11 apr. Conopida cu branza la cuptor dupa reteta lui Jamie Oliver – adaptata la keto
Conopida la cuptor (cauliflower cheese) este o rețetă apreciată a celebrului bucătar. Îmi place conopida pentru că este bogată în nutrienți precum potasiu, vitamina C, E și K precum și fibre. În același timp este săracă în calorii și în zaharuri. Iar gătită cu ingredientele potrivite, are un gust delicios.
Rețeta originală arată pur și simplu grozav. Și ce fac atunci când o rețetă îmi face cu ochiul? Simplu, verific ingredientele și cele pe care nu le consum de obicei le las afară sau le înlocuiesc. Bineînțeles că nu merge cu orice rețetă, însă de multe ori rezultul este pe placul meu, ca și în cazul acestei conopide.
În felul acesta am descoperit și că broccoli gătit cu smântână este delicios. Mai că îmi doream să nu îl mai pun la blender și să îl mănânc așa. Dar am învățat ceva pe viitor. Consistența sosului se poate modifica adăugând smântână de gătit în timp ce se mixează în blender. Să vedem ce a ieșit.
Timp de preparare | 20 minute |
Timp de gatire | 1 oră |
Portii |
porții
|
- 600 g conopidă
- 60 g brânză cheddar răzuită
- 15 g fulgi de migdale
- 2 căței de usturoi
- 25 g unt 85% grăsime
- 200 ml smântână lichidă 32%
- 500 g broccoli
Ingrediente
Pentru sos
|
|
- Se pune untul într-o tigaie încinsă, împreună cu usturoiul mărunțit. Înainte ca usturoiul să își schimbe culoarea adăugăm smântână, broccoli tăiat bucățele și sare după gust. Lasăm la foc mediu și amestecăm din când în când, pentru aproximativ 10 minute sau până ce broccoli este bine făcut. Pe urmă îl luăm de pe foc și mixăm conținutul într-un blender, pentru a obține un sos cremos.
- Așezăm conopida, spălată și tăiată în bucăți, într-un vas potrivit.
- Turnăm sosul de broccoli peste conopidă, pe urmă adăugăm brânza cheddar răzuită și fulgii de migdale.
- Am lasat-o la cuptor la foc mediu pentru o oră. Se potrivește foarte bine ca și garnitură sau se poate servi singură, atunci când dorim un preparat mai ușor și cu puține calorii. Poftă bună!
Informații nutriționale pentru o porție
- energie: 235 kcal
- carbohidrați net: 8 g
- grăsime: 19 g
- proteine: 7 g
Ioana Radu
Posted at 20:21h, 11 aprilieO singură dată am făcut niște conopidă la cuptor, cu smântână, mozzarella și usturoi, dar nu prea am nimerit condimentele și gustul n-a fost tocmai cum mă așteptam :)). Totuși admit că rețeta lui Oliver am văzut-o de câteva ori pe net și mi-a atas și mie atenția.
Denisa
Posted at 18:19h, 12 aprilieSi eu am vazut-o si m-a tentat de indata. Stiu ca Jamie e ambasadorul gatitului sanatos si a trebuit sa fac foarte putine modificari ca sa fie permisa si in low-carb.
Cristina Dragomir
Posted at 20:36h, 11 aprilieNa ca aici nu m-ai nimerit. Eu nu suport gustul conopidei gatite, As manca-o cruda in cantitate foarte mare, dar nu fiarta. Nici macar varianta pane cu multe calorii nu s-a lipit de mine.
Denisa
Posted at 18:22h, 12 aprilieO mananci cruda? Asta e foarte tare si avantajul e ca nutrientii sunt pastrati in intregime. Eu recunosc ca nu m-am gandit niciodata sa o mananc cruda. De obicei o fac ori la cuptor, ori piure de conopida. Dovlecelul in schimb il mai mananc crud in salate.
Cristina Dragomir
Posted at 19:23h, 12 aprilieDovlecelul nu-l suport crud. L-am incercat cand vazusem o tipa ca facea paste raw vegan din el. Pe-asta il mananc in ciorba de post sau pe gratar.
Denisa
Posted at 19:43h, 12 apriliePaste din dovlecel cred ca ar fi prea mult si pentru mine. Dar putin printr-o salata imi place, sau la gratar cum zici tu si la tigaie e yummy.
Adrian Zarif
Posted at 16:43h, 12 aprilieImi plac articolele care îmi oferă idei “proaspete” despre cum să mă hrănesc sănătos. Am conștientizat deja de câțiva ani buni că nutriția nu este pur și simplu a mânca. Apreciez orice inițiativă ce promovează o nutriție adecvată și un stil de viață sănătos. Mulțumesc pentru inspirație !
Denisa
Posted at 18:27h, 12 aprilieCu mare drag! Si ma bucur mult atunci cand ii este de folos cuiva ceea ce impartasesc aici din stilul meu de viata.