Vitamina D este una aparte, deoarece se produce la nivelul pielii în timpul expunerii la soare. În plus, ca și orice vitamină poate fi procurată și din alimente, în special cele de orgine animală.
Deficitul de vitamina D este însă destul de des întâlnit. O cauză este producția insuficientă la nivelul pielii datorită expunerii limitate la soare și a folosirii excesive de creme cu protecție solară. O altă cauză este alimentația modernă, deficitară în alimente care conțin această vitamină în mod natural.
Iată câteva alimente care sunt printre cele mai bogate în vitamina D.
Vitamina B12 face parte din complexul B de vitamine hidrosolubile.
Îndeplinește mai multe roluri esențiale în organism. Unul dintre cele mai importante este de a participa la producerea celulelor roșii ale sângelui, cele care transportă oxigenul la celule.
Ca orice vitamină, este esențial să o luăm din...
Ați auzit de brânza halloumi? Sau cea care scârțăie în dinți :) Este o brânză numai bună de pus pe grătar.
Deși o vedeam de mult timp la raftul de lactate, abia cu ceva timp în urmă am hotărât să o încerc. Și m-a cucerit din prima.
Alimentația low carb și keto presupune să se renunțe la glucidele rafinate și să se consume mai multe grăsimi sănătoase. Acest tip de regim a fost studiat intens de către cercetători în ultimii ani,
Așa cum probabil ai auzit de multă vreme, nu toate grăsimile sunt sănătoase. De aceea este foarte important ca alimentelor consumate să fie de proveniență naturală.
Dacă urmezi dieta ketogenică, care este o alimentație bazată în special pe consumul de grăsimi benefice, cele mai indicate sunt grăsimile saturate și mononesaturate (1). Acestea reprezintă peste 70-75% din întreaga alimentație, alături de o cantitate normală de proteine (20%) și una mică de carbohidrați din fructe și legume (5%).
Cu siguranță ați auzit despre noțiunea de compoziție corporală. Dar ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, corpul nostru este alcătuit din țesuturi diferite, cum ar fi grăsimea, mușchii, oasele etc. Iar compoziția corporală face diferența între aceste țesuturi.
Glucidele, sau carbohidrații se regăsesc în foarte multe alimente. În unele în cantitate mai mare (cum sunt cerealele, legumele bogate în amidon sau fructele dulci) iar în altele în cantități mai mici (legume, verdețuri). Sunt și alimente care nu conțin aproape deloc glucide, cum este carnea sau peștele.
Ținem cont de faptul că nu toate glucidele sunt rele. Însă pentru acele persoane care doresc să urmeze o dietă low-carb, am alcătuit următoarea listă cu alimente alcătuite în mare parte din lipide și proteine și sărace în glucide.
In ultimii 50 de ani au existat puncte de vedere contradictorii asupra grasimilor de origine animala si a celor vegetale. Exista unii sustinatori ai grasimilor vegetale care afirma ca grasimile saturate sunt nocive pentru inima si vasele de sange, insa niciun studiu nu a reusit sa dovedeasca asta in totalitate.
Care grasimi sunt mai benefice pentru sanatate?
Recomandarile alimentare de pana acum, de a reduce grasimile animale in favoarea celor vegetale, se bazeaza pe faptul ca grasimile vegetale determina scaderea colesterolului. Acest lucru a fost dovedit prin cateva studii de-a lungul timpului.
Cercetarile mai recente insa merg mai departe si arata ca desi grasimile vegetale determina intr-adevar scaderea colesterolului, acest lucru nu imbunatateste sanatatea inimii si a vaselor de sange si nu prelungeste viata pacientilor care sufera de boli cardiovasculare.