Cum să petreci mai puțin timp în bucătărie când mănânci low-carb sau keto

Cum să petreci mai puțin timp în bucătărie când mănânci low-carb sau keto

Dorești să mănânci sănătos, însă nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie? Este și povestea mea.

O alimentație sănătoasă presupune să fii atent la ce mănânci și cât se poate de des, să gătești chiar tu mâncarea. Însă se poate și într-un program încărcat să mănânci sănătos.

Am adunat aici niste idei care pot să îți facă viața mai ușoară. Și mai vioaie, odată cu începerea unei alimentații mai sănătoase.

1. Cunoaște alimentele permise

Atunci când vrei să urmezi o dietă low-carb/keto, începe prin a-ți face o listă cu alimentele permise. Peste acest pas vor sări cei cu experiență.

Alege alimente naturale, hrănitoare, nu doar sărace în carbohidrați, precum carnea, peștele din surse bune, legume și verdețuri, ouă, brânzeturi, nuci, semințe și mici cantități de fructe sărace în zaharuri.

Și bineînțeles, ar trebui să știi din start ce să eviți ca să câștigi timp. Pe primul loc se situează zahărul rafinat și alimentele îndulcite cu zahăr.

2. Salvează o listă cu rețete

O să vrei să și gătești din când în când și carnea la grătar nu va fi singura opțiune.

Variantele pe care le ai sunt site-urile cu rețete specializate pe low-carb/keto. Pe nutriblog, poți merge la secțiune Rețete unde toate sunt rețete permise.

O altă variantă practică sunt e-book-urile cu rețete și cărțile tipărite de rețete keto.

3. Plănuiește meniul pentru săptămâna ce vine

Dacă crezi că e folos, poți plănui dinainte meniul pentru săptămâna care urmează.

Acest lucru te poate ajuta și la urmărirea și respectarea bugetului pentru mâncare.

De obicei, la sfârșitul săptămânii fac o listă cu ce vreau să gătesc și fac cumpărăturile pentru săptămâna care vine respectând acea listă în proporție de 90%. Întotdeauna se găsește ceva în plus care îți face cu ochiul, e în regulă. 🙂

4. Gătește mai multe porții o dată

O idee bună este să faci mai multe porții dintr-un preparat, pentru a avea și zilele următoare și în felul acesta economisești timp.

De exemplu, găsesc că este o idee excelentă să pregătești o bucată mai mare de friptură , altfel încât să ajungă măcar pentru 2-3 zile. Iar când e vremea mesei să prepari pe loc o garnitură de legume, pe care să o servești lângă friptură. Ceea ce durează în jur de 10 minute și masa e gata.

Același lucru este valabil și pentru desert, în special dacă faci prăjiturele care rezistă mai multe zile. Găsești aici o idee.

4. 3 sau 4 ingrediente și gătire rapidă

Păstrează lucrurile simple atunci când vine vorba despre gătit.

Alegând ingrediente care se gătesc rapid vei economisi cel mai bine timpul petrecut în bucătărie și vei putea acorda mai multă atenție altor lucruri, fără să neglijezi alimentația.

Pentru inspirație cu gătitul rapid și delicios, poți urmări pagina nutriblog pe Instagram.

5. Gustări ce nu necesită gătire

Câteva idei:

  • 100g iaurt grecesc cu un pumn de zmeură -7g glucide, din care 1 g sunt fibre
  • o bucătică de parmezan și un pahar de vin roșu sec -3,6 g glucide
  • brânză Brie și câteva feliii subțiri de șuncă -0,5g glucide
  • nuci pecan (50g) -7g glucide, din care 5g sunt fibre

6. Servește la micul dejun ce a ramas de la cina de aseară.

Cine spune că la micul dejun ești obligat să mănânci în fiecare dimineață clasica (dar și delicioasa) omletă? sau bacon și avocado?

În cazul în care ți-a mai rămas din cină, (deși erai convins că o să o mănânci pe toată) o idee mult mai bună decât să o arunci, ar fi să o mănânci la micul dejun (sau la prânz).

Pe lângă faptul că nu mai pierzi timpul pregătind micul dejun, mâncarea nu se irosește și în plus știi că e ceva ce poți să mănânci în keto. Doar tu ai pregătit-o cu o seară înainte.

7. Gătește cu aparatul slow-cooker

Un lucru care mă ajută să petrec mai puțin timp în bucătărie este gătirea lentă la aparatul slow cooker.

Pentru că mâncarea la slow cooker nu trebuie supravegheată îmi organizez timpul așa încât să pun din timp alimentele în aparat și să îl pornesc, după care pot să îmi văd de treburile mele pentru următoarele 3-4 ore, sau chiar mai multe ore dacă setez aparatul pe treapta Low.

Astfel poți chiar să pleci de acasă și când te întorci cina să fie gata preparată. Poți să gătești și mai multe porții, cum spuneam și mai sus că ar fi util.

Concluzie

Dieta low-carb/keto presupune un pic de voință și multă organizare. Dar și rezultatele vor fi pe măsură.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.