Cum sa folosesti pudra proteica din albus la gatit

Cum sa folosesti pudra proteica din albus la gatit

Din dorința de a evita făina albă de grâu la gătit, căutăm diverse alternative care să ne aducă mai multe beneficii din punct de vedere al valorii nutriționale. Atunci când doresc să gătesc un prepar ce ar necesita făină, de cele mai multe ori aleg să folosesc una care conține mai puține glucide și mai mulți nutrienți, cum este făina de cocos sau cea de migdale.

La îndemnul Nataliei, am decis să arunc o privire mai atentă și asupra pudrelor proteice, mai exact ce nutrienți conțin și cum le putem introduce în diverse rețete, acolo unde credem că s-ar potrivi sau ar aduce un anumit avantaj.

Am mai încercat acum ceva vreme o rețetă de chia cu pudră proteică și mi-a plăcut tare mult ce a ieșit. 

De data asta am făcut un research mai atent asupra pudrei proteice din albuș și iată ce am aflat.

Proveniența ei și valoarea nutrițională

Pudra proteică din albuș, exact așa cum sugerează și numele ei, este extrasă din albușul de ou.

Oul este considerat una dintre cele mai bune surse de proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Între albuș și gălbenuș există diferențe notabile, nu numai din punct de vedere al gustului, dar și al nutrienților conținuți de fiecare.

Gălbenușul

Este alcătuit dintr-un amestec de proteine și grăsimi.

Un gălbenuș mare conține 3g de proteine, 4.5g grăsimi și mai puțin de 1g de carbohidrați.

Albușul

Pe de altă parte, albușul este alcătuit aproape în întregime din proteine și apă.

Albușul unui ou mare conține 3.6g proteine.

Așadar, pudra proteică extrasă din albuș este alcătuită aproape în întregime din proteine, cu cantități foarte mici de carbohidrați și fără grăsimi. 

Ca să ne putem da seama mai bine de valorile sale nutriționale, propun să o privim comparativ cu pudra proteică din zer.

Diferența dintre pudra proteică extrasă din albuș și pudra proteică din zer:

  Calorii Proteine Grăsimi Carbohidrați
Proteina din albuș 110 25g 0g 2g
Proteina din zer 120 25g 2g 3g

Folosirea pudrei proteice din albuș la gătit

Atunci când dorim să introducem pudra proteică din albuș într-o rețetă, trebuie să fim atenți ce ingrediente pot fi înlocuite cu aceasta.

Mai precis, este important să știm dacă rețeta inițială conținea doar albuș de ou sau oul întreg. Pudra proteică obținută din albuș va putea ține locul albușului doar, nu și gălbenușului. Pentru a înlocui albușul de ou cu pudra proteică din ou, folosește rația de 1:1. O jumătate (1/2) de ceașcă de albuș se înlocuiește cu 1/4 ceașcă de pudră proteică amestecată cu 1/4 apă călduță.

Dacă rețeta conține ou întreg, ai putea compensa cu un sfert (1/4) ceașcă pentru fiecare ou (părți egale de pudră proteică din albuș și de apă călduță) . Însă oul întreg conține și gălbenuș, care este o sursă de grăsimi. Pentru a înlocui gălbenușul va trebui să compensezi cu alt ingredient. Altfel preparatul final va ieși prea uscat. Cea mai bună variantă este să înlocuiești cu altă sursă de grăsime, cum ar fi un ulei de calitate, (uleiul de cocos sau cel de măsline).

Pune 3 linguri de pudră proteică din albuș și o lingură de ulei pentru fiecare ou pe care dorești să îl înlocuiești într-o rețetă.

În unele rețete pudra proteică din albușul de ou ar putea să înlocuiască și făina albă de grâu (pe care nu vrem să o folosim 🙂 ). Cred că cel mai sigur însă este să o folosim în combinație cu altă făină, de exemplu cu o făină low-carb, dacă dorim un preparat mai sărac în carbohidrați.

Aici am să pot să dau mai multe detalii după ce voi mai face câteva experimente, sper că reușite 🙂 

Ce rețetă ați dori să încercați cu pudra proteică din albuș?

Surse: nutritiondata.com, blog.nkdnutrition.com

2 Comments
  • Pingback:Pâine keto din pudră proteică – Rețete LCHF
    Posted at 05:47h, 30 august Răspunde

    […] arome și fără îndulcitori. Mai multe informații despre pudra proteică din albuș găsiți în ultimul articol informativ de pe blogul Denisei. Sunt hotărâtă să mai încerc și alte rețete cu pudra proteică, deja am […]

  • Diana
    Posted at 14:28h, 19 mai Răspunde

    un blat universal, pentru torturi. care sa nu fie ca de carton 🙂
    si, un aluat pentru placinte, care ‘sa se tina’, sa se poata intinde…

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart