Keto și intermittent fasting – strategia eficientă pentru slăbire

Keto și intermittent fasting – strategia eficientă pentru slăbire

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este o metodă foarte populară în fitness și nutriție în ultimii ani.

Cu ajutorul postului, poți maximiza arderea grăsimii, îmbunătăți sănătatea și simplifica stilul de viață.

Postul intermitent nu este o dietă în sensul convențional al cuvântului. Nu îți spune ce alimente să mănânci, ci când să le mănânci

Printre adepții dietei keto (și nu numai), postul a devenit o practică frecventă de organizare a meselor. 

 

Când mănânci și când postești?

Toate modelele de post intermitent îmbină perioade de mâncat cu perioade în care nu se consumă alimente, doar apă. Cel mai folosit model de post intermitent se numește 16/8 și presupune să mănânci într-un interval de 8 ore pe zi, urmat de 16 ore de pauză. 

Ți se par mult 16 ore să nu mănânci? Ei bine, cele 16 ore de pauză alimentară includ și somnul. Easy, peasy. 🙂

Concret, ce înseamnă asta? Postul intermitent înseamnă să nu mănânci dimineața, să ai prima masă la ora 12 și ultima masă nu mai târziu de ora 20. Altă variantă este să mănânci doar micul dejun și prânzul și să sari peste cină. Rezultatul este că mănânci într-un interval de 8 ore pe zi și restul de 16 ore consumi doar apă și băuturi ce nu furnizează calorii. 

Acest model de 16/8 este cel mai ușor de urmat și sustenabil pe termen lung. De aceea este și cel mai popular. 

 

Autofagia – procesul de reparare celulară recompensat cu premiul Nobel 

În anul 2016 premiul Nobel a fost acordat lui Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea mecanismelor autofagiei, procesul de reînnoire celulară. În timpul autofagiei (care literalmente înseamnă că celula se mănâncă pe sine), părțile componente vechi și nefuncționale ale celulei sunt consumate, făcând loc pentru altele noi.

Cel mai puternic stimulent cunoscut al autofagiei este postul. 

 

Stilul mai simplu de viață

Să mănânci sănătos poate fi uneori greu de menținut timp îndelungat. Asta deoarece necesită să îți plănuiești mesele și să gătești mai des decât înainte.  

Dacă ai un program încărcat, intermittent fasting poate să îți usureze munca prin faptul că gătești mai puține mese. În timpul celor 8 ore pe zi cât mănânci, poți să mănânci 3 mese obișnuite sau doar 2 mese ceva mai mari. Atunci când este urmat cum trebuie, postul te ajută să îți îmbunătățești sănătatea și reduce timpul rezervat pentru gătire.

Postul este un instrument la îndemâna oricui pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate. Ca și stil de viață este cel mai apreciat de către persoanele foarte ocupate și cele care vor să se mențină în formă.

Jack Dorsey, CEO Twitter mănâncă doar seara și spune că acest lucru îl ajută să aibă o putere mai mare de concentrare la muncă. Jennifer Aniston, sau Rachel din serialul “Friends” de asemenea include postul intermitent în rutina sa. Nu e de mirare că arată atât de bine la 50 de ani.   

Perioada scurtă de timp în care nu mănânci îi permite corpului tău să intensifice procesele de reparare și detoxifiere celulară.

Deseori, persoanele care obișnuiesc să sară peste micul dejun au o alimentație dezordonată, cu multe alimente procesate și nesănătoase. Nu e de mirare că încă se consideră săritul peste micul dejun a fi un obicei nesănătos. Datorită științei, acum știm că un interval orar mai lung între mese este chiar benefic pentru organism. Dar orele la care mâncăm este doar una dintre componentele unui stil de viață sănătos. Foarte important este de asemenea ce și cât mâncăm.    

 

Slăbirea cu postul intermitent și Keto

Ca urmare a unei alimentații ketogenice, corpul devine foarte bun la arderea grăsimii. În cetoză, apetitul este diminuat, comparativ cu o alimentație bogată în carbohidrați. Cu alimente mai consistente, cum sunt cele consumate în dieta keto, este foarte ușor să păstrezi un interval mai lung între mese. Gândește-te la ou, avocado sau friptură, sunt sigură că ai realizat că îți țin de foame pentru mai multe ore. 

Acesta este momentul perfect pentru a adăuga postul intermitent.

Având mese mai sățioase, la distanță unele față de altele, te ajută și mai mult să scazi caloriile consumate. Și asta fără să faci efortul conștient de a mânca mai puțin.

Corpul poate în felul acesta să folosească din grăsimea stocată în corp și tu să slăbești armonios și important, într-un mod sănătos.

Trebuie totuși să fii atent să nu supra-compensezi, mâncând mult mai mult în fereastra alimentară. 

Nu adăuga extra ulei de măsline pe salată, o lingură este cantitatea perfectă pentru o salată mare, dar asigură-te că o măsori și nu torni direct din sticlă. De asemenea, nu alege bucățile cele mai grase de carne (cu bucăți de grăsime vizibilă) și nu folosi cantități mari de smântână grasă, deoarece sunt dense caloric și tu ai nevoie să păstrezi deficitul caloric pentru a arde și din grăsimile proprii. 

Dacă simți că ai nevoie de ajutorul cu mesele (cantități, combinații și număr de carbohidrați), ai la dispoziție meniul meu pentru adaptarea la arderea grăsimii, recomandat pentru începători ai dietei keto, cât și meniul pe care eu îl recomand pentru avansați, cel care include și postul intermitent. În funcție de momentul în care te afli, poți alege meniul potrivit pentru tine. 

Uneori, sănătatea și starea ta de energie sunt doar la o decizie distanță. 

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart