Vinul rosu, protector al inimii?

Vinul rosu, protector al inimii?

Paradoxul francez

Dacă aruncăm o privire asupra modului de viață al francezilor și a stării lor de sănătate, vom fi puțin surprinși. În Franța se obișnuiește să se consume o cantitate mai mare de grăsimi saturate și de colesterol alimentar decât în alte țări. Și totuși în ciuda acestui fapt, incidența bolilor cardiovasculare în Franța este mult mai mică.

Comform Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea de grăsime saturată din dietă ar trebui să se situeze sub 10%. Alimentația francezului în medie conține mai mult de 15% grăsimi saturate. Conform teoriei, acest model de alimentație predispune la un risc crescut pentru bolile cardiovasculare. O întrebare care stă la baza paradoxului francez este ce îi protejează pe francezi de bolile cardiovasculare, în ciuda cantității mari de grăsimi saturate.

O ipoteză este efectul protector al consumului moderat de vin roșu, prin antioxidanții pe care îi conține (1).

În plus, studii mai recente sugerează că de fapt grăsimile saturate nu sunt atât de nocive pe cum se credea, spre deosebire de carbohidrații rafinați, sub formă de zahăr, fructoză sau sirop de porumb (2).

 

Conținutul nutritional al vinului roșu

 

Despre vinul roșu

Este o băutură obținută prin fermentarea mustului de struguri roșii, împreună cu coaja și semințele acestora. Se deosebește de vinul alb, atât prin soiul și culoarea strugurilor, cât și prin faptul că vinul alb este obținut prin fermentarea exclusivă a sucului (mustului) de struguri albi, fără coajă sau alte părți din strugure. Prin urmare diferă și valoarea nutritională.

După procesul de fermentare, în vin se regăsesc compușii organici prezenți în boabele de struguri. Astfel, vinul conține polizaharide, compuși fenolici, acizi, compuși volatili. Acestea au o mare putere antioxidantă și antiinflamatoare și influențează în mod pozitiv funcția inimii și vasele de sânge.

Efectul protector asupra inimii și a vaselor de sange

Vinul roșu conține de 10 ori mai mulți antioxidanți decât vinul alb, rezultați din fermentarea mustului împreună cu coaja și semințele de struguri. Dintre acești antioxidanți, resveratrolul e cel mai bine studiat. Prin puterea sa antioxidantă ajută corpul să elimine substanțele nocive și neutralizează radicalii liberi. Este antiinflamator natural și scade coagularea excesiva a sângelui (4).

Consumul moderat de vin roșu s-a dovedit a fi de ajutor în menținerea sănătății inimii și a vaselor de sange. Un pahar de vin roșu pe zi ajută la normalizarea colesterolului, la scăderea incidenței aterosclerozei și a diabetului zaharat (5).

Concluzie

Un pahar de vin roșu pe zi este nu numai sănătos, dar chiar  indicat și “prietenos” cu organismul tau. Prin antioxidanții pe care îi conține, îți protejează sistemul cardiovascular și te ajută să îți menții o bună stare de sănătate.

 

Save

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.