01 mart. Primii pasi catre o alimentatie sanatoasa
Cand auzim expresia “Vreau sa mananc mai sanatos” multi dintre noi ne gandim la reguli dificil de urmat si la mancare fara gust.
Ni se pare totul foarte complicat, cand in realitate este mai simplu decat ne-am astepta.
Iata cum ar trebui sa incepi.
1.Consuma mai multe fructe si legume
Legumele si fructele sunt printre cele mai nutritive alimente.
Contin din plin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. In plus, au putine calorii.
Adauga legumele ca si garnitura la felul principal si obisnuieste-te sa servesti langa (aproape) orice fel de mancare si o salata de cruditati.
Fructele sunt desertul pe care ni-l ofera natura. Dulci, gustoase si hranitoare, reprezinta gustarea ideala dintre mese.
Oamenii care consuma des fructe si legume au o stare de sanatate mai buna decat cei care le consuma mai rar (1).
2.Diversifica alimentele
O dieta sanatoasa inseamna o dieta diversificata.
Fructele, legumele, cerealele si restul alimentelor sunt diferite din punct de vedere al continutului nutritional. Incearca sa nu te limitezi la 4-5 preparate pe care sa le consumi mereu, ci sa incerci constant alimente si retete noi.
Cu cat consumam alimente mai diversificate, cu atat corpul asimileaza intr-o masura mai mare nutrientii de care are nevoie (2).
3.Bea apa in loc de sucuri si bauturi carbogazoase
Apa este bautura ideala. Hidrateaza, te mentine activ si te ajuta sa te concentrezi.
Sucurile din comert contin din plin zahar si conservanti si ar trebui evitate. Acestea doar adauga calorii inutile in alimentatia noastra, ne strica dintii si sunt corelate cu cresterea in greutate (3).
Nici sucurile preparate in casa nu sunt tocmai optiunea ideala. Acestea contin doar zaharul natural din fructe in timp ce fibrele si o buna parte din vitamine si minerale sunt aruncate cu ramasitele de fruct.
Daca ai pofta de un suc de fructe uita de storcator. Alege sa iti prepari in blender un smoothie din fructe si apa. In smoothie se vor regasi toate vitaminele, mineralele si fibrele din fructul initial (4).
4.Consuma cereale integrale in locul celor rafinate
Cerealelor, prin rafinare le sunt indepartate straturile exterioare si ramane doar miezul, care este mai sarac in minerale si fibre decat taratele.
Incearca sa consumi mai des cereale integrale: faina integrala de grau, orez nedecorticat. Spre exemplu, la o reteta in care se foloseste faina alba, poti inlocui 1/3 din aceasta cu faina integrala. In felul acesta iti asiguri un aport mai mare de vitamine, minerale si fibre (5).
5.Inlocuieste zaharul cu indulcitori naturali
Stim ca zaharul este nociv pentru sanatate. Duce la cresterea in greutate, aparitia cariilor, obezitate si poate provoca alte boli grave.
Indulcitorii naturali pe de alta parte aduc nu numai gustul dulce dar sunt si benefici pentru sanatate (6).
Putem sa alegem variantele de indulcitori naturali cu continut scazut de energie, cum este stevia sau zaharul din fructe (eritritolul), mai ales atunci cand vrem sa slabim.
Daca nu avem probleme cu greutatea ne putem permite sa consumam si alternativele naturale la zahar care sunt de asemenea bogate in calorii insa foarte sanatoase. De exemplu mierea de albine este potrivita pentru indulcirea ceaiului, cafelei sau a prajiturilor. Pe langa gustul dulce si parfumat pe care il are, este bogata in vitamine, minerale si enzime si este un excelent energizant.
6.Fiti atenti la metoda de gatire
Un peste prajit in ulei nu va fi la fel de nutritiv ca si unul facut la gratar. Ca sa nu mai spunem ca si continutul caloric va fi mai mare daca folosim ulei.
Prajitul in ulei aduce un surplus de calorii. Dar in functie de tipul de ulei folosit acesta poate da gust si calitate preparatelor sau le poate transforma intr-o mancare nesanatoasa.
Se considera ca unele uleiuri la temperaturi mari elibereaza substante care pot fi nocive (7).
Daca doresti sa prajesti un aliment, cea mai buna alternativa este sa prajesti in unt sau in ulei de masline extra virgin (8). De asemenea, gatitul la cuptor, la aburi sau la gratar sunt optiuni excelente.
7.Permite-ti un rasfat o data pe saptamana
Moderatia este esentiala pentru a avea un stil de viata sanatos.
Daca per ansamblu alimentatia ta este echilibrata, ingaduie-ti un mic rasfat din cand in cand. Daca nu faci asta e posibil ca organismul tau sa simta ca este privat de la prea multe alimente.
Un desert intr-o duminica poate fi un boost de energie de care ai nevoie din cand in cand pentru a mentine per total o alimentatie sanatoasa.
Nu te gandi ca strici tot ce ai agonisit in saptamana respectiva. Cu gustarea dintr-o zi nu ai cum sa strici ce ai facut intr-o saptamana intreaga (9).
Concluzie
Tot secretul este sa incepem treptat, cu pasi mici.
Sa invatam sa savuram mancarea, sa ne bucuram de ea si sa mancam exact atat cat avem nevoie.
Multa bafta si nu uita ca mancarea poate fi cel mai bun prieten al tau!
No Comments