09 feb. Cum să folosești făina de cocos la gătit
Interesul pentru făinurile ce nu provin din cereale (fără gluten) este tot mai mare în ultima vreme.
Făina din nucă de cocos este una dintre ele. Acesta este un ingredient nou în bucătăriile celor mai mulți dintre noi, inclusiv în bucătăria mea.
Făina de cocos are avantajul că este mai ieftină decât cea de migdale.
Este însă la fel de bogată în nutrienți și se pot realiza din ea preparate gustoase și dietetice.
La gătit, făina de cocos se comportă diferit atât față de făina de grâu, cât și de cea din migdale.
Iar înainte de a o folosi, este bine să știm câteva lucruri despre proprietățile ei, pentru a ne asigura că ne ies cât mai bune preparatele la care o vom folosi.
Cum se obține făina de cocos?
Făina de cocos se obține din nuca de cocos, la fel ca și , și .
Nuca de cocos este presată pentru obținerea laptelui de cocos. Pulpa nucii de cocos, care rămâne după presare este uscată și măcinată foarte mărunt, rezultând făina.
Din punct de vedere al texturii, făina de cocos este una dintre cele mai fine. Diferă desigur și în funcție de producător, însă este foarte asemănătoare cu făina de grâu în această privință.
Ce gust are făina de cocos?
Multe persoane se întreabă dacă făina de cocos are și gust de cocos. 🙂
Pentru mine, această făină are în primul rând un gust ușor dulce. De aceea o folosesc mai des la deserturi.
Făina nu păstrează același gust de cocos ca și nucă. Dar o ușoară aroma de cocos se poate observa.
În rețetele care nu sunt dulci poți acoperi însă această aromă foarte ușor folosind alte ingrediente precum cacao, ceapă sau usturoi.
Ce am aflat în timp despre făina de cocos
Primele rețete cu făina de cocos s-ar putea să nu fie cele mai reușite. Cel puțin așa a fost în cazul meu.
Făina de cocos este în general mai spornică decât celelalte făinuri, se folosește doar o cantitate mică.
După ce ajungi să cunoști câteva lucruri despre cum se comportă făina de cocos la gătit și cu puțină răbdare, preparatele tale low-carb vor ieși excelent.
Iată câteva lucruri despre făina de cocos la gătit:
a) Dacă dorim să înlocuim făina de grâu într-o rețetă, ¼ sau 1/3 dintr-o cană de făină de cocos echivalează cu 1 cană de făină de grâu.
b) Făina de cocos absoarbe foarte mult lichid. Așadar la ¼ ceașcă de făină de cocos va fi nevoie să folosești aproximativ o ceașcă de lichid.
c) Atunci când gătești cu făina de cocos, va fi nevoie sa folosesti mai multe ouă decât ai fi folosit cu făina clasică.
d) Daca doresti sa faci șnitel sau legume pane cu făină de cocos, foloseste aceeasi cantitate pe care ai folosi-o cu făina clasică de grâu.
e) Textura făinii de cocos diferă de la producator la producator. Uneori poate fi mai uscată, iar prăjiturile făcute cu ea pot ieși la fel dacă rețeta nu este bine echilibrată. Pentru a îmbunătăti textura, asigură-te că adaugi suficiente ouă, iar uneori poti adăuga și lapte vegetal sau fructe în compoziție.
f) Ca să eviți să se formeze cocoloașe, va trebui să o adaugi treptat și să o amesteci foarte bine cu celelalte ingrediente.
g) Poți folosi făina de cocos și ca și agent de îngroșare, în supe sau sosuri.
De ce să consumi făina de cocos?
Făina de cocos este bogată în nutrienți, fiind mult mai hrănitoare decât făina obișnuită de grâu.
Caracteristicile nutriționale ale făinii de cocos.
1. Făina de cocos este foarte bogată în fibre. 2 linguri de făină de cocos conțin 6 g de fibre (20% din necesarul zilnic).
2. Are indicele glicemic scăzut, ceea ce o face un aliment ideal pentru diabetici.
3. Conține puțin mai multe calorii și lipide. Însă nu este deloc un lucru rău. Dimpotrivă, datorită acestui lucru este mai sățioasă și poate fi inclusă cu ușurință într-o dietă low carb sau ketogenică.
4. Făina de cocos nu conține gluten și poate fi consumată de către persoanele ce suferă de boala celiacă, sau de către cei au eliminat glutenul din alimentație.
5. Este o sursă bună de proteine. 2 linguri de făină de cocos furnizează organismului 5g de proteine.
Cum se păstrează făina de cocos
Făina de cocos se poate păstra cu ușurință în cămară înainte de deschiderea pachetului. După deschidere, este ideală să o păstrezi la loc răcoros sau și mai bine, la frigider.
De obicei păstrez făina de cocos în borcane de sticlă la loc răcoros după ce o deschid, pentru că iau pungi mici. Dacă o pungă te ține mai mult, este ideal să o păstrezi la frigider într-un recipient închis.
La rece, se păstrează mult mai bine calitățile făinii. Se previne râncezirea și oxidarea, iar gustul rămâne plăcut.
Făină de cocos testată de mine
De aproape 4 ani de când am o alimentație low-carb, am testat diverse făinuri de cocos de pe piață. Preferatele mele sunt:
- (cea mai bună la preț)
- Făină de cocos Adio Grăsime
- Făină de cocos bio Diet Food
Tu ai încercat făina de cocos la gătit? Scrie-ne experiența sau întrebările tale în comentarii.
o femeie
Posted at 08:01h, 19 februarieEu am luat 2 tipuri de faina de cocos: una cu aroma (bio) si una dezaromatizata (habar nu am cum). Marele avantaj este – zero gluten. In rest, are destul de multe glucide, fac biscuiti cu ea fara sa indulcesc pt ca nu e nevoie.
La fel am gasit 2 tipuri de ulei de cocos (sau unt, ce o fi, ca in borcan tot solid arata)
Denisa
Posted at 11:23h, 21 februarieAre mai multe glucide, dar partea buna este ca cele mai multe dintre ele sunt fibre, deci nedigerabile. Eu tot ce am incercat pana acum mi se parea ca avea aroma de cocos, unele mai mult, altele mai putin. Probabil ca depinde si de producator. In schimb la gust dupa gatire nu prea pare sa se simta, desi nu m-ar deranja pentru ca mie imi place cocosul. La cocos am observat ca exista varianta cu gust sau fara. Cel care are gust de cocos mentioneaza pe eticheta ca este virgin/extravirgin si presat la rece. Iar cel fara gust, de obicei se eticheteaza ba rafinat (desi se evita pentru ca aparent nu suna bine), ba se spune ca este ulei de cocos pentru prajit/gatit.
Eu folosesc uleiul de cocos si la prajit, insa prajiturile imi plac si mai mult cum ies.. Am facut Raffaello de casa cu ulei de cocos, un deliciu.
Maya
Posted at 07:13h, 02 martieAm folosit făină de cocos,in locul celei de grâu,pentru pregătirea unei prăjituri cu mere și a ieșit super!sunt mai mulțumită decât de cea de migdale…
Denisa
Posted at 18:10h, 02 martieMa bucur mult ca ai iesit bine, inseamna ca ai fost atenta la proportii. Si mie imi place faina de cocos, pretul e mai accesibil si folosesc o cantitate mai mica.