Cărți despre dieta ketogenică și low-carb scrise în limba română

Cărți despre dieta ketogenică și low-carb scrise în limba română

Atunci când vine vorba despre informațiile despre dieta ketogenică, nu găsim în librării așa de multe cărți scrise pe acest subiect și cele mai multe informații par să fie scrise în limba engleză, atât pe bloguri, cât și în cărți.

Dar treptat, se pare că apar și cărți în limba română, scrise pe acest subiect. Așa că mi-am propus să le adun în acest articol și să adaug treptat, pe măsură ce le găsesc și le citesc, astfel încât apuc să îmi fac o părere despre ele.

Să începem, așadar cu ultimele cărți apărute.

8.

O carte despre dieta ketogenică și despre alimentele sale hrănitoare, cultivate în zona în care trăim și specifice fiecărui sezon, așa cum eram obișnuiți.

7. – a treia carte a dr-ului Mercola tradusă în limba română se concentrează pe beneficiile postului intermitent, adăugat dietei ketogenice.

Postul este o unealtă eficientă pentru detoxifiere și autofagie (procesul de curățare celulară) și este cel mai indicat a fi aplicat cu știință, după adaptarea la arderea grăsimilor cu dieta ketogenică.

6. – un ghid util în alegerea grăsimilor sănătoase, principalul (super)combustibil în dieta keto.

Ce găsești în această carte

-ghid complet al grăsimilor bune versus rele

-rolul grăsimilor bune și efectele benefice pentru sănătate

-ce alimente conțin grăsimi bune

-cum să avem un raport optim omega 3 vs omega 6

Unde mai poți găsi cartea: , .

5. – descoperă dieta ketogenică în 120 de rețete delicioase.

O carte relativ recent apărută pe piață. De fapt, printre primele cărți de rețete keto publicate în România. Ceea ce e chiar wow!

Ce poți găsi în această carte:

-120 de rețete pentru dieta ketogenică

-informații despre dietă

-calculele nutriționale pentru fiecare rețetă

-rețete pentru toate gusturile: rețete pe bază carne, pește, fructe de mare și până la rețete vegetariene

-detalii care îți vor ușura munca: aport caloric, macronutrienți, timp de pregătire.

4

Avem la dispoziție o grămadă de informații despre dieta ketogenică, cetoza nutrițională și beneficiile ei și chiar și despre alimentele permise în dieta ketogenică. Cu toate acestea, uneori (în special atunci când ne aflăm la începutul călătoriei), ne vine greu să găsim rețete, care să ne satisfacă gusturile și în același timp să respecte principiile dietei.

Așa că vreau să vă povestesc despre prima mea carte cu rețete, de când am început să consum mai puțini carbohidrați.

“Nu poți gândi bine, iubi bine, dormi bine, dacă nu ai mâncat bine” (Virgina Woolf)

Este citatul cu care începe cartea și părerea mea este că ea continuă în acest spirit, cu mai bine de 150 de rețete potrivite pentru dieta keto și low-carb.

Dezavantaje

Mi se pare cel mai firesc să încep cu limitările acestei cărți, pe care unele persoane le-ar putea găsi dezavantajoase:

a. Unele rețete necesită echipamente speciale, cum ar fi: blender, oală cu gătire lentă (slow cooker), grătar, borcane etc. Totuși, majoritatea rețetelor se bazează pe gătitul clasic, pe aragaz sau în cuptor, iar cele puține care necesită alte echipamente dau puțină diversitate rețetelor și fac cartea mai interesantă.

b. Aveam rețineri cu privire la ingrediente și anume că vor fi greu de găsit la noi în țară. Rețetele conțin și ingrediente specifice, precum: uleiul de cocos, uleiul MCT, tăiței de kelp, gumă de xanthan, stevia sau eritritol. Nu toate aceste ingrediente le găsim în supermarket, însă le găsim cu ușurință la magazinele specializate, bio/naturiste.

Ce poți afla din această carte?

1. Informații de bază despre dieta ketogenică (ce este cetoza nutrițională, măsurarea cetozei, beneficiile ei și diferența dintre cetoza și cetoacidoză, precum și istoria dietei ketogenice).

2. O listă cu alimentele permise în dieta ketogenică, precum și altele cu alimentele cele mai bogate în nutrienți și alimente speciale pentru dieta ketogenică.

3. Rețete pentru:

  • condimente, sosuri, supe de bază (muștar de casă, sos tartar, supa de oase etc)
  • mic dejun
  • aperitive
  • carne de vită, miel, porc, pasăre, pește și fructe de mare
  • garnituri
  • preparate vegetariene
  • dulciuri

4. Informațiile nutriționale la fiecare rețetă.

4. Resurse de cărți, bloguri și site-uri cu informații despre dieta ketogenică.

5. Planuri alimentare pentru 7 zile (slăbire, menținere, dietă ușoară, dietă vegetariană)

Unde mai găsesc cartea: , , .

3.

Cartea este scrisă într-un limbaj pe înțeles și explică beneficiile introducerii grăsimilor sănătoase în alimentația de zi cu zi.

Dr Joseph Mercola privește dincolo de eliminarea depozitelor de grăsime aflate în exces in organism (urmarea firească a unei diete sărace în carbohidrați bine implementată) și povestește despre beneficiile acestui regim pentru prevenirea unor boli cronice frecvent întâlnite astăzi, despre stimularea randamentului creierului și a nivelului de energie.

Regimul alimentar specific dietei ketogenice este prezentat în această carte ca și Terapia Metabolică Mitocondrială. Aceasta se realizează, bineînțeles, prin arderea grăsimilor drept combustibil primar, din care corpul își extrage energia.

Posibilele dezavantaje ale acestei cărți:

a. Va fi necesară familiarizarea cu termeni precum: cetoză, mitocondrii, glicemie, corpi cetonici. După părerea mea, Dr Joseph Mercola reușește să explice acești termeni într-un limbaj accesibil, astfel încât a fost scrisă pentru a fi citită de către orice persoană interesată de alimentația sănătoasă.

“Dieta ketogenică” este traducerea în limba română a cărții “Fat for fuel”, scrisă în anul 2017 de către Dr Joseph Mercola.

Ce poți afla din această carte:

1. Care sunt beneficiile pentru sănătate în urma adoptării unui regim alimentar bogat în grăsimi sănătoase.

2. Cantitatea optimă de proteine consumată.

3. Cantitatea optimă de fier în organism.

4. Despre principalele surse de carbohidrați, proteine și grăsimi în acest regim alimentar, unde vorbește pe larg despre alimentele permise și calitățile lor nutriționale.

5. Beneficiile postului alimentar (intermitent fasting).

6. Despre metode monitorizare a cetozei, recomandate la începutul dietei.

7. Alte metode de îmbunătățire a sănătății: expunerea moderată la soare, surse de lumină, exercițiile fizice, expunerea la frig, suplimente alimentare.

Acestea sunt câteva dintre subiectele tratate și după părerea mea cele care merită o atenție deosebită. Este o lectură ușor de parcurs. În același timp complexă, ce trebuie “digerată” corespunzător. Chiar și după ce ajungi la final, sunt foarte mari șansele să te întorci periodic și să recitești anumite capitole.

Unde mai găsesc cartea:, Cărturești.

2. Puterea Miraculoasă a postului, dr. Jason Fung

O carte bună despre beneficiile și modul de aplicare al postului intermitent, scrisă de dr Jason Fung, expert în posturi alimentare.

Postul este cel mai bun stimulent cunoscut pentru autofagie, procesul de curățare celulară. Iar alternarea orelor în care mâncăm cu orele în care nu mâncăm aduce beneficii suplimentare, alături de alimentația low-carb.

Unde găsesc cartea:  și.

1. Sarea – Mit și realitate, dr James DiNicolantonio

Este sarea dăunătoare pentru orice persoană?

Unii oameni de știință, cum este și dr James DiNicolantonio, susțin faptul că s-ar putea ca necesitatea  reducerii aportului de sare să nu fie valabilă pentru absolut toată lumea, așa cum credeam. 

Există un cristal alb care se face vinovat, printre altele, de apariția bolilor cardiovasculare. Dr James DiNicolantonio susține cu tărie că acest cristal nu poartă denumirea de sare, ci de…zahăr. Și vorbește despre rolul fundamental pe care un aport moderat optim de sare îl are și este necesar pentru buna funcționare a organismului.

Conform studiilor prezentate în această carte, recomandările de a limita drastic aportul de sare sunt valabile doar pentru o mică parte din populație.

Iar în anumite situații, de exemplu în dietele hipoglucidice după cum probabil știm deja (low-carb, keto, paleo), în postul intermitent sau după o anumită medicație organismului elimină mai mult sodiu și de aceea este important un aport corespunzător. Așadar, care este aportul optim de sare?

Este o carte care vine să pună subtil sub semnul întrebării toate informațiile pe care le-am primit despre sare în ultimele decenii. 

Este traducerea în limba română după cartea The Salt Fix: Why the Experts Got It All Wrong – and How Eating More Salt Might Save Your Life, apărută în anul 2017.

Unde mai găsești cartea: eMAG, Libris.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart