10 iul. Scorțișoara Ceylon și proprietățile sale
A spus cineva scorțișoară? 🙂
Știați că există 2 tipuri, scorțișoara Ceylon și scorțișoara Cassia
Dacă ai fost curios să verifici de unde provine scorțișoara pe care o cumperi, cu siguranță ai observat un lucru interesant. Și anume că există 2 mari varietăți de scorțișoară, una chinezească și una din Sri Lanka.
Scorțișoara de Ceylon este numită cea care este originară din Sri Lanka. Denumirea sa științifică este Cinnamomum Zeylanicum sau Cinnamomum Verum, adică adevărata scorțișoară. De regulă, aceasta se găsește la magazinele specializate și este mai scumpă decât scorțisoara chinezească, Cinnamomum Cassia.
Scorțișoara Cassia este cea care se găsește de obicei în supermarketuri.
Când să alegi Ceylon și când să alegi Cassia?
Poți să consumi Ceylon în fiecare zi, însă nu ți-aș recomanda să faci la fel și cu Cassia.
Scorțișoara Cassia conține o substanță care se găsește în mod natural în unele plante, numită cumarină. Cumarina are rolul de a subția sângele și în cantități mari poate fi toxică (1). Deci persoanele care iau anticoagulante ar trebui să consume Ceylon în loc de Cassia. De asemenea dacă îți place scorțișoara și o consumi foarte des cel mai bine ar fi să alegi Ceylon.
Scorțișoara Cassia este potrivită ca și condiment, consumată doar din când în când.
Scorțișoara de Ceylon însă are proprietăți superioare. Este atât un condiment, cât și tratament. O poți consuma zilnic deoarece are efecte mai mult decât benefice pentru sănătatea ta.
Acțiune anti-microbiană
Extrasul de scorțișoară s-a dovedit a avea efecte anti-microbiene asupra unui număr impresionant de bacterii și ciuperci. Printre acestea se numără (2):
- Candida albicans –ciuperca ce provoacă candidoză vaginală
- Streptococcus pneumoniae –bacterie ce provoacă infecții respiratorii
- Escherichia coli –infecții intestinale
- Clostridium difficile –provoacă iritarea intestinului și a colonului
- Helicobacter pylori –infecții la nivelul stomacului și a duodenului
- Salmonella typhi –provoacă fevra tifoidă
- Klebsiella pneumonia –responsabilă de apariția pneumoniilor
Așadar, dacă ai avut nenorocul de a contacta o astfel de bacterie sau ciupercă, asigură-ți porția zilnică de Ceylon pentru a te face mai bine cât mai repede.
Sau în caz de respirație urât mirositoare (halenă sau halitoză), guma de mestecat ce conține extract de scorțisoară este foarte eficientă. Aceasta ucide germenii din cavitatea bucală și îți lasă din nou o respirație proaspătă (3).
Ajută la controlul glicemiei
Scorțișoara de Ceylon este foarte utilă pentru cei care suferă de diabet zaharat.
Sustanțele active din scorțisoară inhibă activitatea enzimelor implicate în metabolismul carbohidraților. Prin urmare glucoza se absoarbe într-o proporție mai mică. De asemenea ajută mușchii să consume mai eficient glucoza pntru a produce energie imediată și de rezervă (glicogen) și stimulează pancreasul să producă insulină.
Prin toate aceste acțiuni, scorțișoara ajută la menținerea unui nivel normal de zaharuri în sânge (glicemie), fiind foarte utilă în tratarea sau prevenirea diabetului zaharat (4).
Normalizează colesterolul
Efectele pozitive asupra sănătății aparatului cardiovascular nu se rezumă doar la scăderea glucozei din sânge (glicemiei). Se pare că scorțișoara Ceylon are influență și asupra normalizării colesterolului. Mai exact, aceasta ajută la scăderea colesterolului rău (LDL-colesterol), în timp ce crește colesterolul cu rol protector, adică colesterolul HDL (5).
Puternic antioxidant
Extractele din scorțișoara Ceylon dețin capacități antioxidante puternice. Acestea ajută organismul să lupte împotriva stresului oxidativ și să neutralizeze speciile reactive de oxigen, care pot provoca daune în organism.
Stresul oxidativ și producerea de radicali liberi sunt procese absolut normale și de regulă sunt ținute foarte bine sub control. Însă în condiții precum poluarea atmosferică, o alimentație nepotrivită pe termen lung, lipsa mișcării, consumul excesiv de alcool, fumatul etc organismul se afla sub un stres oxidativ continuu și nu mai reușește să țină sub control radicalii liberi. În exces, radicalii liberi sunt corelați cu apariția unor boli.
S-a constatat că scorțișoara de Ceylon conține substanțe care neutralizează radicalii liberi. Aceasta ajută la protejarea organismului în fața diverselor boli și la menținerea unei bune stări generale de sănătate (6).
Concluzie
Prin urmare, data viitoare când vrei să cumperi o scorțișoară gândește-te de ce vrei să o consumi și cât de des o vei face. Așa vei ști cu siguranță dacă să alegi Cassia sau Ceylon. Oricum ar fi, eu aș alege-o pe cea de Ceylon.
No Comments