În ultimii ani, ne focusăm atenția din ce în ce mai mult pe vitamina D și pe rolurile importante pe care le îndeplinește în organism.
Unul dintre acestea este stimularea sistemului imunitar.
Ce este vitamina D?
Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), pe care o putem lua din alimentele care sunt în mod natural bogate în grăsimi.
Spre deosebire de celelalte vitamine, aceasta se poate produce și în piele pornind de la colesterol. Acest lucru se întâmplă atunci când ne expunem la soare. Este modalitatea prin care corpul își asigură cea mai mare parte din necesarul zilnic.
În timpul sezonului rece, la persoanele care au pielea mai închisă la culoare, care se expun mai rar la soare sau folosesc des creme cu protecție solară, crește necesarul procurării vitaminei D din alimente.
Vitamina D este una aparte, deoarece se produce la nivelul pielii în timpul expunerii la soare. În plus, ca și orice vitamină poate fi procurată și din alimente, în special cele de orgine animală.
Deficitul de vitamina D este însă destul de des întâlnit. O cauză este producția insuficientă la nivelul pielii datorită expunerii limitate la soare și a folosirii excesive de creme cu protecție solară. O altă cauză este alimentația modernă, deficitară în alimente care conțin această vitamină în mod natural.
Iată câteva alimente care sunt printre cele mai bogate în vitamina D.