11 dec. Tartă din aluat fraged și cremă de mascarpone
Gândindu-mă la rețete pentru Crăciun, mi-a venit ideea de a face o tartă cu aluat fraged, din ingrediente (aproape) tradiționale. Aluatul fraged mi-e cunoscut încă din copilărie. Și este unul dintre preferatele mele.
Ca să creez un aluat la fel de fraged, permis în low-carb, mi-a luat câteva timp și sunt chiar mândră de rețeta pe care am reușit să o pun la punct și să o împărtășesc cu voi aici.
Am folosit făina de cocos și un îndulcitor natural sănătos. Astfel am făcut, cu succes spun eu, un aluat fraged în varianta low-carb. Fără vinovății!
Am folosit 3 tave de tarte cu diametrul de 12 cm. Pentru cremă este cel mai bine ca untul și mascarpone să fie la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a începe să preparăm crema.
Iar dacă nu știți ce să faceți cu albușurile, vă recomand o bezea delicioasă, la care avem nevoie de exact 2 albușuri.
Tarta este destul de bogată în calorii, ca și multe dintre ingredientele low-carb. Dar pe de altă parte este foarte sățioasă. Te vei sătura repede. Iar gustul e grozav.
Motto-ul meu în ceea ce privește deserturile: Puțin, da` bun! 🙂
Timp de preparare | 40 minute |
Timp de gatire | 10 minute |
Portii |
tarte
|
- 50 g untură
- 2 gălbenușuri
- 25 g îndulcitor natural Green Sugar
- 50 g smântână lichidă
- 60 g făină de cocos
- 80 g unt 82%
- 80 g mascarpone
- 25 g îndulcitor natural Green Sugar
- cacao
- 80 g unt 82%
- 80 g mascarpone
- 25 g îndulcitor natural Green Sugar
- esență de vanilie
- 1-2 cubulețe ciocolată neagră topită
Ingrediente
Pentru cremă -varianta 1
Pentru cremă -varianta 2
Pentru decor
|
|
- Prima dată am pregătit toate ingredientele. Am pus într-un bol untura, cele 2 gălbenușuri și îndulcitorul.
- Cu o lingură de lemn le-am frecat câteva minute, până ce s-a topit îndulcitorul și nu se mai simțeau cristale pe fundul bolului.
- Am adăugat smântâna lichidă și făina de cocos și am amestecat din nou până ce s-a format un aluat omogen.
- Am lăsat aluatul pentru 10 minute să stea la frigider. Între timp am pregătit formele de copt (12 cm diametru) și le-am uns cu puțin unt. Pe urmă am pregătit cuptorul.
- Am porționat aluatul în 3 părți, pentru fiecare tavă. Am intins cu degetele aluatul, inclusiv câte puțin pe fiecare margine. Le-am pus la cuptor la foc mic pentru aprox 12 minute.
- Le-am scos din cuptor și le-am lăsat să se răcească.
- Între timp am pregătit o cremă simplă de unt și mascarpone. Este necesar ca ingredientele să fie de la temperatura camerei, pentru ca să iasă bine crema. Am pus prima oară untul într-un bol și l-am amestecat pentru aprox 10 minute cu ajutorul unui mixer, adăugând treptat îndulcitorul. La sfârșit am adăugat mascarpone și cacao (sau esența de vanilie, pentru varianta 2 de cremă) și am continuat sa mixez până ce s-au amestecat bine.
- Am întins crema peste tarte și m-am jucat cu puțină ciocolată topită deasupra. Pentru că era deja seară, le-am lăsat la frigider până a doua zi. A fost o decizie bună.
- Blatul s-a înmuiat și împreună cu crema a fost o combinație delicioasă. Vă recomand să faceți și voi la fel! Preferata mea a fost cea cu cremă de cacao.
- Dulciuri care nu îngrașă!
- Poftă bună!
Eu estimez 4 bucăți la fiecare tartă (deși se pot tăia și în bucăți mai mici). Așadar, din 3 tarte vom avea 12 felii.
Informații nutriționale (o felie):
- energie: 150 kcal
- carbohidrați net: 1.6g
- fibre: 2g
- grăsimi: 14.3g
- proteine: 2g
Carmina
Posted at 00:00h, 03 martieCiao!
Daca nu am untura,pot pune unt? Si daca da, in ce cantitate?
Denisa
Posted at 08:26h, 08 martieBuna! In mod normal aceeasi cantitate.
Eu folosesc untura pentru ca m-am inspirat din reteta bunicii de aluat fraged. Ar trebui sa iasa foarte bine si cu unt. Spor la gatit sanatos! As aprecia daca ai impartasi cu noi despre cum a iesit cu unt.
Nicoleta Dan
Posted at 12:57h, 28 decembrieAm folosit reteta de aluat pentru a face cosulete cu gem de fructe de pădure fără zahar (reteta lui Madeline) și bezea cu nuci. Am folosit unt. Au ieșit super bune. Totuși toate ingredientele ar trebui să stea cel puțin o oră la temperatura camerei.
Denisa
Posted at 11:34h, 29 decembrieMultumim mult pentru feedback si sfat! Si ma bucur ca au iesit bune. An Nou Fericit!