Mituri ce te împiedică să slăbești în dieta keto

Mituri ce te împiedică să slăbești în dieta keto

Dieta ketogenică este o abordare ce beneficiază de un solid suport științific. Este folosită pentru tratarea unor probleme de sănătate, cât și pentru slăbirea eficientă.

Popularitatea dietei keto a crescut enorm în ultimul deceniu. Iar internetul abundă în informații, uneori contradictorii, alterori eronate, referitor la o dietă ketogenică sustenabilă, corect formulată pentru slăbire. 

Or fi ele multe mituri, dar eu mi-am propus să adun aici acele mituri despre slăbirea cu dieta ketogenică ce ne împiedică să avem rezultate bune și rapide.

În ceea ce mă privește, sunt pasionată de alimentația keto și o studiez de mai bine de 4 ani.

În timpul acesta am  apucat să văd câteva trenduri în comunitățile de keto, cum ar fi: 

-mai multă sau mai puțină grăsime e mai bine?

-ne scoate proteina din cetoză?

-măsurăm sau nu corpii cetonici? 

-punem accent pe densitatea nutritivă?

Dacă urmezi dieta keto pentru slăbire, și încă nu ai rezultatele dorite te-ar putea ajuta să arunci o privire peste aceste mituri și ce spune știința în momentul actual.

Sper că explicația lor te va ajuta să ai o alimentație corect formulată pentru a slăbi și a te menține, într-un mod ușor și sănătos. 

 

Mitul numărul 1 

Cetoza se datorează consumului crescut de grăsimi alimentare. 

Ce spune știința:

De fapt, cetoza se datorează restricționării carbohidraților, la sub 30g sau ideal sub 20g de carbohidrați net (fără fibre). 

Care e mecanismul? Atunci când corpului îi lipsesc carbohidrații din alimentație (principalul combustibil), el trece la următorul combustibil disponibil și anume grăsimile.

 

Mitul numărul 2 

Ar trebui să mănânc mai multă grăsime ca să ard grăsime. 

Ce spune știința:

Corpii cetonici pot fi produși din grăsimea din corp și din grăsimea alimentară.

Acest mit vine de la faptul că poți să slăbești doar dacă ești în cetoză și că o cetoză accentuată (mai mulți corpi cetonici produși) înseamnă o slăbire mai rapidă.

Ei bine, nu și dacă acei corpi cetonici sunt produși de fapt din grăsimea pe care o ingerezi. Ca să slăbești, scopul era să produci corpi cetonici (să arzi) din grăsimea proprie, remember? 

 

Mitul numărul 3

Ar trebui să consum cât mai puțină proteină.

Ce spune știința:

Faptul că unii dintre aminoacizii din componența proteinelor se pot transforma în glucoză prin gluconeogeneză nu înseamnă că nu o să mai slăbești. O cantitate mică de proteină în dieta keto se practică atunci când se urmărește tratarea unei afecțiuni medicale (precum epilepsia). 

În slăbire și menținere, un aport optim de proteine este important pentru a da sațietate meselor, lucru ce ne ajută să mâncăm mai puțin și să realizăm acel deficit energetic de care avem nevoie pentru a slăbi. Nu trebuie să fie un aport uriaș de proteine, să nu înțelegem greșit. Și între noi fie vorba, e foarte greu să mănânci prea multă proteină datorită sațietății ridicate. 

Dar trebuie să avem un aport de minim 1.2-1.8g de proteine per kg corp (în funcție de efortul fizic). Altfel pe termen lung părul, unghiile și pielea noastră vor avea de suferit. 

Consumul optim de proteină este un aspect foarte important de care trebuie să ții cont.

 

Mitul numărul 4

Trebuie să fiu în cetoză ca să ard grăsime. 

Ce spune știința:

Cetoza este starea în care organismul arde predominant grăsime pentru a produce energia zilnică, atunci când carbohidrații sunt consumați în cantități mici.

Cetoza are cu siguranță avatanjele ei (energie crescută, te saturi mai repede, senzația de foame apare mai rar etc). Facilitează slăbirea, datorită celor enumerate mai sus. Există și alte modalități de a arde excesul de grăsime și toate se bazează pe crearea unui deficit energetic, ceea ce determină corpul să apeleze la rezerve.

Cetoza este una dintre acele modalități de a slăbi eficient și este apreciată deoarece vine la pachet și cu alte beneficii superbe, pe care le-am enumerat mai sus.

 

Mitul numărul 5

Caloriile nu sunt importante. 

Ce spune știința:

Deseori avem norocul să observăm că foamea s-a diminuat și scăpăm de pofta pentru anumite alimente dulci. Ce se întâmplă de fapt este că datorită cetozei alimentare dată de un consum scăzut de carbohidrați, concomitent cu alegerea alimentelor dense nutritiv, ne săturăm mai repede și simțim nevoia să mâncăm mai rar.

Cu alte cuvinte, facem un deficit energetic (consumăm mai puține calorii) natural, fără să ne propunem și fără să ne forțăm. Dar caloriile rămân importante, chiar dacă (yaay!) nu ești nevoit să le ții evidența. 

Situația inversă: ești tipul de persoană care se satură la volum, sau mănânci pe bază de stres ori plictiseală (am fost și eu acolo).

Alimentele ce conțin grăsimi sunt încărcate caloric, cred că știm deja asta. Deoarece per gram, grăsimile au de 2 ori mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații. De aceea în dieta keto porțiile sunt mai mici, vizual. Acest tip de alimente te vor ajuta cu siguranță să slăbești, atât timp cât le consumi în cantitaatea corectă.  

Altfel, s-ar putea foarte ușor să consumi prea multe calorii și altfel să constați că nu arzi din grăsimea de pe burtă, deși tu ai făcut efortul de a evita carbohidrații. 

 

Mitul numărul 6 

Pot mânca oricât de multă grăsime, atât timp cât mănânc puțini carbohidrați. 

Nu, nu. Grăsimea alimentară sănătoasă înseamnă energie (calorii). Dacă îi oferim corpului toată energia de care are nevoie zilnic prin consumul unei cantități mari de grăsimi, fără să păstrăm un deficit energetic, nu va mai avea ocazia să apeleze la depozitele de energie, adică la grăsimea de pe burtă și să o ardă pentru energie. 

 

Mitul numărul 7

Mai mulți corpi cetonici înseamnă mai bine. 

Ce spune știința:

Există studii solide ce arată că un nivel crescut de corpi cetonici poate avea efect benefic atunci când urmărim aplicațiile medicale ale dietei ketogenice (spre exemplu, dieta ketogenică aplicată în epilepsie), indiferent de unde provin corpii cetonici.

În slăbire, e de la sine înțeles că trebuie să producem corpi cetonici din grăsimea proprie, nu-i așa? 

 

Mitul numărul 8 

Densitatea nutrițională nu este importantă, trebuie doar să nu mănânc carbohidrați. 

Ce spune știința:

Alimentele conțin nutrienți (vitamine și minerale) și energie (calorii). O alimentație sustenabilă pe termen lung trebui să asigure toți nutrienții de care are nevoie organismul. 

Atunci când avem nutrienții necesari în cantitatea optimă, apetitul este diminuat, avem energie și mâncăm mai puțin fără prea mult efort. Iar grăsimea se duce ușor, lucru pe care vi-l doresc și vouă. 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.