Despre catina si proprietatile sale

Despre catina si proprietatile sale

Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust cu larga raspandire datorita proprietatilor sale. Este cultivata in special in regiunile muntoase din China si Rusia.

In Romania catina creste in zona subcarpatica in mod spontan, insa poate fi cultivata si la altitudini mai mici.
Fructul de catina contine numeroase substante organice, fiind foarte bogat in vitamine, proteine, uleiuri, carbohidrati, precum si in minerale, in special potasiul si calciul.

Continutul de substante al fructului proaspat

Tabel 1: Continutul in substante organice al fructului proaspat de catina (1).

Continutul uleiului de catina

Tabel 2: Continutul uleiului de catina. (2)

Acesti compusi din compozitia catinei au importante efecte antioxidante, de protectie cardiovasculara si hepatica, antiinflamatorii, imunomodulatorii, in terapia ulcerului gastrointestinal si a cancerului. Datorita acestor proprietati catina este des folosita in medicina traditionala si ca si tratament adjuvant in medicina moderna.
Pe langa uleiul din seminte de catina si cel din pulpa fructelor de catina (care se poate deosebi prin faptul ca este mai inchis la culoare),  se mai pot consuma si suplimente sub forma de pudra si sucul de catina. In plus, frunzele contin triterpeni si sunt folosite pentru preparea ceaiurilor, la fel ca si fructele (3).

Proprietatile medicinale ale catinei

Efecte de protejare a ficatului

In studiile experimentale administrarea de ulei de catina a fost benefica in cazul ficatului expus cronic la substante toxice. Progresia hepatitei si vindecarea celulelor hepatice s-a facut mai repede si mai eficient in acest caz, decat in cele in care nu s-a administrat ulei de catina (4).

Efecte antioxidante

Extractul de frunza de catina s-a dovedit util in mentinerea nivelului normal al ezimelor intracelulare cu rol antioxidant cum ar fi glutation peroxidaza. In plus limiteaza producerea de radicali liberi si protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale acestora (5).

Impotriva ulcerului

S-a constatat ca uleiul de catina protejeaza suprafata mucoasei gastrice si intestinale. Intarzie golirea stomacului si accelereaza vindecarea leziunilor in cazul ulcerului. Administrat inainte, poate preveni aparitia bolii (6).

Efect anti-inflamator

Extractul din frunza de catina exercita asupra organismului o actiune de imunomodulare. S-a constatat ca administrarea acestuia are un efect semnificativ in reducerea inflamatiei si ar putea fi folosit in tratamentul artritei reumatoide si altor boli inflamatorii (7).

Anti-cancer

Flavonoidele care se gasesc in catina sunt aceleasi care se gasesc si in Ginkgo Biloba. Dintre acestea izoramnetina se gaseste intr-o cantitate mai mare si se considera ca are efecte toxice asupra celulelor canceroase. Efectul citotoxic al izoramnetinei in celulele hepatice carcinogene este dependent de doza, timp si de acumularea in celule (8).

Coagularea sangelui

Unii autori au sugerat faptul ca flavonoidele din compozitia catinei ar putea scadea agregarea trombocitelor si astfel sa reduca riscul de dezoltare a trombilor in interiorul vaselor de sange (9).
Uleiul de catina contine proportii mari de acid palmitic, oleic, palmitoleic, linoleic si linolenic, precum si vitamina E, carotenoizi si steroli. La suplimentarea alimentatiei cu ulei de catina coagularea excesiva a sangelui a fost redusa (10).

Efecte impotriva placii de aterom si de scadere a glicemiei

Acizii grasi nesaturati, fitosterolii, carotenoizii si flavonoidele din compozitia catinei sunt compusi ce exercita un efect semnificativ impotriva placii de aterom si exercita efecte de protejare a aparatului cardiovascular. In studiile experimentale s-a constatat reducerea placilor de aterom la nivelul vaselor de sange, scaderea colesterolului de tip LDL si a raportului LDL/HDL, unde LDL colesterol reprezinta colesterolul cu particule mici, considerat responsabil pentru aparitia placii de aterom si HDL reprezinta colesterolul cu particule mari ce exercita un efect cardioprotector (11).
Flavonoidele din uleiul de catina de asemenea poate scadea nivelul zaharului si al lipidelor din sange, avand astfel efect benefic in diabetul zaharat (12).

Ameliorarea hipertensiunii

Din semintele de catina se extrag substante (flavone) care au efect de scaderea a tensiunii arteriale, prin actiunea specifica la nivelul calciului intercelular si a angiotensinei (13).

In concluzie,

Catina are o  valoare nutritiva si medicinala datorita proprietatilor pe care le detine. Efectele farmacologice evaluate stiintific vizeaza o gama larga de afectiuni si sunt necesare  mai multe studii pentru a afla mecanismele exacte, insa rezultatele de pana acum atesta faptul ca poate completa cu succes tratamentul medicamentos, marind eficacitatea acestuia si avand avantajul ca nu prezinta efecte adverse la doze obisnuite.

Sursa poza.

Save

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart