Semințele de in: calorii și beneficii

Semințele de in: calorii și beneficii

Cu siguranță ai auzit despre semințele de in. Au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Și pe bună dreptate. Într-o cantitate mică de semințe de in se găsesc o grămadă de nutrienți benefici. Haideți să vedem ce este atât de special la aceste semințe.

Ce conțin?

O singură lingură (10.3 g) de semințe de in îți aduce următorii nutrienți:

 • energie: 55 kcal
 • proteine: 1,88 g
 • grăsimi: 4,34 g
 • carbohidrați: 2,97 g
 • fibre: 2,8 g (11% din DZR)
 • calciu: 26 mg (2.6% din DZR)
 • fier: 0,59 mg (5% din DZR)
 • magneziu: 40 mg (11% din DZR)
 • fosfor: 66 mg (10% din DZR)
 • vitamina B1: 0.169 mg (15% din DZR)
 • vitamina B3: 0.317 mg (2%) (1)

Sunt o sursă excelentă de fibre

Semințele de in conțin fibre din plin. De fapt este una din cele mai bune surse de fibre. Doar 2 linguri consumate dimineața îți furnizează un sfert din necesarul tău zilnic de fibre. Despre importanța fibrelor în alimentație am mai discutat și o vom mai face. Pentru că avem nevoie de ele pentru a ne menține tractul digestiv sănătos (2).

Semințele de in nu conțin gluten

Iată un mare avantaj al acestor semințe. Nu conțin substanța proteică numită gluten. Un număr în creștere de adulți și copii suferă de alergie sau intoleranță la gluten. Persoanele cu această problemă trebuie să evite să consume alimente care îl conțin. Iar noi, cei mai norocoși (nu este o boală ușoară) este bine să ne străduim să consumăm cantități moderate de alimente ce conțin gluten. De aceea, semințele de in sunt o idee excelentă de mic dejun, cu care putem alterna cerealele din grău sau ovăz.

Mențin tractul digestiv sănătos

Din păcate, dietele moderne conțin mult prea multe alimente rafinate. Făina albă și zahărul sunt doar 2 exemple. Excesul de astfel de alimente poate provoca probleme la nivelul tractului digestiv. Semințele de in s-au dovedit a fi eficiente în a regla tranzitul intestinal, indiferent că este vorba despre un tranzit lent sau despre unul prea accelerat. Cu alte cuvinte, pot trata atât diareea cât și constipația (3).

Furnizează organismului acizi grași de tipul omega-3

Semințele de in sunt o sursă foarte bună de acizi grași de tipul omega-3. Aceștia se mai găsesc de regulă în cantități semnificative în peștele gras. Aportul de acizi grași de tipul omega-3 este important pentru întregul organism, în special pentru protectia sistemul cardiovascular. Semințele de in sunt utile atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea bolilor cardiovasculare (4).

Concluzie

Acum că știi toate acestea poate vei dori ca mâine dimineață să adaugi micului tău dejun și o lingură de semințe de in. Vei avea doar de câștigat.

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.