Dacă aruncăm o privire asupra modului de viață al francezilor și a stării lor de sănătate, vom fi puțin surprinși. În Franța se obișnuiește să se consume o cantitate mai mare de grăsimi saturate și de colesterol alimentar decât în alte țări. Și totuși în ciuda acestui fapt, incidența bolilor cardiovasculare în Franța este mult mai mică.
Comform Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea de grăsime saturată din dietă ar trebui să se situeze sub 10%. Alimentația francezului în medie conține mai mult de 15% grăsimi saturate. Conform teoriei, acest model de alimentație predispune la un risc crescut pentru bolile cardiovasculare. O întrebare care stă la baza paradoxului francez este ce îi protejează pe francezi de bolile cardiovasculare, în ciuda cantității mari de grăsimi saturate.
O ipoteză este efectul protector al consumului moderat de vin roșu, prin antioxidanții pe care îi conține (1).
Starile proaste de dispozitie care ne apar sunt deseori un semn ca organismului ii lipsesc anumiti nutrienti.
Intr-o alimentatie dezechilibrata, creierul nu primeste combustibililul de care are nevoie pentru o functionare buna si astfel apar dereglari precum lipsa motivatiei, starea de apatie, depresie.
Cum corectam acest lucru?
1. Legumele de culoare verde inchis
Atunci cand creierul produce mai putin substante chimice de tipul epinefrina, serotonina si dopamina asupra organismului se reflecta simptome precum motivatie scazuta, proasta dispozitie, ajungand uneori pana la anxietate sau depresie.
Consumul de vegetale precum varza de Bruxelles, spanacul si sparanghelul aduc corpului un aport semnificativ de folati.
Folatii si in general vitaminele din complexul B ajuta creierul sa sintetizeze aceste substantele chimice, imbunatatind starea mentala si buna dispozitie. (1)
Nutrientii continuti de alimente ne influenteaza activitatea intregului organism, inclusiv cea a creierului. Exista unele alimente care exercita un efect benefic asupra functiilor cognitive. Includerea acestor alimente in dieta ne stimuleaza memoria si puterea de concentrare.
1. Nucile
Ceaiul verde provine din planta de ceai, denumită Camelia Sinensis. Este un ceai a cărui popularitate a crescut în ultimii ani. Foarte bogat în antioxidanți, te ajută în procesul de slăbire și să îți menții starea de sănătate.
Teina și cafeina din ceaiul verde
Teina este un aminoacid care se găsește în mod natural în ceai. S-a constatat că această componentă a ceaiului verde relaxează creierul fără să inducă somnolență (1).
Ceaiul verde conține însă și cafeină, care are efect excitant asupra creierului. Prin conținutul de aceste două substanțe, teina și cafeina, ceaiul verde consumat frecvent te poate ajuta în menținerea stării de vigilență, să te concentrezi mai bine și ameliorează efectele adverse provocate de excesul de cafea (2).
Conținutul de cafeină în ceaiul verde comparativ cu alte băuturi
Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust cu larga raspandire datorita proprietatilor sale. Este cultivata in special in regiunile muntoase din China si Rusia.
In Romania catina creste in zona subcarpatica in mod spontan, insa poate fi cultivata si la altitudini mai mici.
Fructul de catina contine numeroase substante organice, fiind foarte bogat in vitamine, proteine, uleiuri, carbohidrati, precum si in minerale, in special potasiul si calciul.