21 aug. Top 8 alimente bogate în antioxidanți
Prin toate procesele normale pe care corpul nostru le duce la bun sfârșit, cum ar fi alergatul sau digestia unei mese, se produc radicali liberi.
Acești co-produși pot să deterioreze țesuturile și celulele organismului, fapt ce poate duce la îmbătrânirea pielii, probleme de vedere, dureri la nivelul articulațiilor sau chiar boli grave precum cele cardiovasculare, neurodegenerative sau cancere.
O cantitate mică de radicali liberi se produc zilnic în corp, așa cum spuneam mai sus, în timpul activităților de zi cu zi.
Însă acești radicali liberi de regulă nu apucă să facă rău, deoarece sunt neutralizați de către antioxidanți. Pe unii antioxidanți îi fabrică corpul tău, iar pe alții i-ai adus chiar tu prin alegeri alimentare corecte.
Așadar, antioxidanții din alimente îți protejează corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Și există unele alimente care sunt extrem de bogate în antioxidanți, pe care ar fi recomandat să le incluzi în alimentația ta.
1.Ceaiul verde
Dintre toate tipurile de ceai, cel verde este cel mai bogat în compuși fenolici și taninuri cu activitate antioxidantă. În plus conține și cafeină și teină. O ceașcă de ceai verde conține între 50-100 mg catechine cu rol antioxidant și 30-40 mg cofeină.
Printre cele mai importante efecte ale ceaiului verde datorate puterii antioxidante se numără prevenirea cancerelor, a bolilor de inimă sau a celor neurodegenerative.
În plus, prin conținutul de cofeină, ceaiul verde stimulează arderea grăsimilor, ajutând la scăderea în greutate și la menținerea glicemiei în limite normale. Este foarte apreciat de către sportivi datorită nivelului ridicat de energie pe care îl dă (2).
2.Ciocolata neagră
Consumul de cacao a fost inițial un tratament și abia mai târziu a devenit un răsfăț. Astăzi cel mai adesea se consumă sub formă de ciocolată. Însă pentru ca o ciocolată să fie cu adevar sănătoasă și bogată în antioxidanți, trebuie să aibă cel puțin 70% cacao și cât mai puțin zahăr adăugat. O astfel de ciocolată este bogată în lipide de calitate superioră, fibre, vitamine, minerale și conține antioxidanți din plin.
Cacao este apreciată pentru efectul său antiinflamator, protejează pielea de efectele îmbătrânirii premature și reglează sațietatea. În plus, este de mare ajutor în perioadele de efort intelectual și îmbunătățește starea de spirit (3).
Totuși, nu uita că deși este foarte sănătoasă, ciocolata neagră rămâne un desert. Câteva pătrățele într-o zi sunt suficiente pentru a beneficia din plin de nutrienții din cacao.
3.Rodia
Rodia este cel mai adesea încadrată în categoria fructelor de pădure, deși are propria familia din care provine.
Este un fruct ce conține o cantitate impresionantă de antioxidanți. Datorită acestora rodia are efecte anti-inflamatorii și reduce stresul oxidativ prin neutralizarea excesului de radicali liberi, rezultatul unui stil de viață nesănătos.
Unele studii arată că introducerea rodiei în alimentație are efecte pozitive în ceea ce privește tensiunea arterială, valorile colesterolului și promovează un control mai bun al glicemiei (4).
Îți recomand să consumi rodia întreagă și nu doar sucul stors, altfel ești pe cale să arunci o dată cu resturile de rodie niște nutrienți foarte valoroși.
4.Vinul roșu
Cine nu iubește să savureze un pahar de vin roșu sec, alături de o cină gustoasă?
Vestea bună este că vinul roșu nu este doar o băutură foarte chic, este și foarte sănătoasă. “Vinovatul” pentru aceasta este resveratrolul, un puternic antioxidant ce se găsește în cantități mari în coaja strugurilor.
Dintre toate tipurile de vin, cel roșu conține cea mai mare cantitate de resveratrol datorită procedeului de obținere (fermentarea se face fără îndepărtarea cojilor de la struguri). Astfel, vinul roșu este un adevărat protector al inimii, menținând normale valorile colesterolului și ale tensiunii arteriale. Pe lângă aceasta, se pare că limitează efectele nocive ale excesului de glucide rafinate (5).
Un pahar de vin roșu sec pe zi este un adevărat medicament.
5. Afinele
Afinele sunt un exemplu de fructe ideale de consumat.
Sunt sărace în zaharuri și în calorii, dar în schimb sunt foarte bogate în nutrienți benefici, fibre și antioxidanți.
Dintre toate fructele de pădure, afinele conțin cantitatea cea mai mare de antioxidanți. De aceea consumul de afine ajută la menținerea unei bune funcționări a creierului, stimulează memoria și imunitatea și menține o bună stare de sănătate (6).
Cel mai bine este să consumi afinele în stare crudă. Preparea termică și adăugarea de zahăr le diminuă cantitatea de antioxidanți, dar chiar și așa aceasta rămâne mai mare decât la majoritatea fructelor.
6. Broccoli și varza de Bruxelles
Cele 2 legume fac parte din familia cruciferelor, care sunt bine-cunoscute pentru efectul lor puternic de stimulare a imunității.
Printre persoanele care consumă care consumă des crucifere, s-a constatat că rata cancerelor este mult mai mică. Acest lucru se datorează glucozinolaților și sulforanului, compuși antioxidanți care cresc puterea naturală de apărare a organismului.
Atunci când gătești broccoli, cel mai indicat este să îl tai bucățele și să îl lași așa pentru o jumătate de oră. În felul acesta sulforafanul va fi disponibil într-o proporție mai mare (7).
7. Cafeaua
Nu încape îndoiala, cafeaua este o băutură foarte apreciată și sănătoasă. Majoritatea beneficiilor pe care cafeaua le are pentru sănătate sunt legate de antioxidanții pe care îi conține.
Cantitatea de antioxidanți pe care aceasta o conține depinde în mare parte de procesul de prăjire al cafelei. Cafeaua verde (neprăjită) este bogată în antioxidanți. Însă, deși prin prăjire o parte din cantitatea de antioxidanți scade, cafeaua prăjită mediu încă păstrează o cantitate impresionantă. Asta și datorită faptului că în timpul procesului de prăjire, se formează noi tipuri de antioxidanți.
Așadar, una-două cești de cafea pe zi îți pot oferi nu numai energie, dar și stimulează metabolismul și apărarea naturală a organismului împotriva stresului oxidativ dat de condițiile unui stil de viață nesănătos (8).
8. Goji
Goji este un super-fruct care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta. Face parte tot din categoria fructelor de pădure, la fel ca și afinele și conține o cantitate impresionantă de antioxidanți.
Unele studii au arătat că în urma consumului regulat de goji, nivelul antioxidanților din plasmă crește. Acest lucru se observă mai ales la nivelul pielii și ochilor.
Limitând efectele nocive ale radicalilor liberi la nivelul țesuturilor, goji previne îmbătrânirea prematură a pielii, apariția vergeturilor și deteriorarea vederii (9).
mihaela pojogu
Posted at 10:31h, 22 augustCu broccoli nu ma impac foarte bine, goji mananc in sila, dar restul fructelor de padure le ador.
Denisa
Posted at 11:13h, 05 septembrieBuna. Cum gatesti broccoli? Eu pana sa incep sa il gatesc cu unt nu prea il aveam la suflet. Acum insa il ador. Cu goji am alta problema. Cand incep sa mananc, nu ma mai pot opri….Ar ajunge un pumn pe zi, pentru ca este foarte bogat in betacaroten.