Ce este tapioca și la ce o putem folosi?

Ce este tapioca și la ce o putem folosi?

Așa arată perlele de tapioca, pe care le folosim noi la prepararea delicioasei budinci. Sub alte forme, mai găsim făină sau amidon de tapioca (1).

Despre tapioca

Tapioca este extrasă din rădăcina arbustului numit Cassava. Este o plantă specifică Americii de Sud, însă astăzi se cultivă în întreaga lume.

Rădăcinile acestui arbust sunt alcătuite predominant din amidon și apă. Conține puține fibre și proteine, iar grăsimile sunt aproape inexistente. Prin înmuiere în apă și uscare se formează o pastă. Aceasta poate fi uscată și transformată în făină de tapioca și mai departe, cu ajutorul căldurii în perle.

Rădăcina de Cassava, imediat după culegere arată în felul următor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conținut nutrițional

O jumătate de cană cu perle de tapioca (76 gr) conține (2):

  • energie: 272 kcal
  • carbohidrați: 67,40 kcal
  • calciu: 15 mg  (2% din DZR)
  • fier: 1.20 mg  (11% din DZR)
  • fosfor: 5 mg  (1% din DZR)
  • vitamina B6: 0.006 mg (1%)

Sursă de energie

Tapioca este alcătuită aproape în întregime din carbohidrați complecși. Spre deosebire de carbohidrații simpli, aceștia se digeră mai lent, oferind energie pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, nu determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Conține însă destul de multe calorii și deoarece majoritatea provin din carbohidrați, va trebui să o consumi doar în cantități mici sau deloc dacă ai probleme cu greutatea.

Nu conține gluten

Tapioca este un ingredient des folosit de către cei care sunt nevoiți să evite glutenul. Poți folosi făina de tapioca pentru următoarele preparate:

  •  pâine fără gluten, ajutorul făinii de tapioca în amestec cu alte tipuri de făină
  • budinci și deserturi, cum ar fi budinca de tapioca cu fructe
  • ca și agent de îngroșare, pentru supe sau sosuri
  • ca și agent de legare, în aluaturi

Gustare delicioasă pentru cei mici

Și nu numai. Din perlele de tapioca și lapte poți prepara o budincă delicioasă. Atenție însă la cantități, proporția corectă este de 1:6, o parte de tapioca și 6 de lapte. Pentru cei mici poți să pui pudră de roșcove, ca să eviți să folosești cacao. Sau poți adăuga fructe și se transformă într-un desert copios.

Posibile îngrijorări

Ceea ce este interesant de știut este că această rădăcină consumată ca atare  este toxică pentru consumul uman. Asta deoarece conține glicozide cianogenice (1). Prin procesarea rădăcinii de cassava acești compuși sunt inactivați, iar perlele și făina de tapioca ce rezultă din aceasta sunt sigure pentru consumul uman. Deci nu ne apucăm de unii singuri să cultivăm cassava sau manioc cum se mai numește. Pe lângă aceasta, ar fi bine să o cumpărăm de la un producător de încredere, pentru a ne asigura că este sigură pentru consum.

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.