30 ian. Alimente care ne imbunatatesc dispozitia
Starile proaste de dispozitie care ne apar sunt deseori un semn ca organismului ii lipsesc anumiti nutrienti.
Intr-o alimentatie dezechilibrata, creierul nu primeste combustibililul de care are nevoie pentru o functionare buna si astfel apar dereglari precum lipsa motivatiei, starea de apatie, depresie.
Cum corectam acest lucru?
1. Legumele de culoare verde inchis
Atunci cand creierul produce mai putin substante chimice de tipul epinefrina, serotonina si dopamina asupra organismului se reflecta simptome precum motivatie scazuta, proasta dispozitie, ajungand uneori pana la anxietate sau depresie.
Consumul de vegetale precum varza de Bruxelles, spanacul si sparanghelul aduc corpului un aport semnificativ de folati.
Folatii si in general vitaminele din complexul B ajuta creierul sa sintetizeze aceste substantele chimice, imbunatatind starea mentala si buna dispozitie. (1)
2. Fructele
Este dovedit stiintific: consumul regulat de fructe duce la cresterea nivelului de serotonina, cu inducerea unei bune dispozitii pe termen lung.
Conform unui studiu efectuat pe o perioada de 24 de luni, impactatul pozitiv asupra dispozitiei dispozitiei produs de un consum regulat de fructe este echivalent cu impactul produs de gasirea unui loc de munca (2).
Fructele cu impact cel mai mare asupra dispozitiei sunt portocalele, papaya, fructele de padure, pepenele rosu si galben.
3. Ciocolata
Ciocolata contine numerosi nutrienti extrem de benefici pentru sanatate, dar si pentru atitudine :).
Boabele de cacao contin o cantitate mica de cofeina, care este cunoscuta pentru efectul sau stimulant asupra creierului.
Datorita continutului crescut in antioxidanti, serotonina, triptofan si fier, ciocolata imbunatateste dispozitia si da o stare de bine.
Cea mai buna varianta este ciocolata cu un continut crescut de cacao si consumata bineinteles in cantitati moderate (3).
4. Pestele
Acizii grasi de tipul omega-3 continuti in deliciosul peste au efecte anti-inflamatorii. Astfel protejeaza creierul si ii stimuleaza activitatea.
Un consum regulat de peste bogat in omega-3 este corelat cu imbunatatirea dispozitiei si o stare generala de bine, atat mentala cat si fizica (4).
5. Exercitiile fizice
Efortul fizic nu intra in categoria alimentelor, insa este sinonim cu stilul de viata sanatos si cu starea de bine.
Combinat cu o dieta echilibrata ajuta la mentinerea sanatatii fizice si psihice a organismului si a creierului.
Persoanele care practica efort fizic regulat au cel mai scazut risc de tulburari de dispozitie si de depresie (5).
In concluzie,
adoptarea unui stil de viata sanatos, cu includerea alimentelor de acest gen in dieta si putin efort fizic de orice fel ne influenteaza pozitiv dispozitia.
Iata cum o alimentatie corespunzatoare ne poate ajuta sa fim mai veseli, mai motivati si mai increzatori.
No Comments