08 apr. Care este cel mai bun pește?
Peștele este un aliment extrem de sănătos.
Este sursă valoroasă de proteină și de grăsimi sănătoase de tipul omega-3.
American Heart Association (AHA) recomandă să consumăm pește de 2-3 ori pe săptămână. Și așa cum probabil ați auzit deja, cel mai des se recomandă consumul de pește gras. În mare parte, datorită aportului de omega-3.
De ce omega-3?
Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru creier și sănătatea inimii.
Organismul nostru nu îi poate sintetiza, este necesar așadar aportul lor din alimentele pe care le consumăm. Și vom dori să avem un aport adecvat, deoarece numeroase studii arată că omega-3 ajută la scăderea inflamației în corp ( 1) și reduce riscul bolilor de inimă ( 2).
Un raport ideal între acizii grași omega-3 și omega-6 este de 1:1. Dar studiile arată că într-o alimentație standard, omega-6 este prezent în cantități mai mari în alimentația noastră, concomitent cu prea puțin omega-3. (3)
Excesul de omega-6 întreține inflamația în corp. De aceea este important să controlăm cantitatea de omega-6 din alimentația noastră și în același timp să ne asigurăm un nivel optim de omega-3. Iar consumul regulat de pește ne ajută în acest scop.
În plus, o meta-analiză (ce înseamnă un studiu asupra studiilor existente) sugerează că un aport optim de omega-3 din pește, împreună cu modificări ale stilului de viață ajută la reducerea grăsimii din jurul taliei.
Proteine și micronutrienți
Pe lângă omega-3, peștele este o sursă excelentă de proteine și de micronutrienți precum seleniu, iod, vitamina D, zinc.
Fiind un aliment dens nutritiv, este indicat să consumăm frecvent pește. În alimentația keto și low-carb, peștele gras este foarte simplu de introdus în meniu, fiind bogat în grăsimi sănătoase omega-3.
Dar chiar și peștele slab, bogat în alți nutrienți, poate și ar trebui să îți croiască drum în alimentația low-carb și keto. Eu consum atât pește slab, cât și gras, combinându-l cu o garnitură potrivită.
În cazul peștelui slab, aleg o garnituă mai consistentă. Peștele gras e deja destul de sățios și aleg să îl combin cu o salată proaspătă de legume sau cu legume low-carb la grill.
Dar contaminanții?
Pe de altă parte, peștele poate conține diverși contaminanți, cum este mercurul. Ceea ce trebuie evitat. De aceea este bine să știm să îi alegem pe cei mai buni, pentru a culege beneficiile consumului de pește.
Conform statisticilor, în general peștii mari sunt cei care acumulează mai mult mercur. Sursa: (4)
Pește foarte sănătos – conținut mare de omega-3, scăzut de contaminați
- macrou (cât mai mici)
- sardine
- anșoa
- hering
- ficat de cod
- somon
- păstrăv
Peste sănătos – conținut mai mic de omega-3, scăzut de contaminanți
- calamar
- creveți
- cod
- scoici
- ton
Pește de evitat – nivel ridicat de contaminanți
- rechin
- macrou mare
- pește spadă
Sper să găsești util acest articol. Care este peștele pe care îl consumi cel mai des?
Energievita
Posted at 15:03h, 29 decembrieAceasta este prima dată când am dat peste site-ul dvs. Păcat!!! Am citit deja câteva articole și vreau mai multe 🙂 Sunt distractive de citit și cu siguranță mi-ați atins gustul. Vă mulțumesc și salutări 🙂