Alimente sarace in glucide (carbohidrați)

Alimente sarace in glucide (carbohidrați)

Glucidele, sau carbohidrații se regăsesc în foarte multe alimente. În unele în cantitate mai mare (cum sunt cerealele, legumele bogate în amidon sau fructele dulci) iar în altele în cantități mai mici (legume, verdețuri). Sunt și alimente care nu conțin aproape deloc glucide, cum este carnea sau peștele.

Ținem cont de faptul că nu toate glucidele sunt rele. Însă pentru acele persoane care doresc să urmeze o dietă low-carb, am alcătuit următoarea listă cu alimente alcătuite în mare parte din lipide și proteine și sărace în glucide.

Carnea

Carnea ocupă o parte importantă în alimentația oricui încearcă să reducă din glucidele rafinate. Nu este obligatorie, însă este o sursă foarte bună de proteine de calitate superioară, vitamine liposolubile și minerale.

Pieptul de pui

Carnea din piept de pui este alcătuită aproape în întregime din proteine. Este bogată în niacină, vitamina B6, fosfor și seleniu.

Informații nutriționale (1/2 dintr-un piept de pui mediu -86g): energie 142 kcal, proteine 26.7g, lipide 3,1g, glucide 0g.

Pulpa de pui (cu piele)

Carnea din pulpa de pui conține mai multe grăsimi decât pieptul. Pe lângă asta, conține vitamina K2, Riboflavină, Niacină și vitamina B6.

Informații nutriționale (o pulpă de pui -101g): energie 189 kcal, proteine 18.3g, lipide 12.2g, glucide 0g.

Ficatul de pui

Ficatul de pui, la fel ca și cel de la alte animale, este unul dintre alimentele cele mai dense în nutrienți. De exemplu, consumul unei bucate mici de ficat de pui asigură 75% din necesarul zilnic de vitamina A.

Informații nutriționale (28g): energie 46.8 kcal, proteine 6.8g, lipide 1.8g, glucide 0.2g.

Cotletul de porc

Informații nutriționale (100g): energie 231 kcal, proteine 24g, lipide 14g, glucide 0g.

Bacon

Informații nutriționale (o felie subțire -11.5g): energie 54 kcal, proteine 4g, lipide 4g, glucide 0g.

Mușchi de vită

Informații nutriționale (100g): energie 324 kcal, proteine 24g, lipide 25g, glucide 0g.

Pieptul de curcan

Pieptul de curcan este un aliment bogat în proteine și poate fi uneori o alternativă gustoasă la pieptul de pui.

Informații nutriționale (100g): energie 104 kcal, proteine 17.1g, lipide 1.7g, glucide 4.2g.

Carnea de curcan

Informații nutriționale (carnea cu piele -100g): energie 157 kcal, proteine 30g, lipide 3.2g, glucide 0g.

Carnea de iepure

Informații nutriționale (100g): energie 173 kcal, proteine 33g, lipide 3.5g, glucide 0g.

Carnea de rață

Carnea de rață este delicioasă, cel puțin din punctul meu de vedere. Este bogată în proteine și mai ales în lipide.

Informații nutriționale (100g): energie 337 kcal, proteine 19g, lipide 28g, glucide 0g.

 

Peștele

Peștele este un aliment bogat în nutrienți, printre care proteine de calitate superioară, vitamine și minerale.

Nu toți peștii au același conținut de nutrienți. Peștele gras (somonul, tonul, sardinele) este mai bogat în nutrienți solubili în grăsimi, cum sunt vitamina A, vitamina D, omega-3.

De fapt, peștele gras este una dintre cele mai bune surse de acizi grași esențiali omega-3. Iar consumul frecvent de pește este asociat cu dezvoltarea armonioasă a creierului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Somonul

Bogat în proteine, vitamine din complexul B și seleniu, somonul este o sursă foarte bună de acizi grași omega-3.

Informații nutriționale (1/2 dintr-un fillet -178g): energie 367 kcal, proteine 39.3g, lipide 22g, glucide 0g.

Păstrăvul

Păstrăvul este o sursă foarte bună de vitamina B12, fosfor, potasiu, seleniu și omega-3.

Informații nutriționale (un filet -143g): energie 215 kcal, proteine 32,8g, lipide 8,3g, glucide 0g.

Tonul

Tonul proaspăt este un alt pește bogat în nutrienți precum omega-3, vitamina A și complexul B.

Informații nutriționale (85g): energie 156 kcal, proteine 25.4g, lipide 5.3g, glucide 0g.

Ficatul de cod

Ficatul de cod este una dintre cele mai bune surse de vitamina A și vitamina D.

Informații nutriționale (100g): energie 508 kcal, proteine 5g, lipide 55g, glucide 1g.

Sardinele

Acești mici peștișori vin la pachet cu o mulțime de nutrienți benefici. Sunt foarte bogați în calciu, vitaminele B12 și D.

Informații nutriționale (în ulei, 92g): energie 191 kcal, proteine 22.7g, lipide g, glucide 0g.

 

Untul

Consumat cu moderație, untul este un aliment foarte sănătos ce poate fi inclus în orice tip de alimentație. Este bogat în nutrienți solubili în grăsimi, cum sunt vitaminele A, E și K2. Dintre acestea, vitamina K2 se găsește în mai puține alimente și are un rol important în metabolismul calciului.

Uneori, poți folosi untul și la sotat sau prăjitul de durată scurtă.

Unt 85% grăsime

Informații nutriționale (o lingură -14.2g): energie 102 kcal, proteine 0.12g, lipide 11.5g, glucide 0g.

Untul clarificat (ghee)

Informații nutriționale (o lingură -5g): energie 45 kcal, proteine 0g, lipide 5g, glucide 0g.

Untul 65%

Informații nutriționale (o lingură -14g): energie 82 kcal, proteine 0g, lipide 9.g, glucide 0g.

 

Oul

Ouăle sunt o combinație excelentă de grăsimi sănătoase (inclusiv omega-3) și de proteine cu valoare biologică mare. Gălbenușul conține atât proteine, cât și grăsimi. În timp ce albușul este alcătuit doar din proteine.

Un ou de mărime medie

Informații nutriționale (44g): energie 63 kcal, proteine 5.5g, lipide 4.4g, glucide 0.3g.

Gălbenușul de la un ou

Informații nutriționale (17g): energie 54 kcal, proteine 2.7g, lipide 4.5g, glucide 0.6g.

Albușul de la un ou

Informații nutriționale (g): energie 16 kcal, proteine 3.6g, lipide 0.1g, glucide 0.2g.

 

Lactate

Brânza Brie

Informații nutriționale (28g): energie 94 kcal, proteine 6g, lipide 7.7g, glucide 0g.

Parmezanul

Originar din Italia, acest tip de brânză este foarte bogat în proteine și grăsimi sănătoase. Ca să nu mai spunem de calciu (>100% din Dzr), vitamina A (35% din Dzr) și B12 (96% din Dzr).

Informații nutriționale (o bucată -28g): energie 121 kcal, proteine 10.6g, lipide 8g, glucide 1g.

Crema de brânză

Crema de brânză este făcută de regulă din brânză și smântână. Valorile nutriționale, pot varia în funcție de producător și ingrediente.

Informații nutriționale (g): energie 342 kcal, proteine 6g, lipide 34.2g, glucide 4g.

Brânza cottage (nedegresată)

Informații nutriționale (100g): energie 98 kcal, proteine 11g, lipide 4.3g, glucide 3.4g.

 

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt cele mai sărace în carbohidrați dintre fructe. Aceste fructe sunt și cele care sunt considerate cele mai sănătoase, datorită conținutului mare de antioxidanți.

Afinele

Informații nutriționale (o ceașcă -74g): energie  kcal, proteine 1g, lipide 0g, glucide 10g.

Zmeura

Informații nutriționale (1/2 ceașcă -60g): energie 32 kcal, proteine 1g, lipide 0g, glucide 7g.

Mure

Informații nutriționale (1/2 ceașcă -72g): energie 31 kcal, proteine 1g, lipide 0g, glucide 7g.

Pentru a vedea o listă detaliată despre alimentele permise în dieta ketogenică, îți recomand să arunci o privire la acest articol.

Surse
1.USDA 2.Nutritiondata.self 3.Myfitnesspal

Save

1 Comment
  • cristian
    Posted at 20:48h, 30 ianuarie Răspunde

    Sunt in cautarea unui stil de mincare mai bun pentru diabetul mai simplu pe care il am eu.
    Multumesc pentru informatii, dar recunosc vreo 10 minute dupa ce am itnrat pe pagina nu am mai fost atent la nimic.
    M-a incurcat tate partea cu “glucide 0g”. AM creut ca e vreun termen de care nu am auzit… dar de fapt e din fonturile folosite… 0g(zero grame) si og (litera o-dupa litera n – grame)…mda, fontul folosit e putin ciudat in cazul acesta.

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.