Despre condimente benefice in dieta ketogenica

Despre condimente benefice in dieta ketogenica

Cu toții folosim condimente la prepararea mâncării. Ele adaugă un plus de savoare și au puterea de a transforma o mâncare banală într-una aromată și gustoasă.

Dar v-ați gândit vreodată că și condimentele conțin glucide (carbohidrați)? Deși în mod normal folosim o cantitate foarte mică, nu toate condimentele sunt la fel și unele pot conține mai multe glucide decât altele. Iar când vorbim despre dieta keto, nu ne este indiferent câte glucide consumăm. Pentru că după cum bine știm, ele au impact asupră stării de cetoză, atunci când grăsimile și corpii cetonici reprezintă principala sursă de energie a organismului.

Un exemplu concret este pudra de usturoi. Per 100g, aceasta conține nu mai puțin de 64g de carbohidrați net. Transformat într-o lingură (fără vârf), aceasta înseamnă 6g de carbohidrați. Pentru cineva care încearcă să mențină sub 20g de carbohidrați, poate fi o provocare. Ce noroc însă că nu toate condimentele conțin același număr de glucide.

Și pe lângă asta, unele condimente sunt și incredibil de sănătoase, bogate în antioxidanți și fitonutrienți. De aceea unele pot avea efect antiinflamator, pot intensifica metabolismul și arderile sau ajuta la controlul glicemiei. Prin urmare nu trebuie nicidecum să le excludem din alimentație, ci să le cunoaștem cât mai bine, iar pe cele mai bogate în glucide să le utilizăm cu moderație. La sfârșitul acestui articol se află un tabel cu cele mai utilizate ingrediente, în ordine alfabetică și cantitatea de carbohidrați net pe care o conțin în 100g, respectiv o lingură și o linguriță. Cele mai bune condimente sunt cele simple, din plante și neapărat fără zahăr adăugat.

Până atunci să vedem care sunt cele mai sănătoase condimente și de ce este bine să le consumăm.

 

Cele mai benefice condimente

1. Turmericul

Acest condiment, originar din Asia, este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Conține o substanță activă numită curcumina, care are efect antioxidant și ajută la scăderea inflamației ]n corp. Extractul de turmeric sub formă de supliment alimentar este utilizat cel mai adesea pentru tratarea durerilor articulare (1). Ca ‘i condiment are un gust ușor picant și înțepător, de aceea în mâncare este suficient să folosim o cantităte mică. Poți să îl folosești pentru a prepara o rețetă delicioasă de pilaf din conopidă. Turmericul este un ingredient cheie în amestecul de curry și deseori este adăugat și în muștar.

 

2.Scorțișoara de Ceylon

Cu efect puternic antioxidant și anti-microbian, scorțișoara de Ceylon (mult mai benefică decât Cassia)  ajută și la menținerea unui nivel optim de zaharuri în sânge. Are gust dulceag, plăcut și poate fi adăugată în deserturi (cum este această turtă dulce) sau în băuturi.

 

3.Cacao

Cacao este foarte bogată în antioxidanți, cărora li se datorează gustul amărui caracteristic. Este sursă foarte bună de magneziu și fier. De asemenea are proprietăți antioxidante, îmbunătățind dispoziția și puterea de concentrare.  Pentru a beneficia din plin de calitățile sale, alege cacao nedegresată, cu ajutorul căruia poți prepara deserturi sănătoase, precum un mousse de ciocolată cu avocado sau băuturi delicioase, cum este ciocolata caldă fără zahăr.

 

4. Piperul

Piperul conține o substanță activă numită piperină. Dintre toată varietățile, piperul negru are cel mai mare conținut. S-a dovedit clinic că piperina ajută la ameliorarea depresiei și a rezistenței la insulină, crescând totodată capacitatea organismului de absorbi nutrienți (2). De aceea piperina se găsește și sub formă de supliment alimentar în capsule, ce se iau cel mai adesea fie singure pentru absorbția nutrienților în general, fie împreună cu un alt supliment, pentru a stimula absorbția acestuia.

Piperul Cayenne conține și mai puține glucide decât celelalte tipuri de piper. Are un gust iute, stimulează circulația sângelui și metabolismul, intenstificând arderile de grăsime.

 

5. Ghimbirul

Ghimbirul se găsește sub mai multe forme (rădăcină, pudră, bucățele de ghimbir (confiate sau nu) sau adăugat în bomboane și gustări). Este un bun antioxidant și antiinflamator, fiind foarte util pentru ameliorarea senzațiilor de greață și a durerii de cap (3). Are un gust ușor picant caracteristic.

 

Cantitatea de glucide ce se găsește în condimentele cel mai des utilizate

Carbohidrații net reprezintă numărul total de carbohidrați minus fibrele (care nu sunt digerabile) și este numărul de carbohidrați de care ținem cont în keto.

Care sunt condimentele tale preferate în mâncare? Spune-mi într-un comentariu, sunt curioasă să aud! 🙂

2 Comments
  • o femeie
    Posted at 12:06h, 03 aprilie Răspunde

    eu am ghimbir si busioc si patrunjel din ghivecele mele. Am mai luat ca suvenir plante din provence (culese de mine la explicatiile unui localnic) si apoi un borcanel cu ceva mix de plante din provence.

    • Denisa
      Posted at 09:57h, 04 aprilie Răspunde

      Si pe mine ma tenteaza ideea de a le avea in ghivece, mereu proaspete. Rezista bine? au nevoie de ceva ingrijiri speciale?

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart