Consumând alimente integrale şi sănătoase, în loc de cele rafinate şi sărăcite de nutrienţi poate să ne ajute să ne menţinem greutatea optimă, să avem mai multă energie şi o vedere optimă pentru mai mult timp. Cele mai bune alimente în acest sens sunt cele care conțin nutrienții luteina, zeaxantina, vitamina E, zinc etc. Iată cu ce ar trebui să îți umpli farfuria.
Prin toate procesele normale pe care corpul nostru le duce la bun sfârșit, cum ar fi alergatul sau digestia unei mese, se produc radicali liberi.
Acești co-produși pot să deterioreze țesuturile și celulele organismului, fapt ce poate duce la îmbătrânirea pielii, probleme de vedere, dureri la nivelul articulațiilor sau chiar boli grave precum cele cardiovasculare, neurodegenerative sau cancere.
O cantitate mică de radicali liberi se produc zilnic în corp, așa cum spuneam mai sus, în timpul activităților de zi cu zi.
Însă acești radicali liberi de regulă nu apucă să facă rău, deoarece sunt neutralizați de către antioxidanți. Pe unii antioxidanți îi fabrică corpul tău, iar pe alții i-ai adus chiar tu prin alegeri alimentare corecte.
Așadar, antioxidanții din alimente îți protejează corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Și există unele alimente care sunt extrem de bogate în antioxidanți, pe care ar fi recomandat să le incluzi în alimentația ta.
Știați că există 2 tipuri, scorțișoara Ceylon și scorțișoara Cassia
Dacă ai fost curios să verifici de unde provine scorțișoara pe care o cumperi, cu siguranță ai observat un lucru interesant. Și anume că există 2 mari varietăți de scorțișoară, una chinezească și una din Sri Lanka.
Ingrediente:
-roșii, ardei roșu, ton în ulei, pătrunjel și o feliuță de lămâie
Această salată este perfectă pentru o zi răcoroasă de vară. Tonul este alcătuit aproape în întregime din proteine și apă, este sațios și îți dă energie. Pătrunjelul este una dintre cele mai bune surse...
Eu cred că nutriția este un domeniu fascinant. Este ceva care privește pe ab-soo-lut fiecare persoană. Nu cred că există cineva care să spună "sunt prea sănătos", sau "mă simt prea bine". Dar în același timp e și plină de contradicții și de zvonuri necomforme cu ceea ce spun studiile științifice recente. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri la ora actuală.
Ceaiul negru este un ceai foarte aromat, provenind din planta numită Camelia Sinensis. Spre deosebire de ceaiul verde, cu aceeași proveniență, frunzele de ceai sunt lăsate întâi să se oxideze complet, înainte de a fi uscate. Datorită acestui lucru, frunzele capătă o culoare închisă și o aromă intensă specifică. Ceaiul negru își păstrează proprietătățile mai mult timp decât ceaiul verde la care procesul de oxidare este minimalizat.
Ceaiul verde este o băutură nu numai foarte sănătoasă, dar te poate ajuta și în procesul de slăbire. Acesta conține o cantitate mai mică de cofeină, comparativ cu cafeaua. Dacă o ceașcă mică de cafea expresso conține aproximativ 77 mg de cofeină, un ceașcă normală de ceai (235 ml) conține 25 mg de cofeină (1). În ceea ce privește cantitatea de antioxidanți, ceaiul verde depășește cu mult cafeaua sau alte băuturi (2). Mai multe studii au ajuns la concluzia că motivul pentru care ceaiul verde te ajută să slăbești este conținutul important în aceste 2 substanțe: cofeina și antioxidanții.
Dacă aruncăm o privire asupra modului de viață al francezilor și a stării lor de sănătate, vom fi puțin surprinși. În Franța se obișnuiește să se consume o cantitate mai mare de grăsimi saturate și de colesterol alimentar decât în alte țări. Și totuși în ciuda acestui fapt, incidența bolilor cardiovasculare în Franța este mult mai mică.
Comform Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea de grăsime saturată din dietă ar trebui să se situeze sub 10%. Alimentația francezului în medie conține mai mult de 15% grăsimi saturate. Conform teoriei, acest model de alimentație predispune la un risc crescut pentru bolile cardiovasculare. O întrebare care stă la baza paradoxului francez este ce îi protejează pe francezi de bolile cardiovasculare, în ciuda cantității mari de grăsimi saturate.
O ipoteză este efectul protector al consumului moderat de vin roșu, prin antioxidanții pe care îi conține (1).