25 ian. 5 trucuri pentru a slăbi rapid și sănătos
Vrei să slăbești cât se poate de repede? Te cred pe cuvând.
Însă când vine vorba despre slăbire este foarte important modul în care slăbești. În acest articol am ales cele mai importante trucuri pe care le folosesc și eu cu oamenii care îmi cer ajutorul pentru slăbit. Cu ele poți să slăbești nu doar rapid, dar și sănătos. Asta în timp ce mănânci alimente dense nutritiv, care te ajută să îți menții greutatea pe termen lung.
1.Redu consumul de carbohidrați.
Începe prin a elimina alimentele bogate în carbohidrați: dulciurile, pastele, orezul, sucurile îndulcite.
Alimentele low-carb sunt printre cele mai sățioase. Ele te ajută să consumi mai puține calorii, fără a face un efort semnificativ în această privință și fără a simți constant foame.
Studiile arată că dieta keto reduce senzația de foame (1). Pentru a-ți potoli apetitul și a slăbi rapid cu dieta keto, rămâi sub 20g de carbohidrați net pe zi. Când faci acest lucru, nivelul insulinei scade iar corpul este orientat către arderea grăsimii, în loc de a o stoca în organism. Cu această abordare poți scăpa ușor și de grăsimea încăpățânată din jurul taliei.
2.Consumă o cantitate adecvată de proteine.
Proteina este un macronutrient foarte important pentru corp.
O cantitate optimă de proteină oferă sațietate mâncării și ajută la suprimarea apetitului. Este cel mai sațios dintre cei 3 macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați). Iar corpul folosește proteina pentru procesele de reparare a țesuturilor.
Aportul ideal de proteină este considerat între 1.2 și 2 g per kg corp, în funcție de nivelul de activitate.
Bonus: Păstrând un aport corespunzător de proteină în perioada de slăbire, limitezi pierderea de masă musculară și încetinirea metabolismului pe măsură ce slăbești.
Un studiu din 2019 arată că atunci când se pierde mai puțină masă musculară în timpul slăbirii, scade riscul de a recăpăta kilogramele pierdute. (2) Asta ne dorim, nu-i așa?
3.Nu exagera cu grăsimile.
Sunt sigură că ai auzit deja: grăsimile sunt bune pentru tine și pentru a slăbi ai nevoie să consumi grăsimi sănătoase.
Însă.
Faptul că urmezi o dieta ketogenică pentru slăbire nu înseamnă că poți consuma o cantitate uriașă de grăsimi alimentare și să te aștepți să slăbești.
Nu mă înțelege greșit. Nici nu este deloc recomandat să ai o alimentație săracă în carbohidrați și în grăsimi în același timp. O asemenea abordare poate duce rapid la deficiențe nutriționale și nu este sustenabilă pe termen lung.
Nu ai motive să te sperii de grăsimile sănătoase. Focusează-te pe cele care se găsesc în mod natural în alimentele dense nutritiv (pește, gălbenușul de ou, carne etc).
Cheia este să nu adaugi mai multe grăsimi decât poate corpul tău să ardă într-o zi.
Evită așadar: să adaugi cantități mari de grăsime extra la gătit (unt, ulei de cocos), să torni ulei de măsline direct din sticlă peste salate (niciodată nu știi cât pui de fapt, folosește o lingură), să adaugi smântână în cafea sau și mai rău, ulei de cocos (nu îți bea caloriile, ci mestecă-le), să mănânci frecvent deserturi keto când vrei să slăbești.
4. Nu bea calorii lichide
Știai că atunci când mesteci hrana, se transmite la creier semnale de sațietate și tu simți că te-ai săturat după masă? Acest lucru nu se întâmplă atunci când…ei bine, când bei hrana. (3)
Și mă refer aici la sucurile de fructe, smoothie-uri, băuturi îndulcite, cafea bulletproof (cafea cu ulei de cocos sau cu frișcă) și așa mai departe. Chiar și supele-cremă oferă o sațietate redusă, comparativ cu a mesteca leguma respectivă.
Consumă alimente dense nutritiv, care să îți țină de foame pentru mai multe ore, mestecă-le și bucură-te de gustul lor.
5. Somnul odihnitor – regula de aur complementară alimentației
Ai observat că după o noapte cu somn haotic ai tendința să mănânci mai mult? Sau chiar o dorința mai puternică de mâncare nesănătoasă?
Explicația este simplă: atunci când suntem privați de somn, se secretă în cantitate crescută hormoni ce au rolul de a stimula apetitul. Aceiași hormoni scad atunci când dormim suficient. Studiile arată că atât copiii, cât și adulții care dorm suficient de mult și de bine, au șanse mai mici de a avea kilograme în plus. (4)
Alte lucruri ce ar putea să îți accelereze slăbitul:
-adaugă o rutină de post intermitent
-limitează sau elimină alcoolul o perioadă
-un plan alimentar conceput de cineva cu experiență
-exercițiile cu greutăți
-mănâncă încet (e științific, ajută să mănânci mai puțin, 5) și bucură-te de proces.
No Comments