Legatura dintre vitamina D si imunitatea crescută

Legatura dintre vitamina D si imunitatea crescută

În ultimii ani, ne focusăm atenția din ce în ce mai mult pe vitamina D și pe rolurile importante pe care le îndeplinește în organism.

Unul dintre acestea este stimularea sistemului imunitar.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), pe care o putem lua din alimentele care sunt în mod natural bogate în grăsimi.

Spre deosebire de celelalte vitamine, aceasta se poate produce și în piele pornind de la colesterol. Acest lucru se întâmplă atunci când ne expunem la soare. Este modalitatea prin care corpul își asigură cea mai mare parte din necesarul zilnic.

În timpul sezonului rece, la persoanele care au pielea mai închisă la culoare, care se expun mai rar la soare sau  folosesc des creme cu protecție solară, crește necesarul procurării vitaminei D din alimente.

Rolul vitaminei D

În mod clasic, vitamina D este recunoscută pentru rolul său important în menținerea unui sistem osos sănătos. Aceasta are rolul de a crește absorbția calciului și a fosforului la nivelul intestinului. Asigură fixarea acestor minerale în oase, contribuind la mineralizarea optimă a sistemului osos.

La nivelul rinichiului, poate să crească reabsorbția calciului, reducând pierderile.

În ultimii ani însă, numeroase studii au constatat că rolul vitaminei D în organism se întinde mult dincolo de menținerea unui sistem osos puternic.

Vitamina D și sistemul imunitar

Se pare că celulele sistemului imunitar, care au rolul de apărare al organismului, prezintă receptori pentru vitamina D și răspund la acțiunea acesteia. Prin urmare vitamina D poate influența răspunsul sistemului imunitar în fața diverșilor factori de mediu.

Abilitatea vitaminei D de a influența răspunsul normal de apărare depinde de nivelul ei în organism. Un nivel scăzut sau insuficient de vitamina D este asociat cu apariția bolilor autoimune și a infecțiilor (1).

Rolul vitaminei D în prevenirea infecțiilor respiratorii

Infecțiile respiratorii sunt cel mai răspândite în timpul sezonului rece. Tot atunci se înregistrează și cele mai scăzute niveluri de vitamina D în organism.

Se pare că forma activă a vitaminei D stimulează celulele sistemului imunitar să lupte împotriva microbilor.

În cadrul unui studiu, s-a constatat faptul că acei copii care aveau o deficiență de vitamina D erau mai predispuși la apariția unei infecții respiratorii. În același timp, printre copiii expuși la soare infecțiile respiratorii erau mult mai rare (2).

Adulții ce prezintă niveluri scăzute de vitamina D în organism sunt mai predispuși la apariția simptomelor de tuse, răceală sau infecții respiratorii (3).

Surse alimentare

Vitamina D se găsește în cea mai mare parte în alimentele de origine animală. Aceasta este așa numita vitamina D3.

Cea mai bună sursă de vitamina D este de departe uleiul din ficat de cod. O singură linguriță de ulei din ficat de cod asigură necesarul pentru întreaga zi.

Alimente bogate în grăsimi precum peștele gras (somonul, macroul, tonul, sardinele etc) sunt de asemenea surse foarte bune de vitamina D. O anumită cantitate se găsește și în gălbenușul de ou.

Vitamina D de origine vegetală (D2) este mult mai puțin răspândită. O cantitate mică se găsește în ciupercile care au crescut în mod natural, la soare.

Asigură-te că incluzi în alimentație suficiente surse de vitamina D și că suplimentezi atunci când este nevoie.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart