Prin toate procesele normale pe care corpul nostru le duce la bun sfârșit, cum ar fi alergatul sau digestia unei mese, se produc radicali liberi.
Acești co-produși pot să deterioreze țesuturile și celulele organismului, fapt ce poate duce la îmbătrânirea pielii, probleme de vedere, dureri la nivelul articulațiilor sau chiar boli grave precum cele cardiovasculare, neurodegenerative sau cancere.
O cantitate mică de radicali liberi se produc zilnic în corp, așa cum spuneam mai sus, în timpul activităților de zi cu zi.
Însă acești radicali liberi de regulă nu apucă să facă rău, deoarece sunt neutralizați de către antioxidanți. Pe unii antioxidanți îi fabrică corpul tău, iar pe alții i-ai adus chiar tu prin alegeri alimentare corecte.
Așadar, antioxidanții din alimente îți protejează corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Și există unele alimente care sunt extrem de bogate în antioxidanți, pe care ar fi recomandat să le incluzi în alimentația ta.