08 oct. Cum putem scăpa de grăsimea de pe burtă?
Cum putem scăpa de grăsimea abdominală este o întrebare pe care o primesc des la Q&A.
Poate suntem tentați să strigăm direct ‘deficit caloric”. Și deși este o doză bună de adevăr științific aici, consider că e necesar să privim lucrurile mai în profunzime.
Ca și nutriționist și desigur ca și mamă care dorește să rămână într-o formă bună, mi-am ocupat o mare parte din timp în ultima vreme studiind alimentele anti-inflamatorii.
Cunoscând poate, proiectele pentru arderea grăsimilor la care am lucrat în ultimii ani, probabil știi deja că sunt fan nu doar al alimentelor locale, dar și al sezonalității. În continuare, am aprofundat alimentele de sezon cu potențial anti-inflamalator.
De ce anti-inflamator în slăbire?
Pentru că inflamația cronică poate declanșa rezistență la insulină, ceea ce duce la acumularea grăsimii abdominale.
Alimentele anti-inflamatoare ajută la scăderea inflamației, ceea ce îmbunătățește sensibilitatea la insulină și puse în mesele potrivite, facilitează arderea grăsimii abdominale.
Ce alimente anti-inflamatorii avem în sezonul de TOAMNĂ?
Pentru că suntem în sezonul de toamnă la momentul când scriu acest articol, discutăm despre vedetele sezonului.
Avem alimente anti-inflamatorii precum dovleacul, merele, nuci, pere, prune, legume crucifere (broccoli, conopidă, varză de bruxelles), sfeclă roșie, cartofi dulci, rodie, ghimbir, turmeric, ceapă și usturoi, semințe de dovleac, ciuperci.
Aceste alimente sunt nu doar hrănitoare, ci și puternic anti-inflamatoare. Ajută la reducerea inflamației cronice, stimulează metabolismul și facilitează arderea grăsimii abdominale.
Alimentația anti-inflamatoare – beneficii pentru arderea grăsimilor
1.Reducerea inflamației cronice
Grăsimea abdominală este strâns legată de inflamația cronică. Alimentele anti-inflamatoare, precum legumele și fructele proaspete de sezon, proteinele de calitate și grăsimile sănătoase, ajută la scăderea markerilor inflamatori.
Inflamația cronică declanșează rezistență la insulină, ceea ce duce la acumularea de grăsime abdominală. Scăderea inflamației în corp ne ajută la creșterea sensibilității la insulină și facilitează flexibilitatea metabolică, adică abilitatea corpului de a arde eficient și grăsimi pentru energie.
2.Stabilizarea nivelului de insulină
Carbohidrații cu indice glicemic mic, care sunt esențiali în alimentația anti-inflamatoare, ajută la stabilizarea glicemiei și la prevenirea vârfurilor de insulină.
Creșterile bruște ale glicemiei și excesul de insulină rezultat stimulează depunerea grăsimilor în corp, în special în zona abdomenului.
Alimentele de sezon bogate în fibre sunt digerate mai lent, mențin nivelul glicemiei constant, dau sațietate și facilitează arderea grăsimilor din zona abdominală.
3.Stimularea metabolismului
Alimentația anti-inflamatoare cu aport optim de grăsimi sănătoase precum cele din nuci, ulei de măsline extra-virgin, unt ghee și pește bogat în omega-3, nu doar reduce inflamația, dar susține și sănătatea metabolismului.
Îmbunătățește flexibilitatea metabolică și sănătatea metabolismului, ajutând la arderea eficientă a grăsimilor.
4.Reducerea cortizolului prin alimentație
Stresul cronic crește nivelul de cortizol, hormon care stimulează depozitarea grăsimii în zona abdominală.
O dietă anti-inflamatoare corect alcătuită include alimente care ajută la reglarea nivelului de cortizol, cum ar fi alimentele bogate în antioxidanți (sfecla roșie, prunele, turmericul, untul ghee) și cele bogate în magneziu (nuci, semințe de cânepă și dovleac, spanac), ce sprijină glandele suprarenale și reduc stresul oxidativ.
5.Îmbunătățirea digestiei
Sănătatea digestivă este susținută prin aportul ridicat de fibre din legume anti-inflamatoare de sezon, fructe și cererale fără gluten.
Digestia sănătoasă previne balonarea și discomfortul abdominal și ajută la eliminarea eficientă a toxinelor, care contribuie la inflamație și la acumularea de grăsime în exces.
6.Echilibrul hormonilor care influențează grăsimea abdominală
Alimentele anti-inflamatoare ajută la echilibrarea hormonilor care influențează grăsimea abdominală, cum ar fi insulina, cortizolul și estrogenul.
Consumul de legumele crucifere (broccoli, varză), bogate în compuși care ajută la metabolizarea estrogenului și pot preveni dezechilibrele hormonale care influențează grăsimea abdominală.
7. Reducerea retenției de apă și a inflamației locale
Alimentele anti-inflamatorii reduc retenția de apă și inflamația locală din organism, care contribuie la senzația de balonare. Pentru asta e necesar ca alimentația anti-inflamatorie sa includă alimente bogate în potasiu și apă, care ajută la eliminarea excesului de lichide și la reducerea balonării.
Ce mai consider eu important, pe lângă alimentația anti-inflamatoare de sezon?
8.Suplimentele și micronutrienții
Vitamina D: deoarece nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu dezechilibre hormonale și creșterea grăsimii abdominale. Expunerea inteligentă la soare și suplimentele de calitate cu vitamina D3 pot ajuta la menținerea unui nivel optim de vitamina D în organism.
Magneziu: deoarece ajută la reglarea insulinei și la reducerea cortizolului. Aș începe întotdeauna prin a include mai multe surse alimentare de magneziu precum semințele de cânepă, nucile și legumele cu frunze verzi. La nevoie, aș suplimenta cu o forma de magneziu ce are absorbție bună.
9.Evitarea disruptorilor endocrini
Anumite substanțe chimice, cum sunt ftalații și BPA din plastic, pot afecta echilibrul hormonal și pot contribui la acumularea de grăsime abdominală.
Este un subiect mai nou, pe care îl voi detalia curând și separat, cu exemple practice din viața de zi cu zi.
Pentru început, aș evita folosirea recipientelor din pastic, în special cu lichide și alimente fierbinți. La fel și vasele de gătit din materiale toxice. În bucătăria mea, am schimbat treptat tigăile din teflon și le-am înlocuit cu cele din inox și fonta emailată.
Nu mai aplic parfumul direct pe piele și am redus cosmeticele cu ingrediente nocive.
La stilul de viață non-toxic consider că e necesar să lucrăm treptat. Să facem constant îmbunătățiri ale obiceiurilor și să găsim alternative sigure în comerț.
Concluzie
Alimentația anti-inflamatoare de sezon ajută nu doar la arderea mai eficientă a grăsimilor, ci și la scăderea inflamației, cu îmbunătățirea nivelului de energie și a diferitelor afecțiuni cauzate de inflamația cronică.
Alimentele cu efect antiinflamator și antioxidant ajută la echilibrarea hormonilor, la reglarea metabolismului și îmbunătățirea digestiei. Toate acestea contribuind activ la reducerea eficientă a grăsimii abdominale, atunci când mesele sunt corect formulate pentru slăbire.
No Comments