcție păstrare la cald

Vezi produsul aici.

Și în final, tot ceea ce ți-ai putea dori de la un Slow cooker. La fel ca și celălalte modele, are vasul din ceramică și funcția de păstrare la cald. Timerul electronic îți permite să setezi durata programului de gătire și spre deosebire de celelalte modele, la sfârșitul programului de gătire trece automat în funcția de păstrare la cald. Asta înseamnă că mâncarea va fi caldă chiar și la câteva ore după ce programul de gătire s-a terminat, fără să fie nevoie să fii acolo să setezi personal această funcție. Se poate găti în el pentru maxim la 6 persoane în același timp.

5. Cărți de rețete

Rețete pentru slow cooker se găsesc foarte multe pe internet. La fel și pe acest blog, postez din rețetele făcute de mine la slow cooker, pe care le poți vedea gratuit. Dar dacă dorești să le ai grupate într-o carte, găsești și cărți de rețete obișnuite pentru mâncăruri la slow cooker dar și cărți cu retețe pentru diete speciale, cum sunt dieta ketogenică, paleo, fără-gluten, mediteraneană, dash, vegană.

Tu ce părere ai despre gătitul la Slow cooker? Ai lua un astfel de aparat? Astept părerile tale în comentarii. Până atunci, să gătim sănătos 🙂 .

13 Comments
  • Cristina Dragomir
    Posted at 20:59h, 05 februarie Răspunde

    Wow. Asta numesc eu un articol muncit si documentat. Felicitari. Pe mine nu prea m-au interesat pana acum aparatele de genul asta de gatit, dar afland acum ca au un consum asa de mic, posibil sa vreau unul in viitorul apropiat. Nu cred ca e asa mare problema ca prepara lent mancarea, ca doar poti sa pleci la plimbare si sa il programezi sa fie gara friptura cand vii tu. Pentru mine asta e cel mai mare avantaj.

    • Denisa
      Posted at 22:04h, 05 februarie Răspunde

      Multumesc, Cristina. Intr-adevar am stat putin sa studiez caracteristicile fiecarui aparat…M-am gandit ca unii pot considera timpul prelungit de gatire un impediment. Deci clar nu e potrivit pentru cand ti-e foame si vrei ceva pe loc. Insa la fel si pentru mine constituie un mare avantaj faptul ca pot sa pun mancarea in el si sa merg in oras sau sa imi iau laptopul si sa scriu ceva intre timp, fara sa ma gandesc ca trebuie sa verific mancarea, sa intorc carnea sau sa amestec.

  • O femeie
    Posted at 19:28h, 08 februarie Răspunde

    eu am unu de 6.7l u afisor electronic. Gateste la 72gr. Pun carnea de vita/fasolea seara si dim. am ce pune la pachete, mancarea e calda.

    • Denisa
      Posted at 19:38h, 08 februarie Răspunde

      si eu imi doresc pe viitor unul sa aiba un vas asa mare. mai ales cand fac supa de oase simt nevoia unuia de genul.

      • O femeie
        Posted at 21:13h, 08 februarie Răspunde

        la supa de oase si fasolea boabe se vede.
        Inainte faceam multe la cuptor, la foc mic, acum am inlocuit la slow cooker si facui o afacere la curent (am cuptor electric, consuma de 10 ori cat slow cookerul)

        • Denisa
          Posted at 21:41h, 08 februarie Răspunde

          Asta imi place si mie la slow cooker, pe langa faptul ca nu trebuie supravegheat. Intotdeauna am avut impresia ca aparatele astea consuma mai mult, pana ce m-am documentat si l-am si luat in scurt timp.

  • Manea Oana
    Posted at 00:00h, 29 mai Răspunde

    Buna seara,
    Tot pentru supa de oase îl achiziționez și eu dar oscilez intre unul de 3,5 l și celălalt de 4,7 l.
    Familia noastră e formata din 4 membrii, dar supa de oase as pregăti o doar pentru copii și mă întreb dacă ar fi suficient un vas cu capacitate de doar 3,5 l. Ceva sfaturi va rog… Mulțam!

    • Denisa
      Posted at 18:25h, 03 iunie Răspunde

      Buna seara.

      Supa de oase preparata la slow cooker este intr-adevar foarte nutritiva si are marele avantaj ca practic se face singura. Pentru a prepara cate o portie pentru copii este suficient unul de 3,5l. Deci este o varianta buna.

      Insa eu as recomanda o varianta si mai buna si anume unul de 4,7 l, din 2 motive.

      Primul este ca puteti face o cantitate mai mare de supa de oase o data, avand in vedere timpul lung de preparare, si sa o pastrati la frigider sau chiar la congelator pentru perioade mai lungi.

      Iar al doilea motiv este ca daca va hotarati sa faceti achizitia, poate veti dori sa profita de aparat si sa pregatiti uneori si preparate pentru intreaga familie. Or, unul de 3,5l nu este suficient pentru 4 membri. Pentru asta vi-l recomand pe cel negru de 4,7l, cu cronometrul digital (punctul 3), acum are 34% reducere. Sper sa va fie de folos!

  • Point
    Posted at 07:32h, 17 aprilie Răspunde

    La ce temperatura se ajunge pe functia high? Consumul se spune cat este dar in ce timp este acest consum nu se specifica, consuma 250W / ora? In 2 minute? In cat timp este acel consum fix? Plus ca in functie de volum se modifica timpul de coacere si temperatura. De ce nu se spune clar? Folositi treapta 1 la 100°, treapta 2 la 150°, treapta 3 la 180° si setezi manual cat timp vrei?

  • Andreea Țurcaș
    Posted at 09:40h, 10 noiembrie Răspunde

    Hello! Eu nu știu dacă oala mea are probleme, dar rețetele unde scrie ca mâncarea va fi gata în 4h, la temperatura high, la mine în 4h nu sunt făcuți nici măcar cartofii… Recunosc ca nici nu am gătit f mult la ea, din cauza ca am avut invitați la masa, dar mâncarea îmi era nefăcută și m-am supărat 😁. Și la voi durează mai mult gătirea decât în rețetele de pe net?

    • Denisa
      Posted at 18:45h, 04 ianuarie Răspunde

      Buna! In general am respectat timpii indicati in retete si mancarea a fost facuta bine. Daca este inca in garantie, cel mai bine ar fi sa ii intrebi si eventual sa il schimbi.

  • Stanciu Mihaela
    Posted at 09:06h, 27 ianuarie Răspunde

    Buna! Am cumparat recent un heinner de 5,7 si in timpul functionarii se declanseaza la un moment dat un bazait? E normal? Am avut un alt model inainte si nu se auzea nimic… mersi!

    • Denisa
      Posted at 13:01h, 27 ianuarie Răspunde

      Buna, Mihaela! Mie nu mi s-a intamplat sa aud un bazait. Daca e persistent sau devine sacaitor, eu m-as adresa magazinului sau producatorului pentru a sti ce e de facut. Spor in toate!

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart