20 feb. Cu ce gatim: unt sau ulei vegetal?
In ultimii 50 de ani au existat puncte de vedere contradictorii asupra grasimilor de origine animala si a celor vegetale. Exista unii sustinatori ai grasimilor vegetale care afirma ca grasimile saturate sunt nocive pentru inima si vasele de sange, insa niciun studiu nu a reusit sa dovedeasca asta in totalitate.
Care grasimi sunt mai benefice pentru sanatate?
Recomandarile alimentare de pana acum, de a reduce grasimile animale in favoarea celor vegetale, se bazeaza pe faptul ca grasimile vegetale determina scaderea colesterolului. Acest lucru a fost dovedit prin cateva studii de-a lungul timpului.
Cercetarile mai recente insa merg mai departe si arata ca desi grasimile vegetale determina intr-adevar scaderea colesterolului, acest lucru nu imbunatateste sanatatea inimii si a vaselor de sange si nu prelungeste viata pacientilor care sufera de boli cardiovasculare.
In anul 2016 s-a facut o reevaluare a unui amplu studiu, desfasurat intre anii 1968-1973, Minnesota Coronary Experiment. Din lucrurile neclarificate si nepublicate la momentul respectiv s-a constatat acum ca inlocuirea untului cu uleiuri vegetale precum uleiul din porumb nu duce la imbunatatirea starii pacientilor (1).
Unt versus ulei vegetal
In ultima vreme grasimile naturale de origine animala, precum untul, isi (re)castiga tot mai multi sustinatori care arata ca grasimile animale nu sunt asa de rele pe cum s-a crezut in ultimele decenii.
Se pare ca a inlocui untul cu uleiul vegetal de porumb sau floarea soarelui nu este o idee chiar asa de buna. Aceste uleiuri vegetale (ce contin acizi grasi omega-6 polinesaturati) ar putea fi mai nocive decat grasimile animale (continand acizi grasi saturati) (2).
Asadar, daca pana acum gatitul cu unt ti se parea o placere vinovata, afla ca este mult mai sanatos decat uleiurile vegetale (3).
No Comments