09 nov. Alimente bogate in vitamina A
Vitamina A este un compus solubil în grăsimi.
Se găsește sub 2 forme, retinol și caroten. Prima este vitamina A ca atare, prezentă doar în alimentele de origine animală. A doua este provitamina A care se găsește în special în alimentele de origine vegetală.
Marele avantaj al vitaminei A de origine animală este biodisponibilitatea crescută. Aceasta poate fi utilizată direct de către corp, spre deosebire de caroten care mai întâi trebuie transformat în vitamina A în organism.
Acestea alimente sunt nu doar bogate în vitamina A, dar și foarte sănătoase, numai bune de adăugat în orice alimentație echilibrată.
1.Uleiul de cod
O sursă incredibilă de vitamina D, dar şi de vitamina A. O lingură de ulei de ficat de cod (14 g), furnizează 13502 UI de vitamina A, echivalentul a 270% din necesarul zilnic (1).
2.Ficatul de vită
Este unul dintre alimentele de origine animală cu cel mai mare conţinut de vitamina A.
O singură bucată, cântărind 28 g (1 oz), furnizează 4732 UI, sau 95% din necesarul zilnic de vitamina A (2).
3.Ficatul de pui
Într-o porţie de 100 g se regăsesc 11077 IU de vitamina A, cantitate care asigură 222% din necesarul zilnic (3).
4.Untul
O singură lingură de unt (14 g) conţine 350 UI de vitamina A, ceea ce acoperă 7% din necesarul pentru întreaga zi (4).
5.Tonul
O porţie de 100 g de ton conţine 2183 UI de vitamina A. Aceasta reprezintă 44% din necesarul zilnic (5).
6.Brânza de capră
Gustoasă şi hrănitoare, doar o mică bucată de brânză de capră (28 g), asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina A, prin furnizarea a 489 UI de vitamina A (6).
7.Oul
Gălbenuşul oului este o sursă de grăsimi bune, vitamina B12, seleniu și nu în ultimul rând de vitamina A. Un singur ou asigură 214 UI de vitamina A, adică 4% din cât avem nevoie zilnic (7).
8.Brânza Camembert
Dacă organizezi o întâlnire cu prietenii la un vin roşu, asigură-te că îl combinaţi şi cu câteva bucăţi de brânză Camembert. Nu numai că este o combinaţie gustoasă, dar şi foarte sănătoasă.
100 g de brânză camembert asigură 820 UI de vitamina A, adică 16% din recomandarea zilnică (8).
9.Brânza Roquefort
Roquefort, bine-cunoscuta brânză făcută din lapte de oaie, e un deliciu bogat în vitamina A. O bucată mică (28 g) conţine 293 UI de vitamina A, care reprezintă 6% din necesarul zilnic (9).
10.Macroul
Nu numai că este delicios, dar este şi un tip de peşte foarte sănătos. 1/2 dintr-un fillet (198 g) oferă 1439 UI de vitamina A. Saul altfel spus, 29% din necesarul zilnic (10).
11.Somonul
Conţinutul de vitamina A poate varia între diferitele specii de somon. De obicei, într-o jumătate de fillet se regăsesc 897 UI, sau 18% din necesarul pentru o zi (11).
12.Creveţii
O porţie de 100 g de creveţi conţin 180 UI. Astfel, asigură 4% din necesarul zilnic de vitamina A (12).
No Comments