Cum consumăm scorțișoara Cassia

Cum consumăm scorțișoara Cassia

Așa cum probabil știi, există 2 varietăți de scorțișoară.

Una provine din Sri Lanka și este denumită scorțișoara de Ceylon (Cinnamomum Zeylanicum sau Cinnamomum Verum) și este considerată de către multe persoane “adevărata scorțișoară”.

Celălalt tip de scorțișoară, Cassia (Cinnamomum Cassia sau Cinnamomum aromaticum) este scorțișoara comună. Provine din China și este cea care se găsește de regulă în supermarketuri.

Cum deosebim cele 2 varietăți, Ceylon și Cassia

În primul rând, scorțișoara Cassia este mult mai răspândită. Dacă vezi scorțișoară în supermarket, sunt șanse foarte mari să fie Cassia. Ceylon se găsește de obicei la magazinele specializate, iar prețul este puțin mai mare decât pentru Cassia.

Între cele 2, diferă puțin culoarea. Cassia are o nuanță de maro mai deschisă.

Atunci când este sub formă de bețe, cele de Ceylon vor fi mai subțiri și compuse din mai multe straturi, comparativ cele de Cassia, care sunt mai groase și cu un singur strat.

Unii producători nu specifică tipul de scorțișoară pe ambalaj. Însă de regulă atunci când este scorțișoară de Ceylon, acest lucru este specificat.

Diferența între arome

În ceea ce privește gustul, Cassia tinde să aibă o aromă mai puternică.

Scorțișoara de Ceylon are o aromă mai delicată și mai dulce. De aceea se folosește mai ales pentru prepararea deserturilor.

Posibile efecte adverse ale consumului de Cassia

Atât scorțișoara Cassia, cât și Ceylon conțin o substanță, numită cumarină. Cumarina se găsește în mod natural în unele plante și poate fi toxică, atunci când este administrată în doze mari.

Diferența dintre cele 2 varietăți este faptul în scorțișoara Cassia se găsește o cantitate mai mare de cumarine. Iar un consum regulat crescut de Cassia, poate da efecte adverse tocmai din cauza cantității prea mare de cumarine.

Cantitatea de cumarină permisă pe zi este de 0,1 mg/kg corp. Asta înseamnă că dacă ai 70 de kg, poți consuma 7 mg de cumarine pe zi.

O lingurița de Cassia conține între 5,8 și 12,1 mg de cuminarine. În contrast cu aceasta, scorțișoara de Ceylon conține cantități mult mai mici. Atât de mici, încât uneori nici nu sunt detectate.

Ce înseamnă aceste valori? Ei bine, înseamnă că din această privință poți consuma Ceylon zilnic fără să fii atent la cantitate.

Însă dacă ai deja acasă o scorțișoară din supermarket (care probabil e Cassia), nu te grăbi să o arunci. Doar ai grijă la cantitate și consumă mai puțin de o linguriță pe zi. Și Cassia poate avea efecte benefice pentru sănătatea ta.

Scorțișoara Cassia este utilă în tratarea diabetului zaharat

Consumul  de scorțișoara Cassia poate să îți fie de folos în cazul în care suferi de diabet zaharat sau ai un risc crescut pentru această boală metabolică.

De cele mai multe ori diabetul zaharat se datorează consumului prea mare de carbohidrați rafinați. Adică de zahăr, dulciuri, făină albă, cereale rafinate și așa mai departe. Primul semn de alertă este creșterea nivelului de zahăr din sânge (creșterea glicemiei).

Consumul într-o cantitate mică, dar regulat de scorțișoară s-a constatat a fi de ajutor în menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge. Persoane care au consumat zilnic până la 6 g de pulbere de scorțișoară pentru câteva luni au reușit să țină mai bine glicemia sub control și să prevină apariția bolii. Iar cei care sufereau deja de diabet și au luat scorțișoară au prezentat o creștere a sensibilității la insulină și a utilizării glucozei (3). Aceste 2 lucruri sunt foarte importante pentru cei care suferă de diabet și sunt de fapt primii pași către ameliorarea bolii.

Concluzie

Așadar, răspunsul la întrebarea cum consumăm scorțișoara Cassia este, probabil, în cantități mici. O poți adăuga în cappucino, muesli sau în budinca de chia. Însă trebuie să ții cont de faptul că prea mult îți poate face rău.

Dacă îți place așa de mult aroma de scorțișoară și o consumi aproape zilnic, atunci ar trebui să optezi pentru cealaltă varianta, de Ceylon.

Save

Save

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart